Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ohjastajalegenda Jorma Kontio sai 10 000 voittoa täyteen ja liikuttui

Ohjastajalegenda saavutti 10 000. voittonsa suomenhevosella Pihtiputaalla

Urheilu
 
Jussi Lähde
Jussi Lähde
Jorma Kontio herkistyi saavutettuaan 10 000. voittonsa. Se tuli Evartilla Pihtiputaan raveissa sunnuntaina.
Jorma Kontio herkistyi saavutettuaan 10 000. voittonsa. Se tuli Evartilla Pihtiputaan raveissa sunnuntaina. Kuva: Jussi Lähde

Vuosituhannen vaihteesta Ruotsissa asunut ja ohjastanut Jorma Kontio saapui Pihtiputaan Hiekan raviradalle ja täytti yleisön odotukset.

Ohjastajalegenda ajoi uransa 10 000. voiton heti ravien ensimmäisessä lähdössä.

Yli 3 000 henkeä kannusti Kontiota viimeisen puoli kierrosta tavalla, jota ani harvoin kuullaan edes ravien suurkilpailuissa.

Takasuoralla Kontio ohjasti nelivuotiaan ori Evartin Santtu Raitalan ohjastaman Ani-Aimon rinnalle. Hiekan raviradan järvenrantamaisemassa nähtiin kahden hevosen taisto joka oli ohi jo loppusuoran puolivälissä.

Kontio ohjasti Antti Ojanperän valmentaman Evartin voittoon ja teki yleisölle pienen kumarruksen – sellaisen, joita kuningashuoneissa on tapana tehdä.

Pihtiputaalaisen Ojanperän ja Kontion yhteistyön ansiosta tuli myös Jokivarren Kunkun ravikuninkuus Joensuussa elokuun alussa.

Samassa lähdössä ohjasti myös vuonna 2009 Patrikin Muistolla ravikuninkuuden voittanut ravivalmentaja Jouko Tarvainen.

"Kontion ansiosta Suomi tunnetaan kaikkialla maailmassa, missä kärryillä ajetaan kilpaa. Kontio on ollut esikuvana kaikille niille sadoille ja sadoille menestyville ja ahkerille suomalaisille, jotka ovat tehneet itsellensä raviurheilusta ammatin Euroopan ja muun maailman ravitalleilla", Tarvainen arvioi.

Tarvaiselle on erityisen tärkeä asia, että Kontion historiallinen voitto tuli nimenomaan suomenhevosella.

"Maailman muista huippukuskeista yksikään ei menestyisi suomenhevosilla Kontion tavoin. Hänellä on omat synnynnäiset lahjansa, mutta poikkeusyksilön hänestä on tehnyt kyky arvostaa, kuunnella ja ymmärtää hevosta aivan ainutlaatuisella tavalla. Kun Kontio on rattailla, hän on hevosen kanssa yhtä eikä milloinkaan etsi hevosesta sellaista juoksuhalua, jota siinä ei ole", Tarvainen kertoo.

Suomenhevosella ja ravikuninkuudella on suuri merkitys myös Kontiolle itselleen.

Nöyränä ja juhlallisuuksissa jopa syrjään vetäytyvänä tunnettu mies herkistyi kyyneliin, kun tilaisuuden seremoniamestari Antti Pylkkänen mainitsi Kontion oman isän Mikko Kontion sekä sedän Lauri Kontion saavutukset.

Lauri Kontio voitti ravikuninkuuden Eri-Pojalla Turussa vuonna 1963.

"Pääsin sedän kanssa samalle sivulle", Kontio kuvaili tänä vuonna ensimmäisen kerran saavuttamansa ravikuninkuuden merkitystä.

Oulussa varttunut Kontio, 62, ajaa tänään maanantaina synnyinkaupungissaan ja on mukana Äimäraution radalla kahdeksassa lähdössä.

Jussi Lähde
Pihtipudas

Jussi Lähde
Pihtipudas

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!