Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taistelu senteistä ja sadasosista alkaa: Suomalaisten onneksi MM-kisoja ei käydä paperilla

Jos Pekingin MM-kisat käytäisiin paperilla, suomalaiset olisivat vaikeuksissa. Onneksi näin ei ole. Asiantuntijat uskovat, että aitajuoksija Nooralotta Neziri ja seiväshyppääjä Minna Nikkanen nähdään finaaleissa.

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Mitä isommalla ja jäykemmällä seipäällä Minna Nikkanen pystyy kisoissa hyppäämään, sitä parempiin tuloksiin hän voi yltää.
Mitä isommalla ja jäykemmällä seipäällä Minna Nikkanen pystyy kisoissa hyppäämään, sitä parempiin tuloksiin hän voi yltää. Kuva: Vesa Koivunen

Jos tuijottaisi vain tilastoja, voisi tulla paha mieli ennen lauantaina alkavia Pekingin MM-kisoja.

Suomen aitajuoksutoivo Nooralotta Neziri on kauden kärkiajallaan 13,01 MM-tilastossa sijalla 33. MM-kisoissa hän saa seurakseen siis 32 nopeamman ajan pinkonutta aituria.

Seiväshyppääjä Minna Nikkasen kauden kärkitulos 460 oikeuttaa tilastoissa puolestaan 18. sijaan.

Suomalaisten onneksi kisoja ei käydä paperilla.

Tilastotulokset eivät nimittäin ole vertailukelpoisia keskenään, muistuttaa entinen aitajuoksija Arto Bryggare. Tulokset riippuvat valtavasti siitä, missä ennätykset on tehty.

Lihas toimii Jamaikan lämmössä ja korkeassa kosteudessa paljon paremmin kuin Nakkilan koleassa kesäkuussa.

"Maailman huiput kohtaavat toisensa läpi vuoden, joten heidän kohdallaan asetelma on selvä, mutta kymmenen parhaan takana tulevan juoksijan tilanne ei ole vertailukelpoinen" Bryggare sanoo.

MM-hopeaa ja olympiapronssia pika-aidoissa 1980-luvulla voittanut Bryggare huomauttaa, että hän ei itse ollut koskaan kymmenen parhaan joukoissa tilastoissa, mutta taisteli silti aina finaalipaikasta ja mitaleista.

"Juoksin vuonna 1983 Kalevan kisoissa ajan 13,67. Aika ei ollut erikoinen, mutta kisoissa oli 10 astetta lämmintä, vettä satoi, ja vastatuulta oli kaksi metriä. Kukaan muu maailmassa ei olisi pystynyt samaan aikaan."

Leikitään tilastoilla hetki. Jos tilastoista napattaisiin 16 parasta juoksijaa välieriin, Nezirin pitäisi yltää kiinalaisen Shujiao Wun ja kanadalaisen Nikkita Holderin aikaan 12,85.

Nezirin tulisi parantaa kauden kärkiaikaansa 16 sekunnin sadasosaa. Se ei ole Bryggaren mielestä mahdotonta, mutta kaiken olisi mentävä nappiin, koska pienikin virhe kostautuu.

"Aitajuoksussa on 11 mahdollisuutta [lähtö ja 10 aitaa] onnistua tai epäonnistua", Bryggare sanoo.

Jos lähtö epäonnistuu, tulee aikaa lisää kahdesta kolmeen kymmenystä. Jos rytmi menee sekaisin aitavälillä, tulee aikaa lisää yhdestä kahteen kymmenystä. Yksi paha kolahdus aitaan, heti kymmenyksiä lisää.

"Aitajuoksussa on myös helpompaa juosta ryhmän edessä kuin takana. Jos jää taakse, silloin kaikki tapahtuu edessä, ja se voi häiritä juoksurytmiä."

Keväällä etureisivammasta kärsinyt Neziri jäi sadasosan päähän MM-kisojen tulosrajasta, mutta sai paikan rankingin perusteella. Hänen tavoitteensa on parantaa SE-tulostaan 12,98.

Bryggare uskoo, että jos kisoissa juostaan kahden välierän sijasta kolme välierää ja jos kaikki osuu nappiin, menee Neziri kevyesti välieriin.

"Finaali on jo ihan eri tasoa. Taso naisten aidoissa on tosi hyvä, Yhdysvalloista ja Jamaikalta tulee kovia juoksijoita. On kova juttu, jos Euroopalla on pari juoksijaa loppukilpailussa."

Jos aitajuoksu on sekuntipeliä, pelataan seiväshypyssä senteillä. Myös seiväshypyssä olot vaikuttavat tulokseen, joten tilastot eivät ole täysin vertailukelpoisia.

Pelataan kuitenkin taas tilastoilla.

Finaaliin pääsee normaalisti 12 parasta. Tilastoissa sijalla 12 on Sveitsin Nicole Büchler tuloksellaan 471. Büchlerin saavuttaakseen Nikkasen pitäisi parantaa ennätystään 11 sentillä.

Kuinka paljon se on?

"Todella paljon", toteaa seiväshyppääjä Eemeli Salomäki.

"Tekniset muutokset tehdään harjoituskaudella. Kisassa lisäsenttejä saa, kun ottaa isomman seipään käyttöön. Minulla isompi seiväs tarkoittaa 5–10 senttiä lisää tulokseen."

Isommalla ja jäykemmällä seipäällä hