Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nestehukan riski uhkaa maratoonareita – jänis antaa viime hetken vinkit

Helsinki City Marathonille starttaavien kannattaa huomioida muutama asia

Urheilu
 
Liisa Takala
Viime vuonna Helsinki City Marathonin maaliin asti juoksi 3 865 juoksijaa.
Viime vuonna Helsinki City Marathonin maaliin asti juoksi 3 865 juoksijaa. Kuva: Liisa Takala

Suurin työ Helsinki City Marathonia varten on jo tehty tai jätetty tekemättä, mutta viime hetkilläkin on asioita, joissa voi töpätä.

Yksi oleellinen huomioitava tekijä on maratonin aikainen lämpötila: lauantaille on luvattu yli 20 celsiusastetta. Kuumuudessa korostuu runsas nesteen saanti ja kehon viilentäminen.

HCM juostaan lämpimässä säässä

Päivästä on tulossa lämmin, sillä lämpötila asettuu iltapäiväksi noin 22 asteen tuntumaan. Tuuli pysyttelee melko heikkona ja taivas on mitä ilmeisimmin selkeä koko tapahtuman ajan. Taivaalta ei päivän aikana vettä ole tiedossa, joten nesteytyksen voisi kuvitella nousevan arvoonsa.

Iltaseitsemään asti lämpötila todennäköisesti pysyttelee 20 asteen lukemissa.

"Jos on juossut kesä-heinäkuussa lenkkejä viileässä säässä, nestehukka ei ole välttämättä ollut suuri. Mutta kun on viimein tullut lämmintä, kannattaa alkaa nauttia nestettä juoksun alusta alkaen, vaikka janon tunne ei olisikaan heti huomattava", Helsinki City Marathonilla kirittämässä olevien jänisjuoksijoiden koordinaattori Pauli Purho korostaa.

Kahtena kierroksena juostavalla reitillä on yhteensä 14 virkistäytymispistettä, joissa on tarjolla vettä ja urheilujuomaa.

Virkistysasemilla voi viilentää itseään kastamalla jokaiselle juoksijalle jaettavaa pesusientä.

Kuumuuden ohella on tärkeää tiedostaa oma kuntonsa. Maratonin voi tuhota helposti lähtemällä 42,195 kilometrin mittaiselle matkalle voimiensa tunnossa kaasu pohjassa.

"Ei kannata seurata neljän tunnin loppuaikaan tähtäävää ryhmää, jos ei ihan kunto riitä tai epäilee sitä. Lähtee vaikka 4.15:n jänisryhmän mukana ja kiristää loppua kohti, jos vain voimia riittää. Sillä tavoin jää parempi mielikin", Purho vinkkaa.

Juuri ennen maratonia tai sen aikana ei kannata muuttaa normaaleja menettelytapojaan.

"Ei tule tehdä mitään yhtäkkisiä uusia kokeiluja. Ei oteta uusia tossuja käyttöön. Menee vain niin kuin on ennenkin mennyt."

 

Helsinki City Marathon käynnistyy tänään lauantaina Paavo Nurmen patsaan edustalla klo 15.00. Maratonista lisää verkossa osoitteessa HS.fi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?