Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laske, millä vauhdinjaolla myyttinen maratonraja alittuu – "Neljään tuntiin voi päästä kuka tahansa"

Urheilu
 
liisa takala
Helsinki City Marathonille starttasi viime vuonna 4 069 juoksijaa.
Helsinki City Marathonille starttasi viime vuonna 4 069 juoksijaa. Kuva: liisa takala

Lauantaiselle Helsinki City Marathonille osallistuvat useat tuhannet kuntoilijat voidaan karkeasti jaotella kahteen pääryhmään. On uutta elämystä hakevia ensikertalaisia, joita motivoi 42,195 kilometrin läpäiseminen juoksemalla, mutta samalla monien mielessä kolkuttelee jokin ajallinen tavoite.

Erityisesti neljän tunnin rajasta on muodostunut maratonjuoksijoita erotteleva käsite.

"Kun juoksin aikoinaan ensimmäisen maratonini, oli hienoa päästä alle neljän tunnin rajan. Se on osittain mystinenkin juttu. Monillehan rajalla ei ole merkitystä, mutta tuntuu, että suomalaisille siinä on tietty mentaliteetti. On kivempi kertoa kavereille, että on juossut neljän alle kuin vähän päälle", Helsinki City Marathonilla kirittämässä olevien jänisjuoksijoiden koordinaattori Pauli Purho pohtii.

Purho, 63, on juossut Helsinki City Marathonin jäniksenä jo 15 kertaa peräkkäin. Hän on nykyisin 4.30:n veturi mutta on toiminut aiemmin kymmenkunta kertaa juuri neljän tunnin jäniksenä, joten Purho tietää, kuinka vaativa tuo raja on.

"Jos on terve ihminen ja harjoittelee vuoden verran säännöllisesti, neljään tuntiin voi päästä kuka tahansa. Kyllä siinä kuitenkin juosta pitää, ei paljon kävellä voi. Se vaatii yllättävänkin paljon ja on yksilöllistä. Joillekin rajan alittaminen on helppoa, mutta jotkut eivät ole päästä siihen koskaan, vaan menee aina muutaman minuutin päälle. Tähän elämään kuuluu, ettei aina kaikki mene niin kuin pitäisi mennä", Purho alleviivaa.

Neljän tunnin niukkaan alittamiseen on vaihtoehtoisia, kunkin yksilöllisiä mieltymyksiä palvelevia vauhdinjakoja. Viime vuonna neljän tunnin pintaan juosseilla oli matkan puolivälissä suurimmillaan eroa noin 19 minuuttia. Nopein neljän tunnin niukasti alittanut oli edennyt puolivälin aikaan 1.41, kun hitain oli käyttänyt minuuttia vaille kaksi tuntia.

"Varsin monella vauhti hiljenee 30 kilometrin jälkeen. Selvä hyytyminen viimeisellä kympillä on juoksijalle henkisesti raskasta. Oliko alkuvauhti sittenkin liian kova, oliko ongelmia nesteen imeytymisessä vai loppuiko energia? Rauhallisempi alku ja tasainen, jopa loppua kohden hieman kiristyvä vauhti antaa ainakin loppukilometreillä hyvän endorfiiniruiskeen", Purho kertoo

"Me juoksijat vain olemme niin erilaisia: joillakin on vimmattu halu lähteä heti alussa turhan kovaa, jotkut taas malttavat lähteä alussa rauhallisemmin. Täysin yleistä ja ymmärrettävää on se, että vauhti hiljenee loppua kohden ja näinkin päästään oikein hyvään lopputulokseen."

Aloittelijoille turvallisin vaihtoehto on jänisten tarjoama tasainen vauhdinjako, jossa ei tule nykäyksiä missään kohtaa matkaa.

Yksittäisten kilometrien vauhti vaihtelee luonnollisesti maaston, tuulen ja juomapisteiden mukaan, mutta viiden–kymmenen kilometrin osuudet noudattelevat tasaisella vauhdilla hyvin samanlaisia aikoja. Neljän tunnin niukkaa alitusta tavoiteltaessa 10 kilometriä kulkee jänisten mukana reiluun 56 minuuttiin.

Helsinki City Marathonilla on jäniksiä perinteisesti tavoiteaikoihin 4.00, 4.15, 4.30, 5.00 ja 5.30, ja tämän vuoden uutuutena ovat myös kolmen tunnin jänikset.

Jäniksiä on yhteensä 28, ja he juoksevat noin viiden hengen ryhmissä.

"Yhtenä vuonna jänisryhmässämme oli viisi lähtijää, mutta vain kaksi tuli tavoiteajassa maaliin: minä ja eräs toinen. Kahdella oli jostain syystä ongelmia nesteen imeytymisen kanssa, ja yhdellä oli polvivamma. Viidestä kolme putosi matkan varrella pois. Se oli jännä juttu ja kuvastaa sitä, ettei kukaan voi lähteä soitellen juoksemaan. Kelle tahansa voi tulla ongelmia – niin tavalliselle kuntoilijalle kuin huippu-urheilijallekin."

Purho suosittelee jänisten peesaamista riskien välttämiseksikin. Jänisten mukana näkee toimintaa juomapisteillä, ja heidän reittituntemuksestaankin on apua. Moni kyselee matkan aikana, voiko lähteä hyvävoimaisena omille teilleen.

"Sanoin monena vuonna ryhmäni juoksijoille, että vielä on nousuja yllättävän paljon edessä. Että ottaisivat vielä kuitenkin rauhallisesti, jos haluaisivat lähteä omille teilleen. Jos voimia on, voimme neuvoa, missä kohtaa voi antaa mennä vapaasti omaan tahtiin."

Viime vuotta nopeammalla ja tasaisemmalla reitillä hyvä irtioton paikka on lopussa.

"Toisella kierroksella voi lähteä Länsisatamassa, kun maaliin on matkaa kolme–neljä kilometriä. Se on aika tasaista tietä, ja siitä on kiva juosta Musiikkitalon ohi kohti stadionia, kun torni jo näkyy. Tulee hieno fiilis, vaikka matkaa on vielä jäljellä."

 

Helsinki City Marathon alkaa lauantaina kello 15.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!