Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset sumojunnut lähtevät elokuussa Japaniin MM-kisoihin

Erkka Karin ja Jere Leppälän judotausta tuo sumopainissa tarvittavaa voimaa ja tasapainoa

Urheilu
 
Miikka Pirinen
Jere Leppälä (vas.) kilpailee MM-kisoissa alle 80-kiloisten ja Erkka Kari alle 100-kiloisten sarjassa.
Jere Leppälä (vas.) kilpailee MM-kisoissa alle 80-kiloisten ja Erkka Kari alle 100-kiloisten sarjassa. Kuva: Miikka Pirinen

Nuoret miehet Erkka Kari, 17, ja Jere Leppälä, 17, kumartuvat nyrkit maassa leveään haara-asentoon. Päätuomari antaa tiukan lähtökomennon, jolloin raavaat nuorukaiset säntäävät salamana toistensa kimppuun. Muutaman sekunnin nujuamisen jälkeen Leppälä on jo kehän rajojen ulkopuolella, ja harjoitusottelu sitä myöten taputeltu.

Näin sumopainissa yleensä käy, ja ottelut kestävät usein korkeintaan kymmeniä sekunteja. Ottelu päättyy, kun toinen käy rajojen ulkopuolella tai koskettaa kehän savipintaa muulla ruumiinosallaan kuin jalkapohjilla.

Erkka Karilla (vas.) ja Jere Leppälällä on judotausta.
Erkka Karilla (vas.) ja Jere Leppälällä on judotausta.

On tosin tavallisuudesta poikkeavaa, että suomalaisia näkee ylipäätään harjoittelemassa sumopainia. Maassamme on vain muutamia kymmeniä lajin harrastajia.

Kari ja Leppälä kuuluvat lisäksi ensimmäisiin suomalaisjunioreihin, jotka ovat tulleet sumoon judon parista. Aiemmat harrastajat ovat olleet miltei aina painitaustaisia.

Leppälä ja Kari käynnistivät eksoottisen sumoprojektinsa tänä kesänä. Molemmat tähtäävät elokuun lopussa Japanin Osakassa käytäviin MM-kisoihin, minkä jälkeen he keskittyvät todennäköisesti pelkästään judoon.

"Sain soiton, että on sumokisat tulossa, ja pidän hyvänä kokeilla erilaisia asioita. En ollut ennen kokeillut lajia, paitsi pienenä judossa, kun teimme vöistä ringin sumopainia varten", Kari kertoo.

Leppälä on perehtynyt hiukan enemmän sumon japanilaisiin rituaaleihin, mutta laji ei kuitenkaan näy suomalaisjunioreiden vapaa-ajan pukeutumisessa tai ruokailussa. Monien sumopainijoiden herkkua, riisiäkään, ei tule syötyä erityisen paljon.

Kari on harrastanut judoa kaksitoista ja Leppälä kahdeksan vuotta, mikä auttaa heitä sumopainissa. He pystyvät esimerkiksi käyttämään heitoissaan judon kaltaisia tekniikoita. Pitkä judotausta on tuonut niin ikään sumopainissa tarvittavaa voimaa ja tasapainoa.

"Sumopaini on tavallaan painin ja judon sekoitus. Maailmalla on monia sumopainijoita, jotka ovat tulleet näiden lajien parista", Suomen sumoliiton perustaja Simo Akrenius kertoo.

Fakta

Sumopaini

 Sumopainiottelu käydään 4,55 metriä halkaisijaltaan olevassa kehässä.

 Ottelu aloitetaan puhdistautumisrituaalilla, jossa sumotorit kyykistyvät, hierovat käsiään yhteen kuin pesten ne, ja läpsäyttävät kämmenensä yhteen.

 Sumopainissa tunnetaan kaikkiaan 82 erilaista tekniikkaa, mutta noin kymmenen näistä on aktiivisesti käytössä.

 Tavallisin tekniikka on Yori-kiri, jossa vastustaja työnnetään vähin erin areenan reunamille ja marssitetaan ulos kehästä.

 Ottelun häviää, jos joutuu rajan ulkopuolelle tai muu ruumiinosa kuin jalkapohja koskettaa kehän savipintaa.

 Osakan MM-kisoihin osallistuvat suomalaisaikuisista alle 85-kiloisissa otteleva Hannu Kulmala ja alle 115-kiloisissa otteleva Oskari Riihioja. He ovat saavuttaneet aiemmin sumopainissa EM-mitaleja.

 Junioreissa kilpailevat alle 80-kiloisissa Jere Leppälä ja alle 100-kiloisissa Erkka Kari. Kari on päälajissaan judossa juniorien Pohjoismaiden mestari, Leppälä oli kaksi vuotta sitten seitsemäs nuorten SM-kisoissa.

 Kaikki suomalaiset kilpailevat Japanissa sekä yksilö- että joukkuekilpailuissa. Suomi tavoittelee kisoista yhtä mitalia.

 Sumoliittoon kuuluu noin 90 maata, joista arviolta puolet lähettää kisaajia MM-kilpailuihin.

Yksi judon ja sumopainin suurimmista eroavaisuuksista on siinä, että judossa välillä hengähdetään ja kierretään kehässä. Sumopainissa liike suuntaa käytännössä koko ajan eteenpäin.

"Jos alat levätä sumossa, lennät saman tien rajojen ulkopuolelle", Leppälä sanoo.

Judossa ei voi myöskään lähteä samalla tavalla työntämään vastustajaansa tai saa yleensä itse kyytiä.

Jos on judolla ja sumopainilla eroa, poikkeaa myös amatöörisumo ammattisumopainista varsinkin painoluokillaan.

Ammattisumossa ei tunneta painorajoja, joten ottelijat kasvattavat yllin kyllin rasvaistakin massaa. He ovat näin mahdollisimman vaikeita työnnettäviä ja kellistettäviä. Painavat sumotorit käyttävät massaansa aseena myös vastustajan liikuttamiseen.

Amatöörisumossa on painoluokat, joskin junioreissa alin luokka on 80 kiloa ja aikuisissa 85 kiloa. Laji on haluttu pitää amatööreissäkin isojen miesten puuhana.

Leppälä kilpailee alle 80-kiloisissa ja Kari alle 100-kiloisten sarjassa. Leppälä on saanut näin kovaa treenivastusta painavammasta Karista, mutta on hän itsekin pitänyt Karin tiukoilla.

MM-tavoitteita on tällä taustalla kuitenkin vaikea arvioida, sillä Kari ja Leppälä kilpailevat Japanissa sumotoreina ensimmäistä kertaa.

Vähäisen kokemuksen takia kamppailu rajan lähellä voi tuoda vaikeuksia. Kummankin vahvuutena on sähäkkä startti lähtöasemista.

"Aina kun kisoihin lähdetään, lähdetään voittamaan", Leppälä linjaa molempien puolesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!