Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lupaava Jenna Partanen unelmoi olympia­paikasta taekwondossa

Urheilu
 
Juhani Niiranen HS
Jenna Partanen treenaa toisen valmentajansa Teemu Heinon kanssa helsinkiläisellä TU11-salilla.
Jenna Partanen treenaa toisen valmentajansa Teemu Heinon kanssa helsinkiläisellä TU11-salilla. Kuva: Juhani Niiranen HS

Suomella on Rion olympialaisissa näillä näkymin kymmenisen mitalikandidaattia, mutta heidän taustallaankin tapahtuu ja kypsyy monia kiehtovia kehitystarinoita. Nuoria urheilijoita, jotka voivat saavuttaa ensimmäisen olympiapaikkansa matkalla kohti suuruutta.

Yksi lupauksista on 19-vuotias Jenna Partanen, joka voitti pronssia 21-vuotiaiden EM-kisoissa vuonna 2013 vain 17-vuotiaana. Partanen on otellut useita painoluokkansa (alle 67 kiloa) parhaita taekwondoineja vastaan ja noussut tasoltaan jo lähelle heitä.

Kuka?

Jenna Partanen

 19-vuotias haukilahtelainen taekwondoin.

 Seura: Taekwondourheilijat 2011.

 Ottelee alle 67-kiloisten painoluokassa.

 Valmentajat: henkilökohtainen valmentaja Teemu Heino ja olympiavalmentaja Jesus Ramal.

 Aloitti taekwondon 11-vuotiaana.

 Voittanut neljä aikuisten Suomen mestaruutta ja 21-vuotiaiden EM-pronssia vuonna 2013.

 Lähtee syksyllä pitkälle leirille Madridiin.

 Kuuluu Suomen olympiakarsintajoukkueeseen Teemu Heinon ja Suvi Mikkosen kanssa.

Partasen Rio-mahdollisuudet lepäävät Istanbulin tammikuisessa Euroopan olympiakarsintaturnauksessa. Järjestelmä on armoton, sillä kisalippu on tuolloin jaossa vain painoluokkansa kahdelle parhaalle urheilijalle. Kuusi urheilijaa saa paikan suoraan maailmanrankingin perusteella.

"Näen hyvät mahdollisuudet turnauksessa. Jos kaikki osuu karsintapäivänä kohdalleen, minulla on yhtä hyvät saumat kuin kaikilla muillakin", olympiapaikasta pienestä pitäen unelmoinut Partanen vakuuttaa.

Partasen puheet eivät ole tuulesta temmattuja. Sekä henkilökohtainen valmentaja Teemu Heino että olympiavalmentaja Jesus Ramal luonnehtivat suojattiaan tunnolliseksi urheilijaksi, joka toteuttaa saamiaan neuvoja pilkulleen.

"Jennan halu tehdä töitä on kova. Hän treenaa aina ahkerasti. Uskon, että se tuottaa vääjäämättä tulosta jossain vaiheessa", Heino kertoo.

Ramal kuvaa Partasta Suomen lupaavimmaksi nuoreksi taekwondoiniksi.

"Jennalla on huipputason urheilijan profiili. Hän voi päästä vaikka kuinka pitkälle ja on jo nyt valmis haastamaan huippuja. Vaikka Jenna kehittyy joka vuosi iän ja kokemuksen myötä, emme ajattele Tokiota, vaan Rioa. Tokio (2020) tulee, kun tulee", Ramal sanoo.

Partanen ei ole 172-senttisenä painoluokkansa pisimpiä, mutta hän on suhteellisen voimakas. Partasella on taekwondossa tärkeiden räjähtävyyden ja notkeuden välillä hyvä tasapaino.

Partanen on myös taktisesti taipuisa taekwondoin, joka pystyy ottelemaan sovitun suunnitelman mukaan sekä hyökkäävästi että puolustavasti.

"Jenna on lisäksi osannut pienestä lähtien kontrolloida etäisyyttä. Se on otteluiden aikana vaikein asia, ja sitä on vaikea harjoitella. On hyvä, jos se tulee itsestään", Ramal korostaa.

Taekwondossa ovat sallittuja sekä potkut että lyönnit, mutta potkut ovat huomattavasti yleisempiä. Potkuista vartaloon saa yhden pisteen, selän kautta ympäri pyörähtävistä vartalopotkuista kaksi pistettä, suorista potkuista päähän kolme pistettä ja selän kautta pyörähtävistä potkuista päähän neljä pistettä. Suorista lyönneistä vartaloon saa yhden pisteen.

"Minulla on potkuja suhteellisen monipuolisesti, mutta totta kai niistä nousee lemppareita esiin aina. On päivästä kiinni, millainen olo on kropassa ja mitkä potkut sujuvat sinä päivänä parhaiten", Partanen pohtii.

Partanen pitää lajinsa armottomuudesta – turnaus on yleensä ohi yhdellä tappiolla.

"Taekwondossa on siistiä sekin, että se haastaa sekä kehoa että mieltä, on nopeaa shakkia. Kun toinen tekee siirron, pitää heti pystyä tekemään siirto vastaan: on se sitten liikkuminen, potku tai torjunta."

Taekwondo-ottelu kestää 3x2 minuuttia, joten yksittäisillä pisteillä on erityisen suuri arvo.

"Ei saa nukahtaa, eikä saa tulla hyvän olon tunnetta, sillä kaikki voi muuttua hetkessä. Jos toinen johtaa paljon, riittää silti, kun saa yllätettyä vastustajansa. Monta kertaa on nähty tilanne, että toinen johtaa kaksi sekuntia ennen loppua muutamalla pisteellä, mutta toinen tekee potkun ja menee jatkoon. Tämä on opettavainen laji", Partanen intoutuu kuvaamaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!