Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi kirja kertoo urheilijoista taivaan ja helvetin porteilla: "Edes isäni kuolema ei tuntunut yhtä pahalta"

Huippu-urheilu on pahimmillaan loputonta tuskaa: kivun kanssa on harjoiteltava vaikka väkisin, ja tappio tuntuu pahemmalta kuin isän kuolema. Suomalaistähtien tarinat Urheilijan taivas ja helvetti -kirjassa osoittavat, että huippu-urheilu vie psyyken ja kropan äärirajoille. Rääkin kestää, koska onnistumiset vievät parhaimmillaan toiselle planeetalle.

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Koripalloilija Hanno Möttölä oppi Yhdysvalloissa, miltä tuntuu sadan prosentin treenaaminen. Hänestä Suomessa ei uskalleta viedä harjoittelua henkisille ja fyysisille ylärajoille.
Koripalloilija Hanno Möttölä oppi Yhdysvalloissa, miltä tuntuu sadan prosentin treenaaminen. Hänestä Suomessa ei uskalleta viedä harjoittelua henkisille ja fyysisille ylärajoille. Kuva: Vesa Koivunen

Ylen kameralle pikaluistelija Mika Poutala saa vielä soperrettua jotakin, mutta kun MTV3:n kamera tulee nenän eteen, Poutala murtuu.

On helmikuu 2010, Vancouverin olympialaiset. Miesten 500 metrin pikaluistelu on hetki sitten päättynyt.

Kyyneleet valuvat pitkin Poutalan poskia. Miten selittää se, että vuosia kestänyt työnteko on juuri murentunut käsiin?

Vain pari tuntia aiemmin kaikki oli vielä loistavasti: Poutala oli ollut ensimmäisellä kierroksella kaikista nopein. Toisella, ratkaisevalla kierroksella Poutala tekee kuitenkin virheen ja ajautuu ulos radaltaan.

Käteen jää viides sija. Kun Poutala pääsee vihdoin kameroiden edestä pukukoppiin, maailma kaatuu.

"En ole koskaan kokenut sellaisia tuntemuksia. Edes isäni kuolema ei tuntunut yhtä pahalta", Poutala kertoo heinäkuussa julkaistussa Urheilijan taivas+helvetti -kirjassa.

"Kahden tunnin sisällä tulivat urheilu-urani paras ja huonoin hetki."

Aapo Huhta HS
Jalkapalloilija Nikolai Alho elää unelmaansa. "En ole koskaan ollut duunissa, enkä tule koskaan olemaan. Sanoin jo nuorena äidille, että tulen elämään futisrahoilla."
Jalkapalloilija Nikolai Alho elää unelmaansa. "En ole koskaan ollut duunissa, enkä tule koskaan olemaan. Sanoin jo nuorena äidille, että tulen elämään futisrahoilla."

Urheilijan taivas+helvetti -kirjassa 13 suomalaista huippu-urheilijaa kertoo oman tarinansa. Hyvin kirjoitettu kirja tempaisee mukaansa urheilijoiden mielenkiintoiseen arkeen kentällä ja sen ulkopuolella. Tarinat osoittavat, että tappio ei ole vain merkintä tulossarakkeessa. Se on pahimmillaan helvetti.

Poutala kysyi kisan jälkeen rukouksessaan Jumalalta: "Miksi?"

Suomen ensimmäinen NBA-koripalloilija Hanno Möttölä kysyy kirjassa puolestaan, löytyykö raadollisempaa ja opettavampaa työtä kuin urheilu.

"Jos joku firman pomo sanoo, ettei esitys ollut ihan hyvä, siitä voi tulla työntekijälle vähän paha mieli. Entä jos 15 000 ihmistä on buuannut sinulle esitykseksi aikana ja lehdet kirjoittavat siitä?"

Urheilijoiden on löydettävä keinonsa käsitellä tappio. Kun loukkaantumisesta kärsinyt aitajuoksija Nooralotta Neziri jäi viidenneksi alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa, hän itki tuntikausia ja päätti lopulta, että seuraavana vuonna hän ottaa nuorten EM-kultaa – ja otti.

Tuskaisinkin tappio voi kääntyä lopulta voitoksi, muistuttaa Suomen olympiajoukkueen psykologi Hannaleena Ronkainen.

"Moni urheilija kommentoi jälkeenpäin, että epäonnistumiset ovat olleet ratkaisevia henkisen kasvun ja kehityksen kannalta", Ronkainen sanoo HS:lle.

Urheilija saa kestää tappioiden lisäksi kipuja, särkyjä ja loukkaantumisia. Sulkapalloilija Ville Lång hymähtelee Fitness-lehtien jutuille, joiden mukaan urheilusta tulee kiva fiilis.

"Ei tule. Ihan paska fiilis tulee. Selkä on kipeä, jalat ovat kipeät, ruoka ei maistu."

Silti on jaksettava, venytettävä työkalu äärimmilleen.

Kun Hanno Möttölä lähti Utahin yliopistoon pelaamaan, hän luuli olevansa kova harjoittelija. Vasta yliopistossa hän huomasi käyttäneensä Suomessa vain 60–70 prosenttia voimavaroistaan.

"Harjoitukset kestivät vähintään kolme tuntia joka päivä, eikä siihen kuuluneet alku- tai loppuverryttelyt. Ne hoidettiin itse, matikantunnin viimeisen vartin sisään alettiin verrytellä."

Möttölä oppi Utahissa, että treeneistä ei jäädä pois. Kerrankin hänellä oli flunssa ja ääni lähtenyt. Kentällä olisi pitänyt pitää ääntä, ja valmentaja kävi hiljaiselle Möttölälle kuumana.

