Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hans Backe on Palloliiton näköinen mies

Ruotsalainen sai oppinsa Roy Hodgsonin koulussa, hankki kannuksensa Tanskan liigassa ja matkasi maailmalla Sven-Göran Erikssonin kyljessä.

Urheilu
 
Huuhkajien uusi valmentaja Hans Backe: Suomen valmentaminen on haaste
Huuhkajien uusi valmentaja Hans Backe: Suomen valmentaminen on haaste
Palloliitto esitteli tänään keskiviikkona Suomen jalkapallomaajoukkueen uuden päävalmentajan Hans Backen. Ruotsalainen Backe sanoo hakeneensa Suomen valmentajaksi, koska se on haaste. Katso Palloliiton koko tiedotustilaisuus. Kuvaaja: Marko Sorsa / ISTV

Suomen Palloliiton etsintäpartio löysi todellisen jokerikortin jalkapallomaajoukkueen päävalmentajaksi. Yllätyksenä voi pitää sitä, että Palloliitto päätyi valitsemaan kolmen vuoden tauon valmentamisesta pitäneen tv-kommentaattorin. Silti ruotsalainen Hans Backe, 63, on eittämättä Palloliiton näköinen valinta. Palloliitto halusi meritoituneen ulkomaisen päävalmentajan ja sai sellaisen.

Backella on ansiolistallaan vahva ura Pohjoismaissa, ja se jos mikä on painanut ennenkin Palloliiton valinnoissa. Backe teki sopimuksen MM-karsinnoista ja mahdollisesta lopputurnauksesta. Ensi vuoden alusta voimaan astuva sopimus sisältää myös option seuraavasta karsinnasta.

Backe istuu jokseenkin runnomatta samaan muottiin kuin jalkapallomaajoukkueen lähihistorian muut ulkomaalaiset valmentajat Richard Møller Nielsen, Roy Hodgson ja Stuart Baxter. Palloliitto sai Backesta karismaattisen, sanavalmiin ja kokeneen valmentajan.

Valintaprosessia vetivät Palloliiton puheenjohtaja Pertti Alaja, Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande ja liiton asiantuntija Jari Litmanen. Heillä on päävastuu, mikäli Backe osoittautuisi vääräksi valinnaksi.

Backe on pragmaattinen tuloksentekijä, joka toivottavasti palauttaa joukkueen itseluottamuksen ja nostaa Suomen ylemmäs viitosarvontakorin jämämaiden joukosta.

Samalla voi sanoa, että Backe oli ilmeisesti parasta, mitä avoimella haulla päävalmentajaa etsinyt Palloliitto sai alavireiselle jalkapallomaajoukkueelle. Kuinka moni aktiivinen huippuvalmentaja olisi edes kiinnostunut Suomen jalkapallomaajoukkueesta sen nykytilanteessa. Tehtävään piti löytää valmentaja, joka sopii myös liiton taloudellisiin raameihin. Backe mahtui budjettiin.

Backe on valmentajana Hodgsonin koulukuntaa.

Hodgson muokkasi yhdessä brittikollegansa Bob Houghtonin kanssa ruotsalaista jalkapalloa, jossa heidän kädenjälkensä näkyy vieläkin. Backe ja hänen pitkäaikainen työtoverinsa Sven-Göran Eriksson ovat noudattaneet Hodgson–Houghton-koulukunnan oppeja.

Hodgsonin pelikirjaan kuului 4–4–2-ryhmitys, varsin jäykkä puolustusnelikko, aluepuolustus ja nopeat vastahyökkäykset vastustajan selustaan.

Backen pelikirjaa on tuskin paljonkaan päivitetty, joten voi olla, että ensi vuonna Suomen jalkapallomaajoukkue palaa Hodgsonin ajan pelitapaan, jota leimasi tiivis puolustus ja vastahyökkäykset. Tosin New York Red Bullsissa Backe ei suosinut vastahyökkäyksiä, vaan hän halusi joukkueensa pitävän palloa vastustajaansa enemmän. Backe käytti New Yorkissa Hodgsonin suosimaa 4–4–2-ryhmitystä.

Backen edeltäjä Mixu Paatelainen uskoi lähes loppuun asti käyttämäänsä, joulukuuseksi nimettyyn taktiikkaan. Backen mukaan Suomen pitää olla joustava ja valita taktiikat sekä ryhmitykset vastustajan mukaan.

"Mitä tahansa voi tapahtua, kun pelaajamme luottavat toisiinsa ja pelaamme epäitsekästä jalkapalloa. Meillä täytyy tietenkin olla perussysteemi, jota voimme sitten muuttaa", Backe kertoi keskiviikon tiedotustilaisuudessa.

Hodgsonin ja Backen opeilla on Tanskassa menestynyt myös FC Kööpenhaminan nykyinen päävalmentaja Ståle Solbakken, jota kaksikko on koulinut.

Solbakken on kuvaillut Backea päteväksi valmentajaksi, pelaajien mieheksi, hyväksi kuuntelijaksi ja valmentajaksi, jonka kanssa voi keskustella. Solbakken hyökkäsi viime syksynä Eurooppa-liigassa melko hodgsonilaisella suoraviivaisella pelillä HJK:ta vastaan.

Ei ole ihme, että Palloliittoa on houkuttanut valita Hodgsonin koulukunnan edustaja.

Britin valmentamana Suomi oli lähempänä arvokisapaikkaa kuin koskaan ennen tai sen jälkeen. Vain yhden maalin ja yhden voiton päässä.

Miten Backe puhaltaa negatiivisen ilmapiirin pois Huuhkajien ympäriltä?

"Meidän on voitettava jalkapallo-otteluita."

Rick Schulz Getty Images
Hans Backe on tehnyt vahvan uran Pohjoismaissa.
Hans Backe on tehnyt vahvan uran Pohjoismaissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!