Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suosikki lähtee pitämään hauskaa frisbeegolfin SM-kisoihin

Seppo Paju luuli lapsena, että lajista pitävät vain hänen isänsä ja äitinsä

Urheilu
 
Frisbeegolfin mestari antaa kiekolle kyytiä
Frisbeegolfin mestari antaa kiekolle kyytiä
Frisbeegolfin hallitseva Euroopan mestari Seppo Paju kertoo suosiotaan kasvattavasta lajista ja esittelee erilaisia heittoja. Toimittaja: Anna von Herzen, kuvaaja, leikkaaja: Lauri Rotko

Metallisesta korista kajahtaa "kling", kun frisbeekiekko uppoaa heiton päätteeksi koriin.

"Tuo on uniikki ääni, missään muussa lajissa ei ole samaa", frisbeegolfaaja Seppo Paju tokaisee. Hän harjoittelee Lahdessa tänään torstaina alkavia SM-kisoja varten – ja heitto kulkee.

Kuka?

Seppo Paju

 Syntynyt 9. marraskuuta 1994

 Saavutuksia: Euroopan mestari 2014, Eurotour-voitto 2015, Suomen mestari 2011, MM-kisoissa kuudes 2012, nuorten maailmanmestaruus 2010.

 Työskentelee yrittäjänä Prodigy Disc Europe -yrityksessä, joka myy frisbeegolf-tuotteita ja suunnittelee ratoja.

"Vedin harjoituskierroksen kymmenen alle parin. Jos heitän niin hyvin kisoissa, otan tyrmäysvoiton. Kisoissa heittäminen on toki vaikeampaa."

Frisbeegolfin periaate on sama kuin golfissa: tavoitteena on päästä radan alusta loppuun mahdollisimman vähin heitoin. Kisan ennakkosuosikki Paju on odotetusti iskussa, sillä hän on lajin hallitseva Euroopan mestari ja EuroTour-kilpailun voittaja.

Turkulainen Paju kasvoi kiekkojen keskellä, sillä molemmat hänen vanhempansa ovat harrastaneet lajia jo 1970-luvulla. Kotipihalta löytyy kori, johon Seppo heitti lapsena välillä frisbeetä huvikseen – kunnes täytti 11 vuotta.

"Luin silloin lehdestä lajista ja tajusin, että sitä oikeasti pelataan. Olin aina kuvitellut, että frisbeegolf on joku täysin kuollut laji."

Paju lähti radalle ja innostui täysillä. Sittemmin lajista on innostunut moni muukin. Kun Paju aloitti lajin, oli ratoja Suomessa sata ja harrastajia 5 000. Nyt ratoja on 460, ja harrastajia arviolta satatuhatta.

Myös Pajun sisarukset harrastavat lajia, ja perhe käy kisaamassa yhdessä ainakin kerran vuodessa.

"Parasta lajissa on frisbee-spirit (frisbee-henki). Jokainen otetaan mukaan pelaamaan, ja kaikki ovat kavereita keskenään", Paju sanoo.

Turkulainen ei aseta SM-kisoihin tavoitteita vaan lähtee vain pitämään hauskaa. Niin peli kulkee parhaiten. Paju palasi alkuviikosta Yhdysvalloista lajin MM-kisoista, jotka menivät penkin alle. Paju on maailmanrankingissa sijalla 15, mutta MM-kisoista jäi käteen 38. sija.

"Lähdin kilpailemaan liikaa, ja keskityin liikaa tulokseen", Paju harmittelee.

Hän odottaa SM-kisoista kovatasoista kisaa. Yhdysvallat on lajin ykkösmaa, ja Suomi tulee heti toisena.

Vielä viimeinen heitto, ja Paju nostaa 25 kiekkoa sisältävän repun selkäänsä. Repusta löytyy putteria, draiveria, midrange-kiekkoa – eri heitoille omansa. Rakas laji tulee Pajulle jopa uniin joka ikinen yö. Yksi uni on ollut ylitse muiden.

"Näin unta, että saan tyttöystävän, joka pelaa frisbeegolfia."

Enneuni toteutui. Paju alkoi seurustella heinäkuussa yhdysvaltalaisen amatöörien maailmanmestarin Vanessa van Dykenin kanssa. Frisbeeperhe saa ehkä jatkoa.

 

Frisbeegolfin SM-kisat Lahdessa Mukkulan radalla torstaista sunnuntaihin.

Lauri rotko
Seppo Paju heittää frisbeegolfia 124 kilometriä tunnissa.
Seppo Paju heittää frisbeegolfia 124 kilometriä tunnissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!