Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksan golfin nuori ja hurja – Turun kisaa johtava 17-vuotias Dominic Foos karsastaa vertailuja lajin suuriin nimiin

Urheilu
 
Kai Kilappa
Dominic Foosin isä Sam toimii valmentamisen lisäksi kilpailuissa caddiena. Äiti Heike on myös mukana Turussa.
Dominic Foosin isä Sam toimii valmentamisen lisäksi kilpailuissa caddiena. Äiti Heike on myös mukana Turussa. Kuva: Kai Kilappa

Kuva nuorukaisen virallisilla nettisivuilla on paljon puhuva.

Vuoristoisessa järvimaisemassa komeilee saksalaisen automerkin valkoinen ja matala sporttiversio. Sen vieressä Saksan golfin superlupaus Dominic Foos istuu sähköpyörän päällä. Asusteista paistaa tunnetun saksalaisen vaatebrändin logo.

Saksassa myös golfissa esiintyy jalkapallon ohella nuoret ja hurjat -ilmiötä (vrt. HS 14. 8.) – ainakin yhden miehen voimin.

Mediassa Foosia hehkutetaan jo maan ykköspelaajan, kaksinkertaisen major-voittajan Martin Kaymerin seuraajana.

Suomessa tällaisesta junioritähdestä vain haaveillaan – missä tahansa lajissa. Foos täyttää kahden viikon päästä 18 vuotta. Takana on valtavasti lahjakkuutta, rutkasti jo menestystäkin sekä jättisponsoreita.

Tänään sunnuntaina Foos on kiinni vajaa vuosi sitten 17-vuotispäivänä alkaneen ammattilaisuransa ensimmäisessä voitossa Turun Ruissalossa, Aura Golfin kentällä.

Amatöörinä Foos voitti jo lähes kaiken merkittävän. Hänen tasoituksensa painui nollaan 12-vuotiaana, ja alimmillaan se oli 16-vuotiaana lukemassa +6,4.

Samaa huippuluokkaa oli tiettävästi Foosin yhden esikuvan Tiger Woodsin tasoitus tämän siirtyessä ammattilaiseksi. Kaymerilla se oli +5.

Parhaimmillaan Foos oli amatöörien maailmanlistalla sijalla 28 ja ikäisissään ykkönen.

Foosia on jo moneen otteeseen verrattu Woodsiin ja tietysti Kaymeriin.

"Tällaisissa vertailuissa ei ole järkeä. Jokainen on omanlaisensa ja kehittyy omaa tahtiaan", ikäistään kypsemmältä vaikuttava Foos sanoi hyvällä englannilla.

Ennen edessä häämöttävää Euroopan haastajakiertueen voittoa – tai muuta kärkisijaa – Foos on maailmanlistalla 777:s.

"Suuri tavoitteeni on olla joskus maailman ykkönen, mutta siihen menee aikaa. Tietysti minulla on pienempiä tavoitteita. Yhden eli haastajakiertueen pelioikeuden olen jo saavuttanut. Seuraava voisi olla kortti pääkiertueelle", sanoi Foos, joka Turussakin pelaa ns. villillä kortilla.

Pääkiertueella hän on jo pelannut sponsorien kutsuilla useita kilpailuja ja yltänyt parhaimmillaan sijalle 16. Haastajatasolta on tuore kolmas sija.

Nykyään valmentajana, managerina ja kilpailuissa myös caddiena toimiva isä Sam vei Foosin ensimmäisen kerran tutustumaan golfiin, kun poika oli kolmevuotias.

"Pelasin innokkaasti myös jalkapalloa, mutta 8-vuotiaana valitsin golfin. Toki seuraan edelleen myös jalkapalloa. Suosikkijoukkueeni on Bayern München."

Perhe asuu Karlsruhessa, ja vanhemmat kiertävät pojan mukana kilpailuissa. Äiti Heike käveli reppu selässä ympäri Aura Golfin kenttää kannustamassa läsnäolollaan. "Totta kai olen ylpeä siitä, miten hän menestyy golfissa, mutta tärkeintä on, miten hän kehittyy ihmisenä. Olen iloinen, että hän voi tehdä sitä mitä hän rakastaa ja seurata intohimoaan", Heike Foos kertoi HS:lle.

Pelaajana Foos arvioi olevansa tasaisen hyvä. Avauslyönnit kantavat ilmassa keskimäärin 260 metriä, joten lyöntipituus on jo kunnossa.

Tänään sunnuntaina Foos kohtaa Gant Openin nuorimpana pelaajana päätöskierroksen paineet. Hän johtaa kilpailua yhteistuloksella 10 alle parin (65+69+69).

Lyönnin päässä on Englannin David Law.

"Pidän ehdottomasti johtoaseman tuomista paineista ja jännityksestä. Rakastan kilpailemista, ja siksi pelaan golfia. En ajattele erityisesti tulosta. Pelaan ja yritän pysyä suunnitelmassani. Minulla on paljon kokemusta voittamisesta, vaikka ei tällä tasolla. Peli tuntui hyvältä, enkä aio muuttaa mitään", sanoi Foos, joka nyt on ensimmäisen kerran voittotaistelussa ammattilaisena.

Jussi-Pekka Reponen HS
Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?