Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ammattikuntansa ainoat Suomessa

Karri Kakko ja Lauri Hämäläinen tekevät päätoimisesti caddien työtä, ja palkan maksaa kaveri

Urheilu
 
Kai Kilappa
Karri Kakko (vas.) oli Turun kilpailussa viettämässä vapaa-aikaa, mutta Lauri Hämäläinen toimi tilapäisesti jatkosta karsiutuneen Antti Ahokkaan caddiena.
Karri Kakko (vas.) oli Turun kilpailussa viettämässä vapaa-aikaa, mutta Lauri Hämäläinen toimi tilapäisesti jatkosta karsiutuneen Antti Ahokkaan caddiena. Kuva: Kai Kilappa

Helsinkiläinen Karri Kakko ja espoolainen Lauri Hämäläinen ovat tiettävästi ammattikuntansa ainoat päätoimiset edustajat Suomessa. Heidän ammattinimikkeensä on caddie, jonka vanhakantainen suomennos on ollut mailapoika.

Käytännössä caddiet ovat golfarin kilpailuavustajia, jotka tekevät paljon muutakin tärkeää kuin kantavat ja huoltavat pelaajan varusteita.

Caddie voi olla myös vaikkapa taktikko, eräänlainen "kartturi", neuvonantaja ja hengenluoja samassa persoonassa.

Kakko on keväästä 2014 lähtien ollut Mikko Korhosen caddiena Euroopan pääkiertueella.

Hämäläinen on ollut samassa tehtävässä mutta enemmänkin pätkätöissä jo pitkään Karri Kakon veljelle Roope Kakolle, joka kahden viikon takaisen Euroopan-kiertueen voiton jälkeen nousi haastajatasolta takaisin pääkiertueelle.

Suomen ykköspelaaja Mikko Ilonen on koko ammattilaisuransa ajan käyttänyt ulkomaista ammatticaddieta.

Kakon ja Hämäläisen suhde työnantajiinsa perustuu alkujaan kaveruuteen, mistä kertoo sekin, että kilpailuissa he ovat myös kämppäkavereita.

Yleensä pääkiertueilla pelaajat ja caddiet asuvat eri hotelleissa eivätkä juurikaan hengaile keskenään vapaa-ajalla.

Kauppatieteen maisteriksi opiskellut Kakko päätyi caddietöihin saatuaan yt-neuvottelujen seurauksena potkut. Sitä ennen hän oli toiminut satunnaisesti caddiena esimerkiksi veljelleen ja tämän vaimolle Minea Blomqvist-Kakolle.

"Olin vapaa lähtemään, ja kun Mikko kysyi, lähdin mielelläni", sanoo 40-vuotias Kakko, joka itsekin on ollut hyvä kansallisen tason pelaaja ja kilpaillut mm. kotimaan kiertueella.

Hänen urheilutaustaansa kuuluu myös muun muassa jääkiekkoa ja koripalloa.

Hämäläinen ja Roope Kakko ovat lapsuudenkavereita Talin junnuympyröistä.

"Ollaan tunnettu varmaan jostain 6–7-vuotiaasta lähtien", sanoo 32-vuotias Hämäläinen, jonka tasoitus golfissa on neljä. Nuorempana hän voitti koripallossa A- ja B-pojissa Suomen mestaruudet Torpan Pojissa.

Hämäläinen on opiskellut Tallinnan kauppakorkeakoulussa ja työskennellyt erilaisia jaksoja Nordealla pankkineuvojana.

Hän jätti vakituisen työpaikan pankissa, kun Roope Kakko pääsi pääkiertueelle kaudeksi 2014.

"Kun oli mahdollisuus tehdä ammatikseen sitä mistä oikeasti tykkää, päätin katsoa tämän", sanoo Hämäläinen, joka palasi välillä pankkiin.

Loppukauden ja ensi kauden hän on taas päätoiminen caddie.

"Onhan tämä taloudellisesti epävarmempaa, mutta ei ole valittamista."

Palkkioperusteet ovat molemmilla suunnilleen samanlaiset. Työnantaja maksaa matkat, majoituksen ja päivärahaa. Varsinainen palkkio tulee provisiona pelaajan palkintorahoista kansainvälisen käytännön mukaan: voitosta 10 prosenttia, top-10-siojoituksesta seitsemän ja muista sijoituksista viisi prosenttia.

Kaksikon caddieroolit poikkeavat hieman toisistaan.

"Meillä on vahvat rutiinit. Otamme molemmat mitan, ja lisäksi kerron tuulen. Puttilinjojen lukemisessa en ole mukana, koska Mikko ei sitä tarvitse. Se on aika robottimaista toimintaa, mutta välillä vähän tsemppaan tai heitän huulta", Kakko sanoo.

Hämäläinen ei osallistu normaalisti etäisyyden mittaamiseen.

"Välillä Roope haluaa minun varmistavan puttilinjan. Lisäksi hän haluaa, että pidän hänet hyvällä tuulella. Heitetään läppää silloin, kun sen aika on. Tietysti täytyy myös osata pitää turpa kiinni oikealla hetkellä."

Roope Kakko on sanonut, että Hämäläinen on hauskin hänen tuntemansa ihminen.

Kun voitto Madeiralla alkoi häämöttää, Kakolla alkoivat tunteet nousta pintaan. Silloin Hämäläinen käski Kakon hyräillä jotain ja antoi laulunsanoja.

"Sanoin, että nyt yritetään saada jännitys pois ja palataan tähän hetkeen, lauletaan vaikka jotain. Jotain Eppu Normaalia se oli", sanoo Hämäläinen, joka on myös valmentanut korisjunnuja.

Jussi-Pekka Reponen HS
Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!