Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jorma Kontion isot juhlat siirtyivät – 10 000 täyttynee tänään Pihtiputaalla

Urheilu
 
Lehtikuva
Jorma Kontio ja Ebony Eyes voittivat Derbyn 1993.
Jorma Kontio ja Ebony Eyes voittivat Derbyn 1993. Kuva: Lehtikuva

Pohjoismaiden voitokkain raviohjastaja Jorma Kontio teki täyden työpäivän Åbyn radalla Göteborgin kupeessa, muttei päässyt vielä lauantaina juhlimaan uransa 10 000. voittoaan. Hän ajoi viidessä lähdössä ja voitti niistä yhden.

Maaginen raja on enää yhden voiton päässä. Hulppea tasaluku täyttyy ja todennäköisesti myös ylittyy tänään sunnuntaina Keski-Suomessa. Kontio osallistuu kymmeneen lähtöön Pihtiputaan Hiekan radalla ja pääsee muutenkin valokeilaan.

Kuka?

Jorma Kontio

 Pohjoismaiden voitokkain ja Suomen kaikkien aikojen menestynein raviohjastaja

 Syntynyt 7. elokuuta 1953 Oulussa (62 vuotta)

 Kotirata Tukholman Solvalla

 Uralla nyt 9 999 voittoa

 Valittu 23 kertaa vuoden parhaaksi raviurheilijaksi Urheilutoimittajain liiton äänestyksessä

 Ura ohjastajana:

 Voittosumma noin 57 miljoonaa euroa

 Startteja noin 59 000

 Raviohjastajien EM 1985 ja 1988

 Raviohjastajien MM-hopea 1999 ja MM-pronssi 1993

Pihtiputaalla juhlitaan ravikuninkuuden valloittanutta Jokivarren Kunkkua. Kontio ajoi oriilla tittelin näytöstyyliin. Jokivarren Kunkku tulee Pihtiputaalle, koska sitä valmentaa paikkakunnan oma mies Antti Ojanperä.

"Itse on pitänyt ajaa kaikki voitot. Siihen on tarvittu 48 vuotta, ja keskimäärin on pitänyt voittaa 200 lähtöä joka vuosi", miettii Kontio.

Kontion ura hakee vertaistaan. Ensimmäisen ravivoittonsa hän ajoi tamma Ulla-Maijalla vuonna 1966. Sen jälkeen on tullut lukuisia arvovoittoja eri vuosikymmenillä.

"On ollut onnea, että olen saanut ajaa huippuhevosia 1980-luvun alusta alkaen", sanoo Kontio ja viittaa muun muassa Keystone Pattoniin, jolla hän voitti Finlandia-ajon 1985.

Kontion mielestä eri voittojen arvottaminen on vaikeaa. Kun asia tuli taas puheeksi, Kontio nosti kolmen kärkeen tänä vuonna tulleen ravikuninkuuden, Ruotsin Derbyn voiton Sahara Dynamitella 2008 ja UET Grand Prix'n voiton Jexpress Dahlialla 1992.

"On ollut myös kunnia-asia ajaa sellaisia hevosia kuin Järvsöfaks ja Varenne."

Esimerkiksi monissa palloilulajeissa urheilija päättää uransa noin nelikymppisenä.

Kontio täytti hiljattain 62 vuotta, ja meno jatkuu entisellään. Viikkoon sopii viidestä kuuteen ravipäivää – joskus voi viikko vierähtää ilman huilipäivää.

"Ajan, kun terveyttä riittää. Jokainen päivä on erilainen, eikä koskaan tule täysin oppineeksi. Raviurheilu on minulle elämäntapa."

Ravimies on myös automies.

"Parhaimmillaan on tullut mittariin 140 000 kilometriä vuodessa. Nytkin on ajettu jo 80 000 kilometriä."

Antero Ollikainen Lehtikuva
Jorma Kontion meriittilistalle tuli vihdoin tänä kesänä ravikuninkuus, kun Jokivarren Kunkku voitti kaikki matkat Joensuussa.
Jorma Kontion meriittilistalle tuli vihdoin tänä kesänä ravikuninkuus, kun Jokivarren Kunkku voitti kaikki matkat Joensuussa.
Reijo Hietanen
Jorma Kontio saavutti UET Grand Prix'n voiton Jexpress Dahlialla vuonna 1992.
Jorma Kontio saavutti UET Grand Prix'n voiton Jexpress Dahlialla vuonna 1992.
Tapio Mäenpää
Rapa roiskui Åbyn radalla lauantaina, kun Jorma Kontion voitto numero 9 999 tuli Mellby Vikingillä 3 140 metrin matkalla. Aika 13,4a on maailmanennätys.
Rapa roiskui Åbyn radalla lauantaina, kun Jorma Kontion voitto numero 9 999 tuli Mellby Vikingillä 3 140 metrin matkalla. Aika 13,4a on maailmanennätys.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!