Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suuruudenhullu

Seppo Evwaraye on Vaasa Royalsin itsevaltias, puheenjohtaja ja päävalmentaja. Lähellä NFL-sopimusta ollut voimahahmo haluaa kotikaupunkinsa jälkeen valloittaa Euroopan.

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Seppo Evwaraye
Seppo Evwaraye Kuva: Vesa Koivunen

Onko jalkapallo-ottelussa voittajaa tai häviäjää, jos kukaan ei näe peliä?

Ei.

Kuka?

Seppo Evwaraye

 Amerikkalaisen jalkapallon Vaasa Royals -seuran vetäjä ja valmentaja.

 Syntynyt Vaasassa 1.6.1982.

 Pituus 196 cm, paino n. 145kg.

 Pelasi ja opiskeli kaikkiaan 13 vuotta Yhdysvalloissa.

 Hyökkäyksen linjamies aloitti uransa Vaasa Vikingsissä.

 Opiskeli 2000-luvun alussa viestintää ja pelasi Nebraskan yliopistossa, joka oli rankattu parhaimmillaan Yhdysvaltojen toiseksi parhaaksi yliopistojoukkueeksi.

 Nebraska Cornhuskersin kotiotteluiden yleisökeskiarvo oli lähes 80 000.

 Olisi saanut NFL-sopimuksen Carolina Panthersiin 2006, mutta maksoi vahingossa työlupahakemuksesta viisi dollaria liian vähän, mikä kaatoi sopimuksen.

 Oli mukana NFL-seura Minnesota Vikingsin harjoitusjoukkueessa ja pelasi Euroopan NFL:ssä Kölnin joukkueessa.

 Pelasi 2009 Porvoon Butchersissa yhdessä veljiensä Arin ja Efen kanssa. Ura päättyi Porvoossa Suomen mestaruuteen 2010.

 Evwarayesta kertova kirja "Vain muutaman dollarin tähden" ilmestyi 2010.

Ei ainakaan amerikkalaisen jalkapallon voimahahmon Seppo Evwarayen filosofian mukaan.

"Jos voitat matsin 300 ihmisen edessä, se on ihan sama kuin olisit hävinnyt 300 ihmisen edessä. Kun kukaan ei ole sitä todistamassa, kukaan ei tiedä siitä voitosta", Evwaraye sanoo.

"Ei siinä ole mitään. Pitää näyttää jollekin, että olet voittanut. Et ole voittanut mitään, ellet ole voittanut ihmisten edessä."

Evwarayella on kokemusta molemmista ääripäistä: tyhjistä ja täysistä katsomoista. Joskus katsojia voi olla melkein liikaa.

Helsingin Sanomat kirjoitti muutama viikko sitten, ettei kukaan suomalainen palloilu-urheilija ole pelannut yli 100 000 katsojan edessä. Se oli virhe, sillä Evwaraye on pelannut.

Hän pelasi amerikkalaista jalkapalloa Nebraskan yliopistossa, kun joukkue oli Penn Staten vieraana 2002. Stadionilla oli yli 110 000 katsojaa.

"Se oli tosi ahdistavaa. Katsomon toinen puoli huusi ja toinen puoli vastasi. Sitä kesti koko ottelun. Sä vaan heiluit oikealle ja vasemmalle, et kuullut mitään muuta. Ja kun katsoit ylös, tuntui, että katsomo jatkuu taivaaseen asti. Aivan mahtavaa!"

Artikkeliin liittyvät

Yli 110 000 huutavaa katsojaa oli kokemus, jota ei pysty oikein jäsentämään.

"En halua rehennellä, mutta Suomessa ei koskaan ymmärretä, millaista on pelata isossa pelissä. Se on aivan älytöntä. Täällä ihmetellään jotain lätkän MM-finaalia, jossa on 13 000 katsojaa."

Amerikkalaisen jalkapallon ylimmän tason yliopistosarja on yleisökeskiarvoltaan maailman toiseksi suurin palloilusarja. Evwaraye pääsi melkein siihen suurimpaankin eli ammattilaissarja NFL:ään, mutta työlupabyrokratia tuhosi unelman.

Kun Evwaraye palasi Yhdysvalloista Suomeen ja kotikaupunkiinsa Vaasaan 13 Amerikan-vuoden jälkeen, vastassa oli toisenlainen urheilutodellisuus – ainakin amerikkalaisessa jalkapallossa.

