Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitkämäki uskoo, että suomalaiset voivat ottaa MM-keihäässä jopa kaksoisvoiton

Tuulettomalla Pekingin stadionilla ei ole tarjolla lahjametrejä

Urheilu
 
Mikko Stig Lehtikuva
Tero Pitkämäki uskoo, että maailmanmestaruuteen vaaditaan vähintään 88 metrin mittainen keihäskaari.
Tero Pitkämäki uskoo, että maailmanmestaruuteen vaaditaan vähintään 88 metrin mittainen keihäskaari. Kuva: Mikko Stig Lehtikuva

Peräti kuusi arvokisamitalia hohdokkaalla urallaan hamstrannut Tero Pitkämäki jätti torstaina Helsinki-Vantaan lentokentällä hellät jäähyväiset läheisilleen.

Halauksia ja suukkoja saivat niin elämänkumppani Niina Kelo kuin pariskunnan runsaan vuoden ikäinen Jimi -poika.

Tovin päästä ja pakollisten haastattelujen jälkeen keihäsmies keräsi tamineensa ja siirtyi lähtöpuolelle, mistä matka jatkui Hongkongin viimeistelyleirin kautta Pekingin MM-kisoihin.

Pitkämäellä oli hymy herkässä lähtötohinassa. Kaiken pitäisi olla reilassa ja kunnon on määrä terävöityä vielä ennen 26. elokuuta heitettävää loppukilpailua.

Pohjalainen arvioi, että suomalaisilla on mahdollisuudet jopa kahteen mitaliin. Toista hän sovittaa omaan kaulaansa ja toinen on Pitkämäen mukaan tarjolla Antti Ruuskaselle.

"Urheilussa ei koskaan voi luvata mitään, mutta meillä on parhaassa tapauksessa mahdollisuus jopa kaksoisvoittoon", Pitkämäki sanoi, mutta ei rankannut suomalaisten järjestystä.

Se on selvää, että kamppailu kullasta ja muista mitaleista on miesten keihäässä kovempaa kuin kenties koskaan aiemmin. Peräti 13 heittäjää on rikkonut ennen kisoja 85 metrin rajapyykin kerran tai useammin.

Kenian Julius Yego (91,39) ja Trinadadin Keshorn Walcott (90,16) ovat ylittäneet kaudella 90 metrin haamurajan. Kolmantena on Saksan Thomas Röhler (89,27), neljäntenä Pitkämäki (89,09) ja viidentenä Ruuskanen (88,98). Kolmantena suomalaisena Pekingissä heittävä Ari Mannio (86,82) on listalla seitsemäntenä.

Tilastot ovat kuitenkin vain tilastoja. Niillä on tosi paikassa vain viitearvo.

On täysin eri tilanne heittää 800-grammaista välinettä avokentällä kuin lähes suljetulla jättistadionilla, missä ei saa tuuliapua.

Oman mausteensa tuo panos. Potissa on MM-titteli ja kaksi himmeämpää mitalia.

Pitkämäen mukaan olot Pekingin olympiastadionilla suosivat suomalaisia. "Tekniset heittäjät hyötyvät yleensä tuulettomista stadioneista. Se on kivaa, että onnenkantamoisilla ei pitäisi olla sijaa", hän pohtii.

Pitkämäki nosti esiin myös tilastoykkösen Yegon ja Vítìzslav Veselýn (88,18). Tšekki on rankingissa kuudentena, mutta MM- ja EM-kultaa saalistanut mies on usein tikissä, kun sitä tarvitaan.

"Olen hävinnyt Veselýlle arvokisoissa viidesti peräkkäin. Nyt tarkoitukseni on kellistää hänet."

Kitkerin tai ainakin mieleenpainuvin häviö tuli Moskovan MM-kisoissa 2013. Tšekki vei kultamitalin kymmenen sentin erolla ennen suomalaista kilpakumppaniaan.

Pitkämäki – eikä kukaan muukaan – voi keskittyä ennakkoon vain yhteen vastustajaan. Ennen niin Eurooppa-keskeisestä lajista on tullut globaalia urheilua.

"Homma vaikuttaa etukäteen mielenkiintoiselta. Noin kymmenen äijää voi yltää mitaleille."

Pitkämäellä on Aasiasta mukavia ja kitkeriä muistoja.

Hän voitti Japanin Osakassa MM-kultaa 2007 ja olympiapronssia Pekingissä seuraavana vuonna.

Etelä-Korean Daegun MM-kisoissa 2011 mykoplasman riivaama heittäjä karsiutui finaalista.

Pitkämäellä on takanaan ehjä ja tuloksekas kesä. Hänellä on tilillään kauden seitsemästä pisimmästä kaaresta kolme.

"Lähtökohtani arvokisaan ovat parhaat sitten Osakan MM-kisojen", Pitkämäki arvioi.

Osakassa hän kiskaisi mestariksi tuloksella 90,33 metriä.

Heittäjällä on apunaan kotijoukkojen täysi tuki. Kun perhe poseerasi lentokentällä valokuvaajalle, Jimi-poika nosti pienen etusormensa pystyyn.

Ehkä se oli enne?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?