Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Entinen hypelaji squash yrittää paluuta huipulle

Kössi hakee nousukiitoa lupaavista junioripelaajista

Urheilu
 
Juhani Niiranen HS
Entinen huippupelaaja Sami Elopuro (takana) valmentaa squashin lupauksiin kuuluvia veljeksiä Miko (vas.) ja Jami Äijästä. Kolmikko harjoitteli yhdessä jo vuonna 2012.
Entinen huippupelaaja Sami Elopuro (takana) valmentaa squashin lupauksiin kuuluvia veljeksiä Miko (vas.) ja Jami Äijästä. Kolmikko harjoitteli yhdessä jo vuonna 2012. Kuva: Juhani Niiranen HS

"Maailman top kymppiin." Järvenpääläinen squashjuniori Miko Äijänen, 18, ei kainostele, kun häneltä kysyy urheilu-uran tavoitteista. Miksi kainostelisikaan, sillä häntä valmentaa mies, joka on päämäärän saavuttanut.

Espoolainen Sami Elopuro, 50, kipusi vuonna 1992 squashin maailmanlistan kuudenneksi. Pääsy kansainväliselle huipulle vaati täydellistä antautumista urheilulle.

"Treenasin kolmesti päivässä, kaksi lajiharjoitusta ja kerran fysiikkaa", Elopuro kertoo.

Hän jakaa oppejaan Miko ja Jami Äijäselle, veljeksille, jotka ovat nousseet nuorten sarjoissa Euroopan rankingin ykkösiksi parin vuoden aikana. Äijäset ja Riina Koskinen juhlivat keväällä joukkuehopeaa alle 19-vuotiaiden EM-turnauksessa Prahassa.

Kolmikko kuuluu Squashliiton perustamaan uuteen 13 nuoren pelaajan tiimiin. Sen ansiosta juniorit löytävät aiempaa helpommin kovia harjoitusvastuksia ja auttavat toisiaan kehittymään.

"Tässä on ydinryhmä, josta yhdestä kolmeen pelaajaa kohoaa kansainväliselle tasolle", Elopuro arvioi.

Squash on porskuttanut viime aikoina lähinnä ykkösnimiensä, vuoden 2012 Euroopan mestarin Olli Tuomisen ja Henrik Mustosen voimin.

Tilanne on muuttumassa. Esimerkki uuden sukupolven tulosta nähtiin helmikuussa, kun Jaakko Vähämaa, 22, löi Tuomisen SM-turnauksen välierässä. Sitä ennen Tuominen voitti 15 SM-kultaa peräjälkeen.

Squashliiton toiminnanjohtajan Hannu Mäkisen mukaan nuoret eivät ole menestyneet joukkueturnauksissa kansainvälisesti yhtä hyvin 20 vuoteen.

"Olemme sattumalta saaneet mukaan näin hyviä tyyppejä. Toisaalta huippuvalmentajat, kuten Mäkelänrinteen urheilulukion lajivalmentaja Ari Pelkonen ja Elopuro, ovat luoneet työnteon kulttuuria harjoitteluun."

Helsingin Talihallissa pelataan elokuun lopussa squashin ammattilaisten järjestön PSA:n alimman luokan haastajatason turnaus. Se helpottaa nuorten pääsyä seuraaviin ammattilaisturnauksiin. Euroopassa vastaavantasoisissa turnauksissa olisi vaikea päästä edes karsintaan ilman rankingpisteitä.

"Taso on junioreille sopiva, kun ihan huiput eivät ole mukana. He saavat kokemusta kovista matseista ja erilaista vastustajista", Elopuro sanoo.

Hän arvioi Miko Äijäsen juniorisquashin keihäänkärjeksi. Äijänen on Euroopan rankingin kuutonen alle 19-vuotiaissa. Hänet on sijoitettu Talin kansainvälisessä junioriturnauksessa ykköseksi. Hän karsii pääsarjaan ja tavoittelee välieräpaikkaa.

"Uskon fysiikkani kestävän sen, että siirryn ensi vuonna aikuisten sarjaan. Olen tehnyt töitä ihan sikana."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!