Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kouluratsastaja Eevamaria Porthan-Broddellin Solos Lacan on herrasmieshevonen

Urheilu
 
Juha Metso
Eevamaria Porthan-Broddell sanoo haluavansa, että Solos Lacan saa lopettaa kilpailu-uransa huipulla ja hyvässä kunnossa.
Eevamaria Porthan-Broddell sanoo haluavansa, että Solos Lacan saa lopettaa kilpailu-uransa huipulla ja hyvässä kunnossa. Kuva: Juha Metso

Huhtikuussa 1996 pieni punaruskea ori hoiperteli pystyyn honteloilla jaloillaan Tanskan maaseudulla. Se syntyi hiljaisena, kuten saaliseläinten poikaset syntyvät, mutta oli heti valmis juoksemaan pakoon.

Solos Lacanin vanhemmat olivat estehevosia, mutta Solos Lacanista ei koskaan tullut estehevosta. 3-vuotiaan orivarsan osti tanskalainen harrastajaratsastaja Karen Skovmand kouluhevosekseen.

Kuka?

Eevamaria Porthan-Broddell

 36-vuotias helsinkiläinen kouluratsastaja ja valmentaja. Ylläpitää 14 hevosen tallia Tuusulassa.

 Kilpailukäytössä tällä hetkellä neljä hevosta.

 Voitti senioreiden SM-kultaa 2014 ja 2015. Edusti Suomea EM-kilpailuissa 2001 ja 2015 sekä MM-kilpailuissa 2014.

"Näin sen ensimmäisen kerran kouluratsastuskilpailuissa Kööpenhaminassa 4-vuotiaana. Näin kymmeniä hevosia, mutta Solos Lacan jäi heti mieleeni. Vaikka se oli nuori, siitä paistoi viisaus ja positiivinen energia jo silloin", muistelee kouluratsastaja Eevamaria Porthan-Broddell.

Solos Lacan ei jättänyt Porthan-Broddellia rauhaan. Hän seurasi Solos Lacanin uraa salaa Tanskassa. Jos hevosen nimi näkyi kilpailujen lähtölistalla, hän kävi katsomassa sen suorituksen. Vaikka Skovmand napsi hevosensa kanssa ruusukkeita, hän ei koskaan noussut korkeimmalle GP-tasolle.

Eevamaria Porthan-Broddell yritti ostaa Solos Lacania useaan kertaan, mutta omistaja ei myynyt.

"Varmasti jokainen Tanskan ratsastusammattilainen yritti ostaa sen jossain vaiheessa, niin lupaava Solos Lacan oli."

Vasta Skovmandin henkilökohtainen konkurssi toi ruunan 15-vuotiaana huutokaupattavaksi.

"Ajattelin silloin, että se on jo liian vanha minulle kilpahevoseksi."

Porthan-Broddell välitti Solos Lacanin Suomeen nuorelle kouluratsastajalle Emmi Autiolle, joka kilpaili sillä muutaman vuoden.

Syksyllä 2013 Porthan-Broddell päätti muuttaa pysyvästi Tanskasta Suomeen. Emmi Aution äiti soitti, haluaisiko Porthan-Broddell ratsastella Solos Lacanilla. 17-vuotias ruuna oli lähinnä laiduntanut Aution muutettua ulkomaille opiskelemaan.

"En kohteliaisuuttani kehdannut kieltäytyä. Solo oli kuin ylikasvanut shetlanninponi. Lihava ja paksukarvainen", Porthan-Broddell hymähtää.

Satulan alla hevonen kuitenkin syttyi. Solos Lacan oli notkea ja energinen. Se ei tuntunut huilaavalta hevosvanhukselta.

"Tunteeni sanoi, että tässä hevosessa on kaikki. Järki jarrutteli ja kehotti ottamaan päivän kerrallaan. Aloitin Solon kanssa perustyöskentelystä. Hevosen vatsalihaksia piti vahvistaa, sitä piti notkistaa ja suoristaa."

Syntyi kouluratsastushistoriaa. Solos Lacan nousi Porthan-Broddellin kanssa 18-vuotiaana vain kuudessa kuukaudessa korkeimmalle grand prix -tasolle. Vastaavaa ei kouluratsastusmaailmasta löydy. Tuloksena oli kaksi SM-kultaa, MM-kilpailuedustus ja viimeisimpänä lähtö tämän vuoden EM-kilpailuihin Saksaan.

"Väitän, että se on 19-vuotiaana parhaimmassa kilpailukunnossa koskaan."

19-vuotias Solos Lacan on laiduntanut kesän tyytyväisenä Järvenpäässä 18-vuotiaan Rusina-shetlanninponin kanssa. Rusina on parivaljakon pomo. Solos Lacan nukkuu säntillisesti päiväunet puolen päivän aikaan, myös kilpailumatkoilla.

"Se on varmasti pysynyt niin terveenä, koska on niin viisas. Jos on liukasta, se varoo askeliaan. Jos poikani Ollie on satulassa, se asettaa askeleensa varoen, vaikka saattaisi minun kanssani hyppiä."

Vaikka ruuna villiintyy välillä kilpailupaikoilla, se on pysyy aina kohteliaana herrasmiehenä eikä töni ihmisiä.

EM-kilpailumatka Saksaan on Eevamaria Porthan-Broddellin ja Solos Lacanin viimeinen ulkomaanmatka. Vaikka hevonen nauttii kilpailuista, sekään ei voi paeta vanhenemista ja ulkomaan matkojen tuomaa rasitusta.

"Haluan, että Solo voi lopettaa kilpailu-uransa huipulla hyvässä kunnossa. Hevonen ei ole minulle mitään velkaa. Se on antanut minulle niin paljon enemmän kuin koskaan odotin."

Solos Lacanin ansiosta Porthan-Broddell pääsee ratsastamaan Aacheniin, joka on ratsastajille kuin Wimbledon tenniksen pelaajille. Jo pääsy areenalla on voitto. Ratsastaja on realistinen tulostavoitteen suhteen.

"Emme saa sen enempää pisteitä, vaikka ratsastaisin hampaat irvessä. Haluan iloita jokaisesta hetkestä Solon kanssa."

EM-kilpailujen jälkeen Porthan-Broddell aikoo jatkaa Solos Lacanin ratsastamista Suomessa päivä kerrallaan.

"Huolehdin siitä sen loppuelämän. Se saa elää arvokasta hevosen elämää loppuun asti. Olen sen sille velkaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!