Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HJK:n pitää tehdä Astanassa yksi asia: maali!

Mestarien liigan karsintojen ratkaisupelissä HJK:n Mike Havenaarilla on maalipaineita

Urheilu
 
HJK:n Lehkosuo hämmästeli Astana Arenan tekonurmea - "Kuin vanha kotinurmemme"
HJK:n Lehkosuo hämmästeli Astana Arenan tekonurmea - "Kuin vanha kotinurmemme"
Yksi asia on varmaa Kazakstanin Astanassa: kotijoukkue ei saa merkittävää kotietua omasta tekonurmestaan. HJK:n päävalmentaja Mika Lehkosuo huomasi heti, että Astanan kotikentän nurmi muistuttaa vanhaa Sonera-stadionin nurmea. Toimittaja: Ari Virtanen, kuvaus ja leikkaus: Markus Jokela

HJK:n tehtävä Astanassa on yksinkertainen muttei helppo. Yksikin maali voi riittää jatkoonpääsyyn, kun 1–1-tasapeli kääntäisi otteluparin Klubille europelien vierasmaalisäännön takia.

Kazakstanin hallitseva mestari FC Astana on suosikki kotikentällään, mutta käytännössä näin hyviä mahdollisuuksia jatkoonpääsyyn HJK:lla ei ole ollut aiemmin Mestarien liigan kolmannella karsintakierroksella. Koskaan ennen HJK ei ole pitänyt vastustajaa maaleitta ensimmäisessä osaottelussa.

Kuka

Mike Havenaar

 HJK:n 194-senttinen japanilaishyökkääjä

 Hollantilaisten vanhempien lapsi syntyi Hiroshimassa 20. toukokuuta 1987.

 Hollannin liigan Vitessessä 79 ottelua, 26 maalia.

 Japanin liigassa 52 ottelua 17 maalia.

 Veikkausliigassa 20 ottelua, 4 maalia.

 Japanin maajoukkueessa 17 ottelua, neljä maalia.

Hyökkäyksessä maalia odotetaan ennen kaikkea kärkipelaaja Mike Havenaarilta, kun joukkueen 2010-luvun paras maalintekijä Demba Savage jäi Helsinkiin takareisivamman takia. Savage on pelannut kaksi kuukautta maaleitta, eikä Havenaarkaan ole juuri maaleilla juhlinut. Veikkausliigassa hän on tehnyt neljä maalia ja Mestarien liigan karsinnoissa yhden. Havenaar kertoi maanantain harjoitusten jälkeen, että hänen päätavoitteensa on tehdä lisää maaleja.

"Tietenkin haluaisin tehdä enemmän maaleja, mutta kaikki on hyvin, kun olemme liigakärjessä. Jos vain saan tilaisuuksia tehdä maaleja, minun pitää tehdä niitä lisää", Havenaar sanoi.

Kohuhankintana joukkueeseen maaliskuussa tullut japanilaishyökkääjä on ollut tehoilla mitattuna pettymys. Ei ihme, että Havenaar on joutunut joidenkin kannattajien sylkykupiksi. Häntä on arvosteltu laiskaksi ja haluttomaksi.

Havenaarin olemuksen ja tilastojen välillä on kuitenkin ristiriita. Tilastojen perusteella Havenaar on onnistunut target-pelaajan roolissaan osin oikein hyvinkin.

Havenaar on voittanut Veikkausliigassa hyvällä onnistumisprosentilla etenkin hyökkäyspään kamppailuja ja pääpelikamppailuja. Toukokuussa hän voitti 59 prosenttia pääpelikamppailuistaan ja kesäkuussa 60 prosenttia. Erään liigavalmentajan mukaan sitä ei heti uskoisi.

"Yllättävän isoilta lukemilta kuulostaa. Todella harvoin hyökkäyspään pelaajalla on onnistuneiden kamppailujen prosentti yli 50", nimetön liigavalmentaja kommentoi Havenaarin tilastoja.

Esimerkiksi Veikkausliigan kärkipelaajista VPS:n Juho Mäkelä ja RoPS:n Aleksandr Kokko jäävät jälkeen Havenaarin luvuista. Havenaar itse ei ole tutkinut tilastojaan.

"Niin kauan kuin voitamme tunnen oloni luottavaiseksi", Havenaar sanoi.

Hän pelasi ennen HJK:ta viimeksi Espanjan liigan Córdoba CF:ssä viime syksynä viisi peliä. Kauden ensimmäisten viiden ottelun jälkeen hän jäi kokoonpanon ulkopuolelle. Córdoba purki Havenaarin sopimuksen vuodenvaihteessa. Havenaar ei voi sopimussyistä kertoa sen enempää Córdobasta ja sopimuksen purkautumisesta.

Hänen unelmansa oli pelata Espanjassa, joten on selvää, että sopimuksen purkautuminen oli iso takaisku. Sen näkee kasvoiltakin, kun asian ottaa puheeksi.

"Olen kiitollinen HJK:lle siitä, että sain aloittaa urani uudelleen Helsingissä."

Kun Havenaar saapui Helsinkiin, hän oli kaukana hyvästä ottelukunnosta. Siihen pääsemiseen häneltä meni pari kuukautta. Suomessa hän yllättyi liigan tasosta, jonka hän odotti olevan matalampi.

"Maalinteko ei ole helppoa missään liigassa. Tätä nykyä jalkapallossa ei ole helppoja pelejä. Suurilla seuroilla on ongelmia pienempien seurojen kanssa kaikissa liigoissa."

Havenaar kertoo sopeutuneensa Suomeen hyvin ja tuntevansa olonsa mukavaksi HJK:ssa. Sekin auttaa, että suurin osa ympärillä olevista ihmisistä puhuu englantia, toisin kuin kuulemma Espanjassa. Vain maalien puute vaivaa, se nousee keskustelussa useaan otteeseen esille.

"Suurin osa vastustajistamme pelaa puolustusvoittoisesti meitä vastaan. Tilastoista voi nähdä, että minulla on ollut vaikeuksia tehdä maaleja."

Pääpelistään elävä Havenaar on tehnyt kaikki maalinsa Veikkausliigassa rangaistusalueen sisältä. Sinne hänelle pitäisi saada etenkin laadukkaita keskityksiä. Mutta onko hän saanut sinne riittävästi syöttöjä?

"Ehkä on parempi olla vastaamatta", Havenaar sanoi.

Oletko puhunut valmentajien kanssa maaleistasi ja siitä, millaisia syöttöjä saat rangaistusalueelle?

"En oikeastaan. Tiedän, että [päävalmentaja] Mika Lehkosuo haluaa minun tekevän enemmän maaleja. Olen mielestäni tehnyt hyvää työtä siinä mielessä, miten olen tehnyt tilaa muille."

Hollantilaismediassa on esiintynyt juttuja, joiden mukaan Hollannin liigassa olisi hyökkääjästä kiinnostuneita seuroja. Hänen sopimuksensa HJK:n kanssa päättyy elokuun lopussa.

"Katsotaan, tällä haavaa keskityn vain seuraaviin otteluihin. Mestarien liigaan pääsy saattaisi ehkä muuttaa tilannettani."

Havenaarin mieltä vaivaa myös hänen perhetilanteensa.

"Olen nähnyt tytärtäni viimeksi toukokuussa. Haluaisin tietenkin olla lähellä häntä. Hän asuu Japanissa. Näin käy, kun eroaa", Havenaar sanoi.

Kauden alussa HJK:lla oli unitutkija Henri Tuomilehto puhumassa joukkueelle unen tärkeydestä ja nukkumistavoista. Pelaajat saivat esittää Tuomilehdolle kysymyksiä. Havenaar kysyi, onko muutamasta oluesta illalla haittaa unelle.

"Jopa jalkapalloilijat juovat olutta silloin tällöin. Kysyin, onko siitä haittaa kunnolle. Unohdin, mitä hän vastasi. Muutama olut rentouttaa illalla, ja tunnen oloni loistavaksi aamulla", Havenaar sanoi nauraen.

  

FC Astana–HJK pelataan tänään alkaen kello 17 Suomen aikaa.

Ari Virtanen HS
Astana

Markus Jokela / HS
HJK:n japanilaishyökkääjä Mike Havenaar (oik.) otti tuntumaa Astanan stadionin nurmeen tiistain harjoituksissa.
HJK:n japanilaishyökkääjä Mike Havenaar (oik.) otti tuntumaa Astanan stadionin nurmeen tiistain harjoituksissa.
MARKUS JOKELA HS
HJK:n laitahyökkääjä Formose Mendy saattaa korvata loukkaantuneen Demba Savagen oikealla laidalla.
HJK:n laitahyökkääjä Formose Mendy saattaa korvata loukkaantuneen Demba Savagen oikealla laidalla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!