Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ketkä ovat Suomen mitalitoivot Rion olympialaisissa?

Urheilu
 
Jussi Nukari Lehtikuva
Keihäänheittäjät Antti Ruuskanen (vas.) ja Tero Pitkämäki ovat ylivoimaisesti Suomen suurimmat mitalitoivot Rion olympialaisissa.
Keihäänheittäjät Antti Ruuskanen (vas.) ja Tero Pitkämäki ovat ylivoimaisesti Suomen suurimmat mitalitoivot Rion olympialaisissa. Kuva: Jussi Nukari Lehtikuva

Kun Rio de Janeiron olympialaisiin on vuosi aikaa, alkaa selventyä, keiltä kisoissa voidaan odottaa menestystä. Helsingin Sanomat kävi läpi suomalaisurheilijat, jotka pystyvät terveenä pysyessään kamppailemaan Riossa mitaleista.

Yleisurheilu

Suomen mitaliodotukset kohdistuvat yleisurheilussa miesten keihäänheittoon ja varsinkin herroihin Tero Pitkämäki ja Antti Ruuskanen. He ovat pitäneet Suomea viime arvokisoissa mitalikannassa EM-pronssia 2012 voittaneen Ari Mannion kanssa.

Ruuskanen toi Lontoon olympialaisista 2012 pronssia, Pitkämäki kiskaisi 2013 Moskovan MM-kilpailuissa hopeaa ja Ruuskanen palautti Suomen keihään kultakantaan vuosi sitten EM-Zürichissä. Pitkämäki (89,09) ja Ruuskanen (88,98) majailevat tämän kauden maailmantilastossa sijoilla neljä ja viisi.

"Keihäänheittäjistä mitalistimme löytyvät. Kovin monelle muulle en asettaisi mitaleihin kohdistuvia paineita, sellainen tuntuisi tässä vaiheessa aika haastavalta. Vuosi on toki paljon aikaa, mutta mitalistien pitäisi olla koossa jo nyt", Suomen Urheiluliiton valmennusjohtaja Jorma Kemppainen sanoo.

"Meillä on yleisurheilussa mahdollisuudet yhdestä kahteen mitaliin. Se on realistinen tavoite."

Uinti

Rion olympiakisojen A-rajan ovat suomalaisuimareista alittaneet Matti Mattsson 200 metrin rintauinnissa, Matias Koski 200 metrin vapaauinnissa, Ari-Pekka Liukkonen 50 metrin vapaauinnissa ja Jenna Laukkanen 100 ja 200 metrin rintauinnissa.

Mattsson rikkoi rajan Kazanin MM-altaassa uituaan alkuerissä kuudenneksi nopeimman ajan. Hän ja Liukkonen kantavat kovimmat mitaliodotukset Riossa, arvioi uinnin valmennuksesta vastaava Jari Varjonen.

"Mattssonin ja Liukkosen ennätykset sijoittuvat niin lähelle maailman kärkeä, että finaalipaikka on täysin mahdollinen. Uusilla ennätyksillä he voivat saavuttaa palkintopallipaikan", Varjonen sanoo.

Mattssonin ennätys päämatkalla on 2.08,95 ja Liukkosen 21,93.

Purjehdus

Olympiapaikat ovat toistaiseksi hankkineet Kaarle Tapper laser standardissa, Tuula Tenkanen laser radialissa, Tuula Petäjä-Sirén RS:X-purjelaudoissa ja Tapio Nirkko Finnjollissa. Heistä menestyspotentiaalia on etenkin Tenkasella ja Petäjä-Sirénillä.

Tenkanen on kypsynyt viime vuosina maailman eliittipurjehtijoiden joukkoon. Vuonna 2013 hän avasi aikuisten mitalisaldonsa MM-kisojen hopealla, ja tänä vuonna napsahti EM-pronssia. Perushyvällä kilpailulla Tenkasella on oivat mitalimahdollisuudet.

Petäjä-Sirén on vuoden 2012 olympiahopea- ja EM-pronssimitalisti. Viime vuonna hän palasi äitiyslomalta EM-kisoihin ja sijoittui heti seitsemänneksi. Petäjä-Sirén totesi jo tuolloin, että maailman kärki on lähellä.

Riossa voi odottaa olympiapaikan tullessa menestystä myös 49er FX -luokan tiimiltä Silja Kanerva Sinem Kurtbay, joka sijoittui Gardajärven kansainvälisessä regatassa kolmanneksi.

Paini

Kirkkain mitalitoivo on Petra Olli, joka paini alkuvuoden ilman tappioita

Timo Jaakonaho Lehtikuva
Petra Olli oli viime vuonna MM-kisoissa viides.
Petra Olli oli viime vuonna MM-kisoissa viides.

60-kiloisissa ja nousi maailman rankingykköseksi. 20-vuotias Olli juhli 23-vuotiaiden Euroopan mestaruutta Puolassa maaliskuussa. Viime vuonna hän venyi MM-vitoseksi Uzbekistanissa. Riossa Olli painisi 58-kiloisissa, joka on olympiasarja.

Menestysmahdollisuuksia on päävalmentaja Juha Lappalaisen mukaan myös 85-kiloisissa kisaavalla Rami Hietaniemellä, joka kahmi EM-hopeaa Vantaalla viime vuonna ja sijoittui MM-kisojen viidenneksi vuonna 2013. Lappalainen uskoo, että sekä Olli että nivusvammasta toipunut Hietaniemi voivat varmistaa olympiapaikkansa jo syyskuun alussa Las Vegasin MM-kisoissa.

Judo

Suomen menestystoiveet lepäävät Jaana Sundbergin harteilla.

