Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palloliitto lähestynyt ehdokkaita

Jalkapallomaajoukkueen päävalmentajavalintaa sanelee raha, jota ei ole liikaa käytettäväksi

Urheilu
 
KIMMO RÄISÄNEN
Palloliiton puheenjohtaja Pertti Alaja (vas.) ja Jari Litmanen valitsevat miesten jalkapallomaajoukkueelle uuden päävalmentajan.
Palloliiton puheenjohtaja Pertti Alaja (vas.) ja Jari Litmanen valitsevat miesten jalkapallomaajoukkueelle uuden päävalmentajan. Kuva: KIMMO RÄISÄNEN
Urheilutoimitus pui jalkapallon ajankohtaisia ilmiöitä

 

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen avoimelle päävalmentajahaulle on naureskeltu kesän aikana niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Väärin haettu, sanoivat.

Viime viikolla päättyneen hakuajan jälkeen Palloliittoon on liiton tiedotteen mukaan tullut 150 hakemusta.

Päävalmentajahakua vetää kolmikko, jossa ovat puheenjohtaja Pertti Alaja, pääsihteeri Marco Casagrande ja liiton asiantuntija Jari Litmanen. Tämä trio on HS:n tietojen mukaan kutsunut kymmenkunta ehdokasta haastatteluun. Alkuperäisen aikataulun mukaan päävalmentajan pitäisi olla selvillä tämän kuun puolessavälissä.

Suurin kysymys koskee Palloliittoa. Tietääkö se, millaisen päävalmentajan se todella haluaa? Ulkopuoliset tulkitsivat hakuprosessia niin, että liitto ei välttämättä tietäisi, mitä tai ketä se etsii. Jos tietäisi, se olisi kutsunut muutaman kandidaatin suoraan haastatteluun.

Se on selvää, että Palloliiton valintaa määrittelee raha, joten haussa on edullinen vaihtoehto. Päävalmentajapestin budjetti on tiettävästi vielä auki, mutta HS:n tietojen mukaan Palloliitolla ei pitäisi olla varaa nostaa palkkatasoa väistymään joutuneen Mixu Paatelaisen palkasta. Puhumattakaan siitä, että päävalmentaja saisi tuoda oman taustajoukkonsa avustajikseen. Paatelainen sai tiettävästi runsaat 200 000 euroa vuodessa.

Liiton taloudellinen tilanne ei ole kehittynyt suotuisalla tavalla. Kesän Unkari-ottelussa tuli jo taloudellisesti takkiin. Todennäköistä on, että syksylläkin jäädään tavoitteista, kun EM-karsinnoissa ei ole enää todellista panosta.

Varainhankintaa vaikeuttaa Olympiastadionin remontti. Liiton ottelutapahtumista saatavat tulot supistunevat seuraavan kolmen vuoden aikana, kun Palloliitto vie miesten A-maajoukkueen ottelut Tampereelle Olympiastadionin remontin ajaksi. Ratinan stadionin yleisökapasiteetti on vain 16 800, joka jää runsaat 20 000 katsojaa Olympiastadionista.

Vaikka Palloliiton talousmittarit eivät näytä hyvältä, on liitto siitä huolimatta viemässä liittovaltuuston jäsenet ja liittohallituksen jäsenet seminaarimatkalle Kreikkaan syyskuun alussa.

Palloliiton johdossa on tällä kertaa haluja valita ulkomaalainen valmentaja, jolla on jo meriittejä. Jos Alaja päätyisi kalliiseen vaihtoehtoon, voisi Palloliitto varmaankin saada avustusta Jalkapallosäätiöltä. Säätiön puheenjohtajana Alaja oli päättämässä esimerkiksi vuonna 2013 avustuksesta, jolla tuettiin naisten maajoukkueen EM-karsintoihin valmistautumista 150 000 eurolla ja 30 000 euron avustuksesta, joka meni Palloliiton puheenjohtajan palkkioihin.

Säätiöllä oli vielä vuoden 2013 lopussa omaisuutta 4,6 miljoonaa euroa. Eri asia on, kannattaako sitä syytää päävalmentajan palkkaan.

Ari Virtanen HS
ari.virtanen@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!