Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miika Dietrichin kirkkaana tavoitteena olympiakulta: "Viisi vuotta riittää maailman kärkeen"

Urheilu
 
Vesa-Matti Väärä
Miika Dietrichin melontatekniikka on perusvarman sulavaa. Kisojen loppu on tosin mennyt ajoittain yliyrittämiseksi, jolloin vetopituus on lyhentynyt eikä melontaliike ole lähtenyt enää tehokkaasti alhaalta asti.
Miika Dietrichin melontatekniikka on perusvarman sulavaa. Kisojen loppu on tosin mennyt ajoittain yliyrittämiseksi, jolloin vetopituus on lyhentynyt eikä melontaliike ole lähtenyt enää tehokkaasti alhaalta asti. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Miika Dietrich, 24, meloo kohti uransa tärkeimpiä vuosia. Tavoitteena on tehdä olympiadebyytti jo ensi vuonna Riossa, mutta Tokiossa 2020 pitäisi pamahtaa.

Turkulaisurheilija linjaa nimittäin Tokion-tavoitteekseen suurimman meriitin, mitä ratameloja voi urallaan saavuttaa. Olympiakullan.

Kuka

Miika Dietrich

 Turkulainen ratameloja.

 Syntynyt 6. 10. 1990.

 Pituus 191 cm, paino 91 kg.

 Seura: Saaristomeren Melojat.

 Valmentaja: Jussi Paatonen.

 Tavoite: olympiakulta.

 Voitti 2012–2014 kaikki SM-kilpailujen ratamatkat. SM-kisat jäivät tänä kesänä väliin ranteen jännetuppitulehduksen vuoksi.

 Hakee Rion olympiapaikkaa Milanon MM-kisoissa 1 000 metrin yksikössä ja nelikössä Jeremy Hakalan, Miika Nykäsen ja Niklas Vettasen kanssa.

Nelikön olympiapaikka toisi mahdollisuuden osallistua myös yksikkömatkalle.

 Osallistuu MM-kisoissa myös yksikön 5 000 metrille.

 Jos ei saa olympiapaikkaa MM-kilpailuista, hakee sitä vielä ensi keväänä Euroopan karsintakisoista Duisburgissa.

Viime kesänä Dietrich jäi MM-kilpailujen 1 000 metrillä parhaista kymmenisen sekuntia, joten matkaa on edelleen.

"Lähemmäs on koko ajan menty, mutta kaikkea pitää vielä nostaa korkeammalle tasolle. Jos vuosi vuodelta pystyy parantamaan pari prosenttia, viisi vuotta riittää maailman kärkeen", Dietrich pohtii.

Tason tasainen nostaminen muuttuu kuitenkin sitä kovemmaksi tempuksi, mitä enemmän vuosia on takana. Vain harva urheilija yltää 30. ikävuotta kohti mentäessä jatkuvaan kehitykseen.

Dietrichin puolella on se, että häntä on rakennettu urheilijana säästeliäästi.

"Vieläkin on paljon varaa kiristää tehoruuvia. Uskon, että puuttuvat sekunnit tulevat siitä. Vaikka vuoteen 2020 on pitkä aika malttaa, vasta sitten alkaa olla harjoitusvuosia riittävästi takana", Dietrichin valmentaja Jussi Paatonen sanoo.

Dietrichin laji on huipputasolla armotonta touhua: 1 000 metrin olympiamatkalla on jaksettava takoa noin 3,5 minuuttia frekvenssillä, jossa mela käy vedessä sekunnin aikana keskimäärin kaksi kertaa. Tähän vaaditaan varmaa tekniikkaa, lujaa kestävyyttä ja voimaa – sekä keskivartalon pitoa.

Dietrichillä nämä osa-alueet ovat olleet tasapainossa. Mihinkään ei vaadita erityiskohennusta. Tehoja nostettaessa on tärkeää, että Dietrich saa jatkossa enemmän yleiskestävyyttä ja hapenottoa kysyviä kovia harjoituksia.

"Huoltavat harjoitteet ja avonaisena pysyminenkin korostuvat, jotta mies pysyy kunnossa", Paatonen kertoo.

Edellistalvena Dietrich otti jo selkeän harjoituksellisen harppauksen eteenpäin: Kovatehoiset harjoitukset tehtiin aiempaa pidempinä, yli tunnin melontalenkkeinä. Ulkomailla vietettyjen leirivuorokausien määräkin nousi noin 130 vuorokaudesta miltei kuukaudella.

Dietrich sai leireillä myös aiempaa kovempaa harjoitusvastusta. Hän oli talvella leireilemässä esimerkiksi viisi viikkoa Israelissa Sveitsin maajoukkueen kanssa.

Kyseistä joukkuetta luotsaa saksalainen Ingolf Beutel – kovin metodein.

"Saksalaiset tekevät todella paljon määrää. Joka aamu alkaa sillä, että nassutetaan tunti vesillä aamun kunniaksi. Se ei ole vertauskuvana mitään leppoista kävelyä, johon on totuttu töihin käveltäessä – vaan hölkkävauhtia. Sen jälkeen päivään tuli vielä neljä harjoitusta", Paatonen kertoo.

Dietrich oli läpi leirin hiukan väsynyt ja joutui ottamaan omia palautuspäiviään väliin. Paatonen toisaalta muistuttaa, ettei harjoittelu varmasti pure, jos viikkoon ei sisälly palauttelua.

Israelin-leiri on kantanut myöhemmin hedelmää. Dietrichin perusvauhti kasvoi, kun hän joutui roikkumaan kovien melojien kyydissä ja laittamaan itsensä jatkuvasti täysillä likoon.

"Leiri toi paljon pohjaa tätä kautta varten. Kun on melottu enemmän ja ollut vähemmän punttia, on vesillä päässyt kaikkiaan helpommin eteenpäin."

Dietrichin melomista on auttanut sekin, että hänen vetopituuttaan kasvatettiin talvella järjestelmällisesti. Dietrich teki tuolloin paljon liikkuvuusharjoitteita.

Dietrich pystyy nykyään suuren vetopituutensa myötä liikkumaan kajakissaan ja tuottamaan tehokkaasti voimaa. Hän on saanut siitä kehuja jo takavuosien huippumelojalta Anne Rikalaltakin.

"Tällä hetkellä liikerata jaloissa on hyvä, mutta se mistä se voi pettää, on keskivartalo. Sitä pitää vahvistaa", Paatonen korostaa.

Yksi Dietrichin arjen suurimmista haasteista on ollut se, ettei hänelle ole Suomessa kovatasoista yksikkömatkojen treeniseuraa. Vaikka Dietrich saa kropastaan hyvin irti yksinkin, toivoisi hän lisää kotimaisia kirittäjiä.

"Sitä kautta pystyisi kehittämään melontaa kesäisin ilman, että tarvitsisi lähteä ulkomaille. Olisi hyvä, jos joutuisi panemaan itsensä oikeasti likoon, että pääsisi maajoukkueeseen. Se toisi totta kai lisää motivaatiota."

Dietrich on silti pystynyt valmistautumaan myös kesän päätavoitteeseen, elokuun 20. päivänä alkaviin MM-kisoihin, melko lailla optimaalisesti: Saksalainen laatumeloja Jochen Kaiser tuli heinäkuussa hänen treeniseurakseen 1,5 viikoksi. Lisäksi Dietrichillä oli juuri kisojen alla onnistunut maajoukkueleiri Kisakalliossa Lohjalla.

Vuosi sitten Dietrich sijoittui MM-kisojen 500 metrillä 14:nneksi ja 1 000 metrillä 18:nneksi. Nyt katseet ovat naulittuna Milanon MM-kisojen 1 000 metrille, jolla on tarjolla seitsemän olympiapaikkaa.

Euroopan kisoissa Dietrich oli kesäkuussa 1 000 metrillä 13:s. Mitä hän odottaa Italian MM-karkeloista?

"Vaikea sanoa, kun haetaan olympiapaikkoja, ja kaikki ovat mahdollisimman kovassa kunnossa kisoissa. Toivoisin olevani A-finaalissa (yhdeksän parhaan joukossa), mutta yritän pysyä ainakin samoissa sijoituksissa kuin Euroopan kisoissa eli B-finaalin neljän parhaan joukossa. Se tietäisi tosi hyvää tulosta", reipas urheilija sanoo.

Tuomas Hämäläinen HS
Turku

Miika Dietrich sanoo tavoittelevansa MM-kisoissa A-finaalipaikkaa.
Miika Dietrich sanoo tavoittelevansa MM-kisoissa A-finaalipaikkaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!