Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joonas Cavénilla on aineksia suureen uraan – maajoukkueen pisin mies tarvitsee vielä lisää voimaa ja massaa

Urheilu
 
Cavén tähyää EM-kisoihin
Cavén tähyää EM-kisoihin
Suomen puhutuimpiin koripalloilijoihin lukeutuva Joonas Cavén kertoo Susijengin EM-kisoihin valmistavasta leirityksestä. Kuinka todennäköisenä Cavén pitää omaa paikkaansa kuukauden päästä Ranskassa pelattavassa EM-turnauksessa? Toimittaja: Tuomas Hämäläinen, kuvaus ja leikkaus: Leif Rosas.

Joonas Cavén, 22, on hilannut itsensä hiljalleen Suomen kohutuimpien koripalloilijoiden joukkoon. Vaikka 211-senttinen laitahyökkääjä on pelannut vasta neljä maaottelua, ovat viime vuodet nostaneet odotushorisonttia aiempaa korkeammalle.

Viime kaudella Cavén pelasi jo kovatasoisessa NBA:n kehitysliigassa. Tarkka heittäjä oli ehdolla myös lajin tarunhohtoisimpaan sarjaan, NBA:han.

NBA-varaus jäi kuitenkin tulematta. Cavénin syyskausi oli ollut käsivamman myötä hankala, eikä hän saanut pelata tarpeeksi vakuuttaakseen NBA:n seurapomoja.

"NBA:han täytyy antaa näyttöjä, mutta minulla ne jäivät vähiin. Jos on pitkä ja nopea, ei kukaan sillä perusteella draftaa", Cavén pohtii.

Cavén pelasi syyskauden kehitysliigan Reno Bighornsissa ja kevään Delaware 87ersissa. Valmentajat eivät kertoneet vähäiselle peliajalle suoraa syytä.

"Olin kyllä monta kuukautta loukkaantuneena, eikä ollut pelikokemusta. Alettiin suoraan pelata, enkä päässyt treeneihin. Se tuotti vähän hankaluuksia. Ja D-liiga on kovatasoinen sarja, jossa on pirusti kovia pelaajia", rannevammasta ennen viime kautta toipunut Cavén kertoo.

mikko stig lehtikuva
Joonas Cavén tavoittelee paikkaa Suomen EM-joukkueessa.
Joonas Cavén tavoittelee paikkaa Suomen EM-joukkueessa.

Oleellisinta ei ole verrata Cavénia samanikäisiin huippuihin, jotka luovat jo uraa NBA:ssa. Cavén ei ole edennyt nuorten tähtien kanssa samaa tahtia, vaan hän on ottanut suuria kehitysharppauksia aivan viime vuosina.

"Joonas on 'late bloomer'. Hän on oivaltanut mahdollisuudet koripallossa vanhempana kuin muut: mitä koripalloileminen tarkoittaa, mitä sen eteen pitää tehdä", maajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann muistuttaa.

Kuka?

Joonas Cavén

 Nokialla 9. 1. 1993 syntynyt koripalloilija.

 Pelipaikka: laitahyökkääjä.

 Edustanut Suomea neljässä maaottelussa.

 Pelasi viime kauden NBA:n kehityssarjassa D-liigassa. Edusti syksyllä Reno Bighornsia ja keväällä Delaware 87ersia.

 Ensi kauden sopimusneuvottelut kesken. Tavoittelee paikkaa Euroopan sarjoista.

Dettmann kuvaa Cavénia "hyväksi timantiksi, jota pitää vielä hioa".

"Olennainen asia Joonaksella on, ettei hän ala katsoa syntymäaikoja tai mitään muuta, vaan kehitystään – sitä, mitä on kolmen viime vuoden aikana tapahtunut."

Cavénin kehitys on antanut viitteitä siitä, että hänellä on aineksia luoda suuri ura. Dettmannin sanat antavat odottaa, etteivät puheet NBA:stakaan ole hölynpölyä.

"Viime kädessä Joonaksen työmoraali ratkaisee, kuinka pitkälle hän pääsee. Lahjat eivät rajoita hänen potentiaaliaan", kokenut maajoukkueluotsi alleviivaa.

Cavénin täytyy ottaa vielä pitkiä kehitysaskeleita fyysisesti. Paljon kertoo jo 211-senttiseen varteen nähden poikkeuksellisen pieni paino: 90 kiloa.

Cavén jäisi nykyisillä voimillaan NBA:n korinalus- ja kamppailutilanteissa jyrän alle.

"Fysiikkaan on panostettu monta vuotta, ja siihen kiinnitetään jatkuvasti huomiota. Se on selvä heikkous ja kehittyy minulla huomattavasti hitaammin kuin muilla."

Fysiikkaan satsaaminen näkyy siinä, että Cavén hikoilee miltei päivittäin punttisalilla.

"Joka päivä on jotain fysiikkaharjoitteita. Ravinto on toinen yhtä tärkeä tekijä. Pelit vaikuttavat treeniin, mutta niin paljon kuin laji sallii, yritetään kehittää fysiikkaa."

Tärkeää on löytää optimaalinen hyötysuhde voiman ja liikkuvuusominaisuuksien välillä.

"Nyt yritetään kasvattaa massaa 5–10 kiloa, ja sitten katsotaan uusiksi. Nopeus ja liikkuvuus ovat kuitenkin vahvuuteni tämän pituiseksi mieheksi. Ei mikään 110 kiloa palvelisi millään lailla."

leif rosas
Päävalmentaja Henrik Dettmann jättää arvuuttelut Joonas Cavénin mahdollisuuksista muille.
Päävalmentaja Henrik Dettmann jättää arvuuttelut Joonas Cavénin mahdollisuuksista muille.

Seuraava mahdollinen askel Cavénilla olisi otettavana aikuisten arvokisoissa. Cavén pelasi aiemmin tänä kesänä haastajamaajoukkueessa universiadeissa, mutta kuukauden päästä Ranskassa pelattava EM-turnaus olisi aivan eri luokan kokemus.

"Se olisi totta kai suuri juttu. Arvokisat ovat aina olleet henkilökohtainen tavoitteeni. Jokainen harjoituspelikin, jossa olen päässyt kentälle, on ollut hieno asia", Cavén tunnelmoi.

Cavén kuuluu leireilevien EM-ehdokkaiden joukkoon. Suomen maajoukkueryhmä on kuitenkin nykyään jo niin laadukas, ettei NBA:n kehitysliigan pelaajankaan kisapaikka ole varma.

"Siitä on hankala sanoa tässä vaiheessa. Monta leiripäivää on vielä jäljellä. Kisapaikka on kuitenkin tavoite."

Cavén lupaisi tuoda Susijengin puolustukseen koollaan tilan peittämistä. Hyökkäykseen hän tarjoaisi heittovoimaa ja pystyisi joukkueen pisimpänä miehenä nousemaan helpommin puolustajien ulottumattomiin. Levypalloissa hänestä olisi myös pitkänä miehenä apua.

Jos Cavén pääsisi lopulliseen EM-joukkueeseen, rooli ei olisi todennäköisesti vielä suuri. Viime lauantaina hän pelasi voitokkaassa Ranska-ottelussa vain reilut puolitoista minuuttia.

"Pyrin antamaan sen, mitä joukkue tarvitsee. Se voi olla periaatteessa mitä vain."


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?