Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kallion piina ei hellitä

Ratamoottoripyöräilijä Mika Kallio uskoi menestykseen Tšekin Brnossa. Ensimmäisten harjoitusten ensimmäiset kierrokset kertoivat karun totuuden. Vauhti ei riitä. Ainoa pakotie saattaa olla luokan vaihto.

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Vesa Koivunen
Mika Kallio on MM-pisteissä vasta kymmenentenä.
Mika Kallio on MM-pisteissä vasta kymmenentenä. Kuva: Vesa Koivunen

Mika Kallio kurvaa harjoitusten jälkeen varikolle ja riisuu kypäränsä. Ilme kertoo kaiken. Ajo ei kulkenut, vaikka odotukset juuri tähän kilpailuun olivat kovat. Edellinen kilpailu USA:ssa meni ajamisen osalta hyvin ja Tšekin Brnossa valkeakoskelaisella on aina kulkenut. Paitsi nyt.

"Kyllähän se aika nopeasti ymmärsi, että ongelmat ovat samat kuin tähänkin saakka. Odotin todella kovasti tätä kilpailua, sillä olen menestynyt täällä aina hyvin, mutta nyt meni sitten näin. Aika kaukana ollaan viime vuodesta, Kallio sanoo.

Kolme pointtia

Brnon radalle odotetaan ukkosta

1.  MotoGP-kauden yhdestoista osakilpailu ajetaan Automotodromin radalla Tšekin Brnossa. Rata on kuljettajien mieleen ja myös Mika Kallio pitää erityisesti tästä radasta.

2.  Tänä vuonna kilpailu ajetaan varsin lämpimissä olosuhteissa elohopean kivutessa parhaimmillaan reilusti yli 32 asteen. Sunnuntain kilpailuun odotetaan rajuja ukkoskuuroja, jotka voivat muuttaa kilpailun kulun täysin.

3.  Mika Kallio hakee pieleen menneen kauden loppuun hyviä tuloksia, jotka voisivat parantaa neuvottelumahdollisuuksia ensi kauden osalta. Moto2-luokan osakilpailu starttaa sunnuntaina Suomen aikaa 13.20.

Viime kausi oli Kalliolta hyvä, vaikka se päättyikin dramaattisesti kolariin. MM-hopea lievensi kummasti kipuja, ja ajoihan Kallio voitoista koko kauden ajan. Tälle kaudelle vaihtui talli. Muutoksen tuomia pelkoja oli, mutta kukaan ei aavistanut kuinka pohjalle suomalainen voi tippua.

Kallio on Moto2-luokan MM-pisteissä kymmenentenä, ja köysi kiristyy kaulan ympärillä.

Tuloksia ei ole syntynyt käytännössä lainkaan, vaikka kaikkea on koitettu.

"Kyse on eturenkaan pidosta", Kallio selventää ja toteaa samaan hengenvetoon, että selittelyiltähän nämä kaikki syyt kuulostavat.

Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen, sillä miten ihmeessä viime vuoden mestariehdokas voi kadottaa ajotaidot yhden talven aikana? Vastaus on yksinkertainen, ei mitenkään.

Kallion ongelma on ajotyylissä. Suomalainen on luokasta huolimatta ollut aina vahvoilla mutkan alkuosassa ja viime tippaan jätetyssä jarrutuksessa. Se on hänen tavaramerkkinsä.

Nyt se on kääntynyt häntä vastaan. Dunlopin tullessa luokan rengastoimittajaksi tilanne muuttui huomattavasti. Nykyiset renkaat eivät pidä Kallion ajotyylillä samalla tavalla, eikä hän pysty ajamaan kuten ennen. Koko ajotyylin muuttaminen on mahdotonta.

"Valitettavasti sitä ei voi tehdä", Kallio naurahtaa.

"Nykyiset renkaat eivät anna sellaista tuntumaa kuin ennen, ja siitä joudun nyt kärsimään. Tilanne olisi ihan sama missä tahansa tallissa."

Kausi lähestyy pikku hiljaa loppuaan, eivätkä suomalaisen kortit näytä kovinkaan hyviltä. Moto2-luokan rengastoimittaja ei vaihdu, joten helpotusta ei ole ensi kaudeksikaan luvassa. Ei, ellei sitten vaihda luokkaa.

"Kyllähän sitä MotoGP:tä pitää nyt harkita aivan eri tavalla. Siellä ajetaan ensi vuonna Michelinin renkailla, ja ne sopivat minulle erittäin hyvin. Viime vuonna neuvottelut kaatuivat taloudellisiin asioihin, toivotaan tämän syksyn keskusteluihin parempaa onnea", Kallio toteaa ilme hiukan kirkastuen.

Ensin on kuitenkin ajettava tämä kausi loppuun, eikä se ole välttämättä helppoa polun kulkiessa pettymyksestä toiseen. Hermot ovat olleet kireällä ja ankaraa psyykkaamista on tarvittu.

"Onhan tämä ollut henkisesti todella rankkaa, mutta ehkäpä tänne ovat kuitenkin valikoituneet juuri ne urheilijat, jotka pystyvät kääntämään tilanteet positiivisiksi. Helppoa se ei aina ole, mutta jotenkin on selvitty."

 

Nelonen Pro 1 ja Ruutu.fi -palvelu televisioivat tänään ajettavat aika-ajot suorina lähetyksinä. Moto3-luokan aika-ajojen lähetys alkaa 13.30, MotoGP-luokka 15.00 ja Moto2-luokka 16.05.

Vesa Koivunen
Brno

Heidi Koivunen
Kallion ongelma radalla on se, että nykyiset renkaat eivät pidä hänen ajotyylillään.
Kallion ongelma radalla on se, että nykyiset renkaat eivät pidä hänen ajotyylillään.
Vesa Koivunen
Mika Kallio poseerasi valokuvassa Brnon varikolla.
Mika Kallio poseerasi valokuvassa Brnon varikolla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!