Jaana Sundberg
Jaana Sundberg

Loukkaantumiset selättänyt 33-vuotias judoka on pääsemässä Rioon ja lukeutuu mitalikandidaatteihin. Alle 52-kiloisissa otteleva Sundberg on napsinut kovia päänahkoja. Ainoastaan maailmanlistan ykkösnaista, Albanian Majlinda Kelmendiä, hän ei ole koskaan päihittänyt.

Elokuun Astanan MM-kisoista Sundberg voi tuoda mitalin, vuonna 2013 hän oli MM-vitonen. Kesäkuussa riihimäkeläinen nappasi uransa toisen grand prix -turnausvoiton Georgian Tbilisissä.

Lontoon olympialaisissa tie nousi pystyyn jo ensimmäisellä kierroksella.

Ammunta

Trapissa kilpailevat Satu Mäkelä-Nummela ja Vesa Törnroos ovat toistaiseksi ampuneet Suomen ainoat olympiamaapaikat. Ampumaurheiluliiton puheenjohtajan Pia Nybäckin mukaan yhden ammuntamitalin saaminen olisi jo hieno suoritus.

Ari-Veikko Peltonen
Satu Mäkelä-Nummela ampui trapin olympiakultaa Pekingissä vuonna 2008.
Satu Mäkelä-Nummela ampui trapin olympiakultaa Pekingissä vuonna 2008.

"Olympiakomitean painopistelajeihin kuuluvalle ammunnalle olisi aivan loistavaa, että mitali tulisi Riosta. Karsintasysteemi on niin älyttömän tiukka, että melkein kenellä tahansa, joka kisoihin pääsee, on onnistuessaan mahdollisuudet mitaliin", Nybäck kommentoi.

Mitaleille on vahvimmin tyrkyllä vuonna 2008 trapin olympiakultaa tähdännyt Mäkelä-Nummela. Hän on ampunut tällä kaudella jo yhden maailmancupin osakilpailuvoiton. Mäkelä-Nummela sijoittui tänä vuonna myös Euroopan kisoissa viidenneksi ja EM-kisoissa kahdeksanneksi.

Kisapaikan saadessaan mitalipotentiaalia on myös Marko Kemppaisella ja Juho Kurjella. Kemppainen on skeetin olympiahopeamitalisti Ateenasta 2004 ja tämän kesän kolmonen Euroopan kisoissa.

Kurki on ilmakiväärin 60 laukauksen kisan EM-kolmonen vuodelta 2013 ja ampunut tällä kaudella maailmancupissa parhaimmillaan kuudenneksi.

Voimistelu

Tomi Tuuha
Tomi Tuuha

Tomi Tuuha voitti viime vuonna telinevoimistelun maailmancupissa hypyn

kokonaiskilpailun. Hän on myös hypyn Euroopan mestari vuodelta 2010 ja EM-nelonen viime vuodelta. Mitali vaatisi Tuuhalta miltei täydellisen päivän, mutta on mahdollisuuksien rajoissa.

Taekwondo

Suvi Mikkonen saattaa yltää Riossa palkintopallille, kunhan selvittää ensin tiensä kisoihin. Nuorten olympiavalmentaja Jarkko Mäkinen arvioi, että vaikeinta on varmistaa olympiapaikka. "Sen jälkeen kaikki on mahdollista, myös mitali." Espanjassa asuva Mikkonen saavutti Bakun EM-kisoissa kesäkuussa uransa ensimmäisen arvokisamitalin. Hän otteli naisten 53 kilon sarjassa pronssille. Olympialaisissa kisataan vain joka toisessa painoluokassa, joten Mikkosen pitää vaihtaa 57-kiloisiin ja kamppailla pidempiä vastustajia vastaan kuin tavallisesti.

Lontoon olympialaisissa hän sijoittui kyseisessä painoluokassa viidenneksi.

Pyöräily

Lotta Lepistö
Lotta Lepistö

Naisten maantiepyöräilyn nouseva tähti, sprintteri Lotta Lepistö, voi hyvässä lykyssä yltää Rion maantiematkalla jopa mitaleille, arvioi Suomen pyöräunionin huippupyöräily-yksikön puheenjohtaja Jarmo Sorsa.

"Hän saattaa päästä ainakin pistesijoille erityisesti silloin, jos kilpailussa nähdään massakiri. Siinä Lepistö olisi vahvoilla", Sorsa sanoo.

Sveitsiläisessä Bigla-tallissa ajava Lepistö, 26, on yltänyt tällä kaudella etappivoittoon ja pyöräillyt hyviä sijoituksia maailmancupin osakilpailuissa. Ranskan ympäriajon La Course -kilpailussa porilainen polki viidenneksi. Kisaan osallistuivat maailman parhaat pyöräilijät.

Golf

Olympialaisten golfissa kilpailee sekä miehissä että naisissa vain 60 golfaajaa, mikä lisää tapahtuman arvaamattomuutta.

Mikko Ilosella on saumansa kärkisijoille. Hän saavutti viime vuonna uransa parhaan major-sijoituksen golfattuaan PGA Championshipissa seitsemänneksi. Ilonen voitti viime vuonna Euroopan-kiertueen reikäpelimestaruuden, ja hän on ollut Euroopan-kiertueen osakilpailuissa ykkönen viidesti.

David Cannon AFP
Golf on ensimmäistä kertaa modernin ajan olympialaisissa. Mikko Ilosella on mahdollisuus päästä mukaan.
Golf on ensimmäistä kertaa modernin ajan olympialaisissa. Mikko Ilosella on mahdollisuus päästä mukaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!