Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Golfin kanuunoiden avauslyönnit kantavat kauas, jopa 300 metriä

Tapio Pulkkanen ja Lauri Ruuska oppivat pitkälle lyömisen salat jo junioreina. Pitkät lyönnit kiehtovat pelaajia kaikkialla.

Urheilu
 
Eddie Keogh Reuters
Amerikkalainen Dustin Johnson on maailman tämän hetken parhaista pelaajista pitkälyöntisin. Hänen draiviensa keskipituus oli heinäkuussa Open Championshipissä 299 metriä.
Amerikkalainen Dustin Johnson on maailman tämän hetken parhaista pelaajista pitkälyöntisin. Hänen draiviensa keskipituus oli heinäkuussa Open Championshipissä 299 metriä. Kuva: Eddie Keogh Reuters

Amerikkalainen golfkolumnisti käytti kekseliästä ilmaisua kymmenen vuotta sitten, kun Tiger Woods päihitti Chris DiMarcon Masters-turnauksen uusintareiällä.

Kirjoittajan mielestä kaksikon pallot makasivat avauslyöntien jälkeen väylällä niin kaukana toisistaan, että niitten väliin olisi mahtunut tavaratalo.

Tuohon aikaan Woods oli vielä Yhdysvaltojen PGA-kiertueen pitkälyöntisimpiä pelaajia ja DiMarco puolestaan lyhytlyöntinen. Kiertueen draivitilaston mukaan Woodsin avauslyönnit (289 metriä) olivat tuolloin keskimäärin 42 metriä pitempiä kuin DiMarcolla.

Lyönnin maksimipituus on aihe, joka kiehtoo golfinpelaajia kaikkialla tasosta riippumatta. Kenellekään ei ole yhdentekevää, kuinka kauas pallo enimmillään pakenee omasta mailasta.

Pitkillä lyönneillä ei vielä voiteta kilpailuja, mutta ne antavat parempia mahdollisuuksia tuloksen tekemiseen. Toki sillä oletuksella, että suunta on kohdallaan.

Avauslyöntien pituus ennustaa tarkkuutta paremmin pääsyä huipputason kilpailuissa kymmenen parhaan joukkoon. Tämä ilmeni kaudella 2013–2014 PGA-kiertueen tilastoihin pohjautuvassa tutkimuksessa.

Tämän hetken maailmanlistan kymmenestä parhaasta pelaajasta yhtä lukuun ottamatta kaikki ovat niin sanotusti pitkälyöntisiä.

Koko PGA-kiertueella pisimmälle avauslyöntinsä iskee maailmanlistalla seitsemäntenä oleva amerikkalainen Dustin Johnson, jonka tilastoidut draivit ovat tällä kaudella päätyneet keskimäärin 291 metrin päähän lyöntipaikasta.

Vertailun vuoksi: enemmistölle harrastajapelaajista 200 metrin rajan rikkominen jää tuulettomissa oloissa haaveeksi.

Huippupelaajien lyöntipituudet ovat 20 vuodessa kasvaneet huomattavasti. Tämä selittyy osin sillä, että nykypelaajat ovat edellisiä sukupolvia atleettisempia. Lisäksi maila- ja palloteknologia on kehittynyt rutkasti.

Vuonna 1995 PGA-kiertueen draivitilaston 100. pelaaja löi avauksensa keskimäärin 240 metrin päähän. Nyt 100. pelaajan vastaava pituus on 264 metriä.

Mitä merkitystä on huippugolfissa sillä, että avauslyönnit kantavat pitkälle?

Siitä kertovat HS:lle Suomen kärkipelaajien kaksi johtavaa kanuunaa, kotkalainen ammattipelaaja Tapio Pulkkanen ja syksyllä ammattilaiseksi siirtyvä Lauri Ruuska, tuore amatöörien EM-kuutonen.

Pulkkanen arvioi, että hänen draiviensa pituus on kilpailuissa keskimäärin 280 metriä.

"Jos on tarvetta, 300 metriäkin on mahdollista lyödä suht lämpimällä säällä", Pulkkanen sanoo.

Pulkkasen mukaan suurimman hyödyn pitkistä lyönneistä saa par-viitosilla.

"Itse pääsen niillä yleensä kahdella lyönnillä viheriölle, mutta kaikki eivät siihen pysty."

Vastaavasti par-nelosilla hyöty tulee lähestymislyönneissä. Mitä pienempi maila jatkolyöntiin, sitä jyrkemmässä kulmassa pallo putoaa ja sitä tarkemmin sen saa pysähtymään viheriölle.

"Siinä on iso ero, jos käytän kakkoslyöntiin rautakasia ja kaveri käyttää rautavitosta."

Ruuskan avauslyöntien pituus on kilpailuissa 280–310 metriä.

"Harjoituksissa menee ilmassa 275–280 metriä. Tourikentillä esteet ovat usein 250–260 metrin etäisyydellä. Niistä pääsee pitkillä lyönneillä yli. Par-nelosilla voi käyttää kakkoslyöntiin lyhyttä rautaa, jolloin pallo pysähtyy paremmin ja voi useammin hyökätä kireille lipunpaikoille", Ruuska sanoo.

Sekä Pulkkaselle, 25, että Ruuskalle, 21, pitkät lyönnit ovat olleet luontaisia junioriajoista lähtien.

Ruuska pelasi yhdeksän vuotta pesäpalloa. "Se on jäänyt päälle, ja tekniikkani on ollut aina tehokas. On sitä pitkälle lyömistä treenattukin aina paljon. Tarkkuus on tullut myöhemmin", sanoo Ruuska ja muistelee lyöneensä jo 12-vuotiaana 240 metrin "haamulyönnin".

Pulkkasen mukaan hänen pitkälyöntisyytensä juontaa siitä, että hän oli 14–15-vuotiaaksi asti suhteellisen pienikokoinen.

"Kun pelasin isompien kanssa, oli pakko lyödä täysillä, että pysyy mukana. Kun sitten kasvoin, jatkoin lyömistä samalla tavalla", sanoo Pulkkanen, joka muistelee lyöneensä 11–12-vuotiaana jo yli 200 metrin siivuja.

Tänään torstaina Pulkkanen ja Ruuska aloittavat urakkansa Turussa Euroopan haastajakiertueen kilpailussa.

Aura Golfin kenttä on tällä tasolla varsin lyhyt (5 851 metriä), joten siellä kaksikko ei pääse kunnolla hyödyntämään pitkiä avauksiaan.

Pulkkanen arvioi, että hän käyttää draiveria 3–5 väylällä.

Kun Ruuska voitti heinäkuussa amatöörien Suomen mestaruuden, hän käytti niin ikään erittäin lyhyellä Lakiston kentällä draiveria 4–5 väylällä.

 

Gant Open alkaa tänään Aura Golfin kentällä Turun Ruissalossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!