Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

SUL:n Jarmo Mäkelä hätkähti dopingväitteistä

Sunday Timesin mukaan IAAF esti dopingtutkimuksen julkaisun

Urheilu
 
Antti Aimo-Koivisto
Jarmo Mäkelä oli Daegussa Suomen valmennusjohtaja.
Jarmo Mäkelä oli Daegussa Suomen valmennusjohtaja. Kuva: Antti Aimo-Koivisto

Suomen urheiluliiton toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä nukkuu yönsä rauhassa, vaikka syytökset yleisurheilun huipputasolla käytetystä dopingista ja Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n pyrkimyksistä kiistää asia laajenevat.

"Meille ei ole liittoon tihkunut Daegun tutkimuksesta mitään tietoa, eikä aiheesta ole meiltä kyselty. Jos infoa olisi tullut, paperit olisivat pöydälläni. Olemme täysin kansainvälisten uutisten varassa", sanoo Mäkelä, joka oli vuoden 2011 MM-kisojen aikaan liiton valmennusjohtaja.

Brittiläinen sanomalehti Sunday Times kertoi eilen, että IAAF esti saksalaisen Tebingenin yliopiston dopingtutkimuksen julkaisun, uutistoimisto Reuters kirjoittaa.

Yliopiston tutkijoille annettiin lupa tutkia Etelä-Korean Daegun vuoden 2011 yleisurheilun MM-kisoihin osallistuneita urheilijoita. Tutkijoiden saaman aineiston perusteella 29–34 prosenttia urheilijoista oli rikkonut dopingsääntöjä edellisen vuoden aikana.

Kisoihin osallistui noin 1 800 urheilijaa. Daegussa korkeutta hypännyt Osku Torro kirjoittaa Twitter-tilillään, että kyselyyn vastaaminen oli vapaaehtoista ja sen sai tehdä nimettömänä.

"Jos tuo luku lähes kolmanneksesta pitää paikkansa, se on hätkähdyttävä", Mäkelä jatkaa.

Suomea Daegussakin edustanut moukarinheittäjä Olli-Pekka Karjalainen ei omien sanojensa mukaan jaksa muistaa, osallistuiko hän kyseiseen tutkimukseen.

"Isoissa kisoissa täytetään mahdoton määrä kaavakkeita. Sen muistan, että Daegussa otettiin poikkeuksellisesti ja heti veritestiin jokainen, joka saapui kisakylään", vuoden 2006 Euroopan mestari sanoo.

Myös pikajuoksija Jonathan Åstrand ja seiväshyppääjä Jere Bergius muistavat Daegussa tehdyt veritestit.

"Minulta otettiin nimi, muut tiedot ja verikoe. Samassa yhteydessä kyseltiin, mitä lääkkeitä ja lisäravinteita olen mahdollisesti käyttänyt", Bergius toteaa.

Mäkelä kertoo, että IAAF teki Daegussa tutkimusta urheiluvammoista. Hänen mukaansa sen yhteydessä on voitu kysellä muitakin asioita.

"Tulokset osoittavat dopingin olevan huomattavan yleistä huippu-urheilijoiden keskuudessa ja todistavat, että testiohjelmista huolimatta siihen ei puututa", tutkimuksen johtopäätöksissä todetaan.

Tutkimuksen rahoitti Maailman antidopingtoimisto (Wada), mutta koska IAAF tarjosi tutkijoille mahdollisuuden seurata Daegun kisojen osallistujia, sille annettiin veto-oikeus tutkimukseen.

Muutama kuukausi tutkimuksen valmistutumisen jälkeen IAAF vaati tutkijoita allekirjoittamaan salassapitosopimuksen, joka kieltää heitä kertomasta tutkimuksen tuloksista.

"Uskon että IAAF ja Wada tekevät yhteistyötä ja estävät koko julkaisun", tutkimusta johtanut Rolf Ulrich sanoi Sunday Timesille.

Elokuun alussa Sunday Times julkaisi toisen, tietomurron ansiosta saadun dopingraportin. Sen mukaan yli 800 yleisurheilijaa olisi antanut kyseenalaisia verinäytteitä vuosien 2001–2012 MM-kisoissa ja olympialaisissa.

IAAF vastasi juttuun sanomalla väitteiden olevan sensaatiohakuisia ja hämmentäviä. Lisäksi IAAF tuomitsi tietovuodon, koska sen mukaan käytetty data oli yksityistä, ja tietoja oli käytetty ilman liiton suostumusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!