"Vaasassa oli pelattu jenkkifutista jo 80-luvulta, mutta kukaan ei vain tiennyt sitä."

Nyt laji tunnetaan, kiitos Evwarayen. Hän on ykkösdivisioonassa pelaavan Vaasa Royalsin itsevaltias, puheenjohtaja ja päävalmentaja.

Vaasa Royals ja Evwaraye aloittivat nollasta ja kakkosdivisioonasta 2013.

Evwaraye teki pienen ihmeen. Oudon lajin alasarjajoukkue hätyyttelee kohta jalkapallon Veikkausliigassa pelaavan VPS:n suosiota. Menossa on pieni buumi.

Heinäkuun alussa Kaarlen kentällä 1 644 katsojaa näki, kun Royals hävisi Hämeenlinnalle.

Mutta yli 2 000 (ykkösdivisioonan finaali 2014) katsojaakaan ei riitä Evwarayelle.

"Kaarlen kentällä on 5 500 paikkaa, siellä oli 3 500 tyhjää paikkaa."

196-senttinen Evwaraye sanoo olevansa suuruudenhullu. Hän haluaa, että Vaasa Royalsista tulee iso tekijä Euroopassa.

"Jos et ole suuruudenhullu urheilubisneksessä, olet väärässä paikassa. Pitää olla älyttömiä ideoita, joita kohti puskea. Olen päättänyt, että poltan itseni karrelle tässä hommassa."

Evwaraye menetti kilpailuviettinsä peliuransa lopussa. Voitonhalu on palannut.

"Haluan, että Vaasan kesät ovat meidän. En halua vain voittaa ottelua, vaan haluan että mulla on eniten katsojia, eniten rahaa ja faneja. Haluan parhaat pelaajat ja vermeet. Mä haluan voittaa kaiken!"

Palattuaan Vaasaan työtön Evwaraye oli kuusi kuukautta tutustumassa jääkiekkoseura Sportin toimintaan. Evwarayen piti auttaa seuran markkinoinnissa, mutta hänelle ei löytynyt sopivaa roolia.

"Näin kuitenkin, miten homma toimii täällä, ja se vain herätti mussa ajatuksen: Hei, jos tämä homma on tällä tasolla meidän [Vaasan] eliittijutussa, niin kyllä mä pystyn ottamaan tämän homman haltuun."

Evwarayella on paljon sanottavaa suomalaisesta urheilubisneksestä. Urheilu perustuu paljolti tunteeseen, mutta Evwarayen mielestä urheilubisneksessä tunteista on vain haittaa.

"Mukana on liikaa urheiluihmisiä. Siinä mennään usein mönkään, että vanhoista seuratoimijoista tehdään pomoja, esimerkiksi urheilutoimenjohtajia tai toiminnanjohtajia, vaikka heillä ei ole mitään edellytyksiä bisnespuolelle. He tekevät päätöksiä tunteella, kuuntelevat valmentajaa ja pelaajia, vaikka niiden pitäisi tehdä kylmempiä päätöksiä", Evwaraye kertoo.

"Pitäisi olla tarpeeksi kaukana kentän laidalta, pelaajista ja joukkueesta, että pystyy tarvittaessa potkimaan kaikki pihalle. Kuulostaan pahalta, mutta sitä se on."

Evwaraye kertoo aina kauden alussa pelaajilleen, että hänen työnsä on yrittää korvata heistä jokainen.

"Ihan jokainen! Löytää parempi tilalle. Haluan, että he ymmärtävät, että heidän on taisteltava ja ansaittava pelipaikkansa, pitää se niskaan hengittävä kilpailija takanaan. Se ei ole ilkeyttä, vaan kilpaurheilua."

Tämä raaka oppi on suoraan NFL:stä, jossa kaikki pelaajat yritetään korvata koko ajan halvemmalla tai paremmalla. NFL:ssä kuka tahansa pelaaja voi saada potkut koska tahansa.

"Siellä pitkilläkään sopimuksilla ei ole mitään arvoa, toisin kuin NHL:ssä tai NBA:ssa. Jenkeissä kaikki päätökset perustuvat rahaan."

Evwarayen mukaan Suomessa ajatellaan liikaa lajia ja lajin puhtautta sekä urheilullista menestystä.

"Pitäisi miettiä enemmän taloudellista ja imagollista menestystä. Suomessa ajatellaan, että kun voitetaan ja menestytään, ihmisiä tulee enemmän katsomoon. Se ei pidä paikkaansa, Vaasa Royals on siitä hyvä esimerkki", Evwaraye kertoo.

Royals on vetänyt paljon enemmän katsojia ykkös- ja kakkosdivarissa kuin pääsarjan moninkertainen mestari Helsingin Roosters tai mikään muukaan Vaahteraliigaseura.

"Kyllähän se kertoo, että Roostersin sanoma ei vedä. Roosters menee laji edellä. Se on se ongelma, pitää kehittyä. Mitä virkaa on kolmella peräkkäisellä mestaruudella tai juniorityöllä, jos kukaan ei sitä näe? Ei mitään. Tämä laji on tarkoitettu tuhansille katsojille, ei sadoille."

Evwaraye rakastaa amerikkalaista jalkapalloa, mutta Royals-pomona hän ei mene laji edellä. Ottelun ympärille on rakennettu koko perheen tapahtuma.

"Esimerkiksi jalkapallossa ja jääkiekossa on vain se ottelu. Ne myyvät vain sitä lajiaan, jalkapalloa tai jääkiekkoa. Me myymme urheiluviihdettä! Siinä on se ero. Haluanko katsomoon 5 000 jenkkifutisfania vai 5 000 ihmistä. Kassassa niillä ei ole eroa. Kun kassassa on pelinappuloita, voi viedä lajiakin eteenpäin."

Royalsin ottelu on mainiosti hoidettu leppoisa kesätapahtuma, erityisesti lapset on otettu erityisen hyvin huomioon. Alle 11-vuotiaat pääsevät peliin ilmaiseksi, ja heille on pomppulinnoja, lajiratoja ja cheerleaderkoulu.

Stadion on sisustettu seuran väreillä ja kolmella jättimäisellä ilmalla täytetyllä pelaajalla. Pikaruokakin on astetta parempaa, muun muassa revittyä possua.

"En yritä myydä vaasalaisille amerikkalaista jalkapalloa, vaan myyn niille niin kovaa kuin pystyn Royalsia. Ja mitä on Royals? Voittamista, kesää, hauska perhetapahtuma, aurinkoa, americanaa, hyvää ruokaa, musaa ja fiilistä – ja amerikkalaista jalkapalloa. Se on se juttu. Jos yrittäisin myydä nyt vain jenkkifutista, katsomossa olisi 300 ihmistä."

Evwaraye on myynyt seuran nimen sponsorille ja on avoin lähes kaikelle uudelle, mutta peliasujen ja -kenttien täyttämistä mainoksilla hän ei ymmärrä yhtään. Tilkkutäkkimäiset peliasut karkottavat hänen mielestään katsojia.

"Täytyy olla hyvä imago, brändi, jota on helppo myydä, mutta se miten Suomessa urheilu paketoidaan ja myydään ulos, on ihan hirveää. Jääkiekossa, koripallossa, salibandyssä, jalkapallossa peliasut ja pelikentät ovat ihan täynnä mainoksia, mikä on ihan kauhean näköistä. Jos se näyttää oksennukselta, se mielletään oksennukseksi."

Evwaraye muistuttaa, että seuran värit ovat tärkeät, niissä pitää olla joku idea tai kytkös kotipaikkakuntaan. Mutta värit voi vaihtaa, jos syy on tarpeeksi hyvä.

"Mitä jos Royalsilla ja Sportilla olisi samat värit? Ne olisivat esillä läpi vuoden. Lopputuloksena olisi jääkiekkoa kesälläkin, sillä sitähän jenkkifutis on." 

Petteri Ala-Kivimäki HS
Vaasa

Vesa Koivunen
Seppo Evwaraye haluaa viedä Vaasa Royalsin Euroopan huipulle.
Seppo Evwaraye haluaa viedä Vaasa Royalsin Euroopan huipulle.
Vesa Koivunen
Evwaraye sanoo, että Suomessa ajatellaan liikaa lajin puhtautta.
Evwaraye sanoo, että Suomessa ajatellaan liikaa lajin puhtautta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!