Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kurjistunut talous koettelee KHL:ssä

Palkanmaksu takkuaa, kymmenkunta laatupelaaja lähti NHL:ään

Urheilu
 
Karolina Miller
juha metso
Pietarin SKA:n viime kauden tähtipelaaja Artemi Panarin jätti KHL:n ja siirtyi NHL:ään Chicagoon.
Pietarin SKA:n viime kauden tähtipelaaja Artemi Panarin jätti KHL:n ja siirtyi NHL:ään Chicagoon. Kuva: juha metso

KHL:n tulevaisuus näytti lupaavalta joulukuussa 2013.

Jokereiden tulon itäliigaan piti silottaa tietä toiselle pohjoismaalaiselle joukkueelle, norjalaiselle Vålerengalle.

Artikkeliin liittyvät

Liigan silloinen puheenjohtaja Aleksandr Medvedev vakuutteli uutistoimisto Tassin haastattelussa, että talousvaikeuksien kanssa kamppailevat joukkueet Atlant, Amur ja Spartak jatkavat sarjassa seuraavalla kaudella.

Vålerengasta ei lopulta tullut KHL-joukkuetta.

Vuotta myöhemmin liigan johto vaihtui, ja helmikuussa 2015 uusi toiminnasta vastaava varapuheenjohtaja Dmitri Kurbatov selitteli venäläisviestimille jälleen maksamattomista palkoista.

Moskovan Spartak paini talousvaikeuksissa kaudella 2013–2014, ja viime kausi jäi kokonaan pelaamatta. Alkavalla kaudella Spartak on taas mukana ja pelaa ottelunsa Atlantin vapaaksi jättämällä paikalla.

"Tilanne ei ole kuitenkaan kriittinen ja kaikkien [muiden joukkueiden] velat on kuitattu", Kurbatov rauhoitteli viime kaudella.

Se ei kuitenkaan ollut totuus.

Venäläisviestimien mukaan liigan 28 joukkueesta 11:llä oli pitkin viime kautta ongelmia palkanmaksun tai talouden kanssa. Puolet näistä joukkueista oli Venäjän ulkopuolelta.

Seuroja koetelleen talousturbulenssin syynä on ollut öljyn hinnan laskun takia edennyt ruplan syöksy, mikä taas on johtanut muun muassa sponsoreiden vetäytymiseen.

Näin kävi esimerkiksi Salavat Julajeville, kun hyväntekeväisyysjärjestö Ural irtisanoi yhteistyösopimuksensa. Komsomolskaja Pravdan mukaan ufalaisten onneksi seuran pelastajaksi ilmoittautui paikallinen öljy- ja kaasuyhtiö Bašneft.

Myös monen muun joukkueen tilanne on vaikea.

Uutistoimisto Ria Novostin mukaan Lokomotiv Jaroslavlin budjetista lohkaistiin noin viidennes, kun Venäjän rautatieyhtiö RŽD ilmoitti leikkaavansa seuran sponsoritukea 20 prosentilla tänä vuonna.

Erääntyneiden palkkojen lisäksi pelaajat ovat valittaneet reaaliansioiden laskusta. Moskovan Dynamon pelaaja Kaspars Daugavinš kertoi helmikuussa Championat.comin haastattelussa pelaajien menettävän palkastaan noin 10–40 prosenttia. Tilanne on ollut erityisen kriittinen monille ulkomaalaisille pelaajille, sillä KHL:n venäläisseuroissa palkat maksetaan ruplissa. Joulukuussa 2014 liiga ilmoitti samaiselle uutissivustolle, ettei se aio indeksoida pelaajien palkkoja.

Tyytymättömyys tilanteeseen näkyi kauden päätyttyä. Kymmenkunta KHL-pelaajaa siirtyi NHL:ään tulevaksi kaudeksi.

Tyrmistystä aiheutti laatupelaajien, kuten Artemi Panarinin, Jevgeni Medvedevin ja Anton Slepiševin, lähteminen liigasta.

Sports.ru-sivustosta vastaavan päätoimittajan Aleksei Belovin mukaan kyse on kuitenkin tilapäisestä ilmiöstä.

"KHL:ssä ei ole tarpeeksi pelaajia eikä NHL:ssä tarpeeksi kysyntää, jotta liigasta voisi lähteä 10–15 pelaajaa joka vuosi Pohjois-Amerikkaan."

KHL:n joukkuemäärä saattaa tulevaisuudessa vähentyä. Venäjällä on keskusteltu kiivaasti, pitäisikö joukkueiden määrää supistaa, jotta liigan taso säilyisi.

"KHL:n uuden johdon linjaus on ollut, että ulkomaalaisia joukkueita ei ole tarkoitus rahoittaa venäläisten pussista. Ilman venäläisten rahoitusta ulkomaalaiset joukkueet eivät kuitenkaan selviydy", Belov arvioi.

"Liiga tuskin hajoaa kokonaan, mutta sitäkään mahdollisuutta ei voi jättää kokonaan pois laskuista – Ukrainan kriisi huomioon ottaen", Belov jatkaa.

Liiga tukee joukkueita rahallisesti ensimmäistä kertaa alkavalla kaudella. Sadan miljoonan ruplan (noin 1,4 miljoonan euron) potti jaetaan seuraavasti: 40 prosenttia kaikkien 28 joukkueen kesken tasan sekä loput televisiokysynnän ja urheilumenestyksen perusteella. Myönnetty ruplamäärä pitää liigan suosituksen mukaan käyttää jäähallien ja palvelujen parantamiseen.

KHL:n mukaan liigan kaikki 28 joukkuetta ovat toimittaneet ennen kauden alkua vaaditut selvitykset taloustilanteestaan. Mukana on myös Slovan Bratislava.

KHL:n mukaan Slovan on sopinut velkajärjestelyistä viime kauden pelaajiensa kanssa. Liiga sekä pelaajayhdistys seuraavat maksujärjestelyn toteutumista.

 

Lähteet: Tass, Komsomolskaja Pravda Ufa, Ria Novosti, Championat.com, Sports.ru, Khl.ru

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?