Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitkä ja tuskainen matka kotiin – HJK:n pelaajien oli vaikea kuvailla Astana-tappion aiheuttamaa pettymystä

Urheilu
 
Markus Jokela HS
Mike Havenaarilla oli mahdollisuus ratkaista ottelu HJK:lle lisäajalla.
Mike Havenaarilla oli mahdollisuus ratkaista ottelu HJK:lle lisäajalla. Kuva: Markus Jokela HS

Keskiviikkoiltana kello 22.45 Kazakstanin aikaa istui yksi suomalaisen jalkapallohistorian pettyneimmistä joukkueista Astana-areenan pukuhuoneessa. Aika tuntui pysähtyneen.

HJK oli pudonnut dramaattisten vaiheiden jälkeen Mestarien liigan karsinnasta hävittyään FC Astanalle.

"Kaikki jätkät olivat riekaleina. Kun viimeisellä minuutilla jatkopaikka karkaa käsistä, voi vain kuvitella, miltä se tuntuu", manasi puolustaja Veli Lampi, joka joutui takareisivammansa takia todistamaan katastrofiottelua katsomossa.

Tasan yhdeltätoista paikallista aikaa HJK:n bussi suuntasi poliisisaattueessa kohti Astanan lentokenttää ja siellä odottanutta tilauslentoa. Lentokentälle asteli hiljainen joukko. HJK:n 2–0-johtomaalin tehnyt Gideon Baah kertoi matkalla terminaaliin, että hän ei ollut kokenut urallaan koskaan mitään vastaavaa.

"Ottelun lopussa oli sydän murskana. Tämä on jalkapallon julma puoli, ja valitettavasti oli tällä kertaa meidän vuoromme kokea se. Jos päästämme neljä maalia, se tarkoittaa, ettemme ole tarpeeksi hyviä", Baah sanoi.

Tullivirkailija intoutui kyselemään minulta HJK:sta ja halusi tietää, pitääkö paikkansa, että HJK:lla kaksi joukkuetta: toinen Mestarien liigaa ja toinen kotimaan liigaa varten. Niin oli kuulemma Kazakstanin mediassa kerrottu. Kaikkea sitä kuuleekin. Selitin virkailijalle, että tässä oli jalkeilla paras miehistö, ja sama loukkaantumisten piinaama ryhmä pelaisi myös kotimaisessa liigassa FC Lahtea vastaan ensi viikolla.

Matkalla koneeseen lentokenttäbussi oli täynnä hiljaisia pelaajia. Lisäajalla 3–3-tilanteessa maalipaikan hukannut Mike Havenaar katsoi tyhjin silmin eteenpäin ja käänteli lippalakkiaan puolelta toiselle. Ehkä Havenaar kelaili mielessään tilannetta ja sen merkitystä.

HJK:n onneksi joukkue pääsi varsin rivakasti kotimatkalle tilauskoneellaan. Kaikki löysivät menomatkalta tutuille paikoilleen. Guy Moussi ja Atomu Tanaka istuivat takaosassa, jossa olivat myös HJK:n toimihenkilöt, hallituksen jäsenet ja media. Takaosasta hieman edempänä istui valmennusjohto, joka oli jo saanut otteluvideon tietokoneilleen. Päävalmentaja Mika Lehkosuo ja apuvalmentaja Vesa Vasara katsoivat uudelleen, mitä Astanassa oli tapahtunut.

Lentokoneen keskiosassa istuivat puolustajat ja keskikenttäpelaajat. Etuosassa oli joukkueen ulkomaalaisia pelaajia ja ryhmän suomalaista nuorisokaartia lätkimässä korttia. Gambialaishyökkääjä Ousman Jallow oli murtunut. Hän teki ottelun avausmaalin, syötti Baah'n osuman ja pelasi parhaan pelinsä HJK:ssa.

"Tämä oli valtava pettymys, minulla ei ole sanoja kuvailemaan tätä. Yritimme pelata omaa peliämme, jota he eivät antaneet meidän pelata", Jallow sanoi.

Jallow kertoi hyppineensä penkillä Erfan Zenelin 3–3-rangaistuspotkumaalin jälkeen.

"Valmentaja sanoi minulle, että ota rauhallisesti. Loppuvihellyksen jälkeen taisin olla ensimmäisenä pukuhuoneessa miettimässä, mitä tapahtui. Meidän täytyy toipua tästä voittamalla seuraava peli", Jallow sanoi.

Ei ihmetyttänyt, että kohtalonusko valtasi sijaa ajatuksissa. Silti tappioon oli lukuisia syitä, joista helpointa oli nähdä yksilövirheet, joita tuli aivan liikaa – sen pelaajat myönsivät. HJK:n maalivahti Daniel Örlund haparoi käsittämättömästi ensimmäisen takaiskumaalin sisään. Markus Heikkinen epäonnistui kamppailutilanteessa ja aiheutti käsivirheellään rangaistuspotkun. Myös kolmas maali oli Örlundin munaus ja osin neljäskin maali. Tosin HJK teki selkeän kollektiivisen puolustusvirheen voittomaaliin johtaneessa kulmapotkussa. Voi vain jossitella, miten olisi käynyt, jos Klubilla olisi ollut mies takatolpalla.

Ottelu jätti paljon kysymyksiä, joista osa kohdistuu valmennukseen. Miksi HJK epäonnistui Astanan prässiin vastaamisessa? HJK pelasi omaa peliään eikä ollut kuulemma ennen ottelua edes varautunut joutuvansa prässijyrän alle. Miksi HJK ei onnistunut jäädyttämään peliä 3–3-tasoituksensa jälkeen, kun se pelasi ylivoimalla Patrick Twumasin ulosajon jälkeen?

Jos puhutaan kokonaisuudesta, voi miettiä, miksi HJK:n joukkueen rakentaminen ei ole onnistunut tällä kaudella riittävän hyvin. Leveyttä on puuttunut ja laatuakin. Kuka siitä on vastuussa? Havenaar on pärjännyt jotenkuten Veikkausliigassa, mutta europeleissä hän epäonnistui. Siinä missä viime kaudella maalivahti Toni Doblas onnistui ratkaisuhetkillä Wienissä, epäonnistui Örlund kauden tärkeimmässä pelissä.

Kello 2.10 Suomen aikaa Grozny Avian tilauslentokone laskeutui Helsinkiin. Siitä alkoi joukkueen toipuminen kohti Veikkausliigan mestaruustaistelua ja Eurooppa-liigan pudotuspelikierrosta. Lohkovaiheeseen selviytyminen olisi jälleen ihme, mutta siihen HJK pyrkii kootessaan rivejään.

Ari Virtanen HS ari.virtanen@hs.fi
Urheilutoimitus pui jalkapallon ajankohtaisia ilmiöitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?