Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Backe tunnetaan Ruotsissa tv-kasvona

Urheilu
 
Adam Ihse Reuters
Kausina 2007–2009 hän toimi Sven-Göran Erikssonin (vas.) apuvalmentajana.
Kausina 2007–2009 hän toimi Sven-Göran Erikssonin (vas.) apuvalmentajana. Kuva: Adam Ihse Reuters

Suomen jalkapallomaajoukkueen uusi päävalmentaja Hans Backe, 63, tunnetaan kotimaassaan Ruotsissa työstään karismaattisena tv-asiantuntijana. Suurimmat valmennusmeriittinsä hän on saavuttanut Tanskan liigassa ja Sven-Göran Erikssonin oikeana kätenä.

Backella on takanaan pitkä ja vivahteikas valmennusura. Kosmopoliitti on työskennellyt kahdeksassa maassa, 15 seurajoukkueessa ja yhdessä maajoukkueessa. Huuhkajissa hän pääsee ensi kertaa toimimaan maajoukkueen päävalmentajana.

Backe aloitti uransa vuonna 1979 ruotsalaisen Bro IK:n luotsina. Siitä alkoi miltei 20 vuoden putki, jonka aikana hän valmensi Ruotsin ja Norjan liigoissa muiden muassa Djurgårdenia, Moldea ja AIK:ta.

1998 valmentaja siirtyi Tanskaan, Aalborgin peräsimeen. Siellä Backe ylsi ensimmäiseen merkittävään saavutukseensa, kun joukkue voitti Tanskan mestaruuden 1999.

Käväistyään kauden SV Austria Salzburgissa, Backe palasi Tanskaan. Seuraavia vuosia voi pitää hänen kulta-aikanaan. Backe johdatti FC Kööpenhaminan kahteen mestaruuteen ja kahteen kakkostilaan vuosina 2001–2005. Cup-voitto irtosi 2004.

Tanskan jälkeen Backe valmensi vuoden kreikkalaista Panathinaikosia, kunnes hän aloitti Erikssonin apuvalmentajana. Kaksikko luotsasi 11 kuukauden ajan Valioliigan Manchester Cityä 2007–2008 ja seuraavalla kaudella Meksikon maajoukkuetta.

Erikssonin ryhdyttyä vuonna 2009 Notts Countyn urheilutoimenjohtajaksi hän palkkasi Backen joukkueensa manageriksi. Pesti kesti palkanmaksuongelmien vuoksi vain seitsemän viikkoa.

Englannista Backe siirtyi vuosiksi 2010–2012 Yhdysvaltojen MLS-sarjaan, New York Red Bullsiin. Ensimmäisellä kaudellaan hän voitti runkosarjan itäisen konferenssin. Backen pelaajiin New Yorkissa lukeutuivat muun muassa Thierry Henry ja Teemu Tainio. Backen mukaan Henry on paras pelaaja, jota hän on valmentanut.

"Kuten kaikki maailmanluokan pelaajat, hänkin saattoi muuttua hurmaavasta persoonasta räyhääjäksi, jos asiat eivät menneet hänen haluamallaan tavalla", Backe kertoi Expressen-lehden haastattelussa.

Lopetettuaan New Yorkissa Backe ei ole valmentanut missään. Välivuosinaan hän on toiminut Ruotsissa tv-asiantuntijana kaapelikanavilla. Expressen-lehden mukaan hän jatkaa televisiotyötään myös päävalmentajuuden ohella. Kanavien johto vertaa järjestelyä Islannin maajoukkueen EM-karsintamenestykseen auttaneeseen Lars Lagerbäckiin, joka toimii valmentajan työnsä lisäksi Viasatin kommentaattorina.

Backen Huuhkaja-sopimus on huomioitu Ruotsissa laajalti. SVT:n asiantuntija Daniel Nannskog kommentoi uutista huomauttamalla, ettei Backe voi tehdä huonompaa työtä kuin edeltäjänsä.

Christian Charisius Reuters
Suurimmat onnistumisensa Backe saavutti Tanskan liigassa, jossa hän valmensi kaikkiaan kolme mestaruutta.
Suurimmat onnistumisensa Backe saavutti Tanskan liigassa, jossa hän valmensi kaikkiaan kolme mestaruutta.
Mike Stobe Getty Images
Backe luotsasi New York Red Bullsia 2010–2012.
Backe luotsasi New York Red Bullsia 2010–2012.
Shannon Stapleton Reuters
New Yorkissa hänen joukkueeseensa kuului muiden muassa ranskalaistähti Thierry Henry.
New Yorkissa hänen joukkueeseensa kuului muiden muassa ranskalaistähti Thierry Henry.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?