"Osoittelin vain kurkkuani, ja pääsin pälkähästä. Vaikka olo ei ollut ehkä paras mahdollinen, tulin kuitenkin paremmaksi koripalloilijaksi verrattuna siihen, että olisin istunut penkillä."

Vesa Koivunen
Aitajuoksija Nooralotta Neziri on yksi Urheilijan taivas+helvetti -kirjan urheilijoista.
Aitajuoksija Nooralotta Neziri on yksi Urheilijan taivas+helvetti -kirjan urheilijoista.

Möttölä kritisoi sitä, että Suomessa ei uskalleta viedä harjoittelua henkisille ja fyysisille ylärajoille. Kivun kanssa pystyy hänen mukaansa treenaamaan: se on osa kasvamista.

"Olenko treenannut silloin, kun olisi ehkä pitänyt huilata ja huilaamalla olisin säästynyt myöhemmin joiltakin leikkauksilta? Absoluuttisesti! Mutta olisinko päässyt tähän, jos olisin huilannut aina, kun ei ollut optimaalinen olo? En varmasti."

Useissa lajeissa sekä urheilulääkärinä että valmentajana yli 20 vuoden ajan toiminut Harri Hakkarainen yhtyy Möttölän näkemyksiin – mutta muistuttaa, että palloilu-, arvostelu- tai moniottelutyyppisten lajien sijaan lähes vain yhtä ominaisuutta äärimmilleen viritettävissä lajeissa ei voi treenata kovin pitkään kivun kanssa fyysisillä äärirajoilla ilman kehitystä rajoittavia vammoja. Tällaisia lajeja ovat esimerkiksi pikajuoksu, painonnosto, korkeushyppy ja maastohiihto.

Taustalla on, että usein vain yksi ominaisuus on ajettava kehon rakenteellisen sietokyvyn äärirajoille. "Esimerkiksi kolmiloikkaajan akillesjänteen pitää kestää hetkellinen jopa tuhatta kiloa vastaava paine. Jos akillesjänne vaurioituu rakenteellisesti tai jopa katkeaa harjoiteltaessa pitkään maksimiteholla kipua vastaan, niin maailman huipulle on vaikea palata", Hakkarainen vertaa HS:lle.

Hakkaraisen mukaan jo nuorista urheilijoista näkee, kenellä on henkisiä ja fyysisiä valmiuksia maailman huipulle. Heillä on niin kova sisäinen palo kehittyä, etteivät epäonnistumiset tai vammatkaan estä itsensä viemistä normaalin sietokyvyn yli.

"Vaikka nuori epäonnistuisi muutamalla yrityksellä, niin hän vain jankkaa ja jankkaa, kunnes onnistuu. Suuttuukin itselleen. Tällaiset tyypit nousevat yleensä esiin jossain vaiheessa."

Osalla urheilijoista on jo lähtökohtaisesti erittäin vahva psyyke, jota myös urheileminen itsessään vahvistaa.

Urheilu- ja liikuntapsykologiasta väitöskirjaa tekevä Ilkka Haapea ottaa esimerkiksi tutkimuksen, jonka mukaan huippu-urheilijoiden itsesäätelytaidot ovat huomattavasti parempia kuin keskivertokansalaisella.

"Urheilija oppii esimerkiksi tunnistamaan tunnetilansa ja vaikuttamaan niihin suorituksensa aikana", Haapea sanoo HS:lle.

Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Ville Lång hakee voimaa ystävänsä neuvosta: "Jos susta tuntuu pahalta, niin kaverista tuntuu vielä pahemmalta."
Ville Lång hakee voimaa ystävänsä neuvosta: "Jos susta tuntuu pahalta, niin kaverista tuntuu vielä pahemmalta."

Niin, tunne. Juuri se saa urheilijan jaksamaan päivästä toiseen. "Tämä on vaan niin siistiä! Teen joka päivä sitä, mitä rakastan, ja saan siitä palkkaa", HJK:n jalkapalloilija Nikolai Alho sanoo kirjassa.

Ja helvetin toisella puolella on kaiken lunastava taivas.

HJK pelasi viime vuonna Wienissä Rapid Wieniä vastaan Eurooppa-liigan karsinnassa. Peli oli lopuillaan 2–2-tilanteessa, kun Alho pääsi asettelemaan pallon vapaapotkua varten.

Pam! Pallo kiertää muurin yli, pomppaa maalivahdin alueen rajalle ja kimpoaa nurmesta maaliin. Osuma varmistaa HJK:lle historiallisen jatkopaikan lohkovaiheeseen.

"En muista siitä hetkestä mitään. Olin niin sekaisin. Olin hetkellisesti sellaisessa mielentilassa, että en ollut tällä planeetalla."

 

Karo Hämäläinen ja Miika Peltola: Urheilijan taivas+helvetti – Paras versio itsestäsi. One on One Oy. 293 s. Osalla kirjan tuotoista tuetaan suomalaista nuorisourheilua.

Timo Jaakonaho Lehtikuva
Olympiamitalin häviäminen tuntui Mika Poutalasta pahemmalta kuin isän kuolema, ja pettymys oli mielessä kuukausia. "Menestyjiä ovat ne, jotka pystyvät myöntämään virheensä eivätkä jää makaamaan itsesääliin."
Olympiamitalin häviäminen tuntui Mika Poutalasta pahemmalta kuin isän kuolema, ja pettymys oli mielessä kuukausia. "Menestyjiä ovat ne, jotka pystyvät myöntämään virheensä eivätkä jää makaamaan itsesääliin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?