Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikki rakastavat Valentino Rossia

Italialainen on Moto GP:n kiistaton ykköstähti. Missä ikinä hän kulkeekin, keltaisiin pukeutuneet fanit seuraavat häntä.

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Vesa Koivunen
Valentino Rossin valtaisa fanijoukko kannusti suosikkiaan villisti myös Brnon osakilpailussa.
Valentino Rossin valtaisa fanijoukko kannusti suosikkiaan villisti myös Brnon osakilpailussa. Kuva: Vesa Koivunen

Mitä tapahtuu Moto GP:lle, kun Valentino Rossi siirtyy eläkkeelle?

Sitä ei kukaan vielä tiedä, mutta monet ovat sitä mieltä, että koko sarjan mielenkiinto laskee. Niin suuri rooli 'Tohtori' Rossilla on.

"Sinä päivänä kun Rossi jää eläkkeelle, minä teen samoin. Lopetan lajin seuraamisen tässä mittakaavassa siihen. Televisiosta voin katsoa", kiireestä kantapäähän Rossin fanivaatteisiin pukeutunut Yoyo sanoo.

Eläköityminen ei tunnu juuri nyt ajankohtaiselta, sillä tällä hetkellä Rossi ajaa uransa kymmenennestä maailmanmestaruudesta. Ikä saattaa näkyä kasvoilta, mutta radalla tämä 36-vuotias italialainen ajaa aivan yhtä lujaa kuin muutkin. Ehkä jopa hiukan lujempaa.

"Tyylini on muuttunut vuosien saatossa. Ennen pelasin omanlaistani peliä radan ulkopuolella, nyt keskityn vain ajamiseen ja omaan tekemiseen. Nykyään vain kierrosajat ratkaisevat", Rossi sanoi Cycle Worldin haastattelussa.

Mestareita on monenlaisia, Rosseja vain yksi. Varikko ja katsomot ovat tulvillaan keltapaitaisia faneja, jotka kantavat numeroa 46 rinnuksissaan. He seuraavat idoliaan joka paikkaan, eikä muiden kuljettajien perässä kulje edes murto-osaa Rossi-fanien määrästä.

"Rossi on jotain erikoista. Totta kai hän on nopea ja voittanut yhdeksän maailmanmestaruutta, mutta persoona ratkaisee. Rossi ottaa fanit huomioon, ja sen takia meitä on joka maailman kolkassa", Claudia sanoo.

"Rossilla on kotiyleisö missä hän ikinä ajaakin", heittää vieressä seisova Andy.

Menestys on tuonut maineen lisäksi myös mammonaa. Rossi on huhujen mukaan tienannut parhaimmillaan yli 30 miljoona euroa vuodessa. Tämä tapahtui hänen ajaessaan Yamahalla ennen siirtymistään Ducatille vuonna 2011.

Surkeiden Ducati-vuosien jälkeen Rossi siirtyi takaisin Yamahalle 2013. Hän joutui tulemaan palkassa vastaan, mutta on silti edelleen eniten tienaava Moto GP-kuljettaja. Huhujen mukaan hän tienaa tällä hetkellä 12 miljoona, kun toiseksi parhaaksi rankattu Espanjan Marc Marquez ansaitsee noin kahdeksan miljoona.

Rossia luonnehditaan ikuiseksi lapseksi, jolla on aina pilke silmäkulmassa. Tästä luonteenpiirteestä kertoo myös kirjainyhdistelmä WLF ajohaalarin kauluksessa. Se on lyhenne sanoista Viva La Figa, mikä kääntyy siveellisesti suomennettuna eläköön naisten alapää.

"Se on ollut siinä siitä lähtien, kun olin 17-vuotias. Niinä aikoina tutustuin naisten taianomaiseen maailmaan", Rossi puolusteli logoaan Italian Vanity Fair -lehdessä.

Jollekin toiselle kyseisestä tekstistä voisi koitua vaikeuksia, mutta Rossille ei. Moto GP:n kattojärjestö Dorna antoi asian olla, koska Viva-sana on lyhennetty W:ksi. Ehkä asiaan vaikuttaa myös se, että koko MotoGP on yhtä kuin Rossi. Ainakin 80-prosenttisesti.

Aivan kaikki eivät kuitenkaan rakasta Rossia. Muutamat kilpakumppanit ovat joutuneet raivon valtaan Rossin pilailuista, eikä myöskään Italian verottaja ollut aikaan tyytyväinen 500 euron verosuoritukseen. Rossi oli kirjoilla Englannissa, mutta maksoi lopulta 35 miljoonan euron mätkyt.

Brnossa Rossi jatkoi taisteluaan mestaruudesta. Tuhannet fanit huusivat idolinsa nimeä kierros kierroksen perään. Rossi jäi kolmanneksi tiimikaveri Jorge Lorenzon kiilatessa voittoon. Lorenzo nousi Rossin kanssa tasapistein MM-sarjan johtoon, mutta unelma kymmenennestä mestaruudesta elää.

"Toivottavasti Rossi ei lopeta koskaan", fani huokaa katsellessaan Rossin menoa.

Tuota toivetta ei voi täyttää, mutta ainakaan tähän kauteen tohtori ei lopeta, sillä Yamaha-sopimus ulottuu kauteen 2016 saakka.

Suomalaisittain Brnon osakilpailu sujui alavireisesti. Moto 3-luokassa ajava Niklas Ajo joutui ensimmäisessä mutkassa rajuun kolariin, mutta selvisi rytäkästä vammoitta.

Hetkeä myöhemmin rytisi uudestaan, kun neljä kuljettajaa kolaroi keskenään ja kilpailu keskeytettiin. Ajon ohjaustanko rikkoitui kolarissa, minkä takia hän ei päässyt uusintalähtöön mukaan.

Kolarissa oli mukana Ajon tiimikaveri Gabriel Rodrigo, joka kuljetettiin sairaalaan.

Luokan voittoon ajoi Italian Niccolo Antonelli.

Moto 2-luokassa Mika Kallio aloitti vahvasti, mutta joutui lopulta tyytymään 15. sijaan ja yhteen MM-pisteeseen.

Vesa Koivunen
Brno

Valentino Rossi keskittyy nykyään olennaiseen eli ajamiseen. Italialaisen tavoitteena on uran kymmenes MM-titteli.
Valentino Rossi keskittyy nykyään olennaiseen eli ajamiseen. Italialaisen tavoitteena on uran kymmenes MM-titteli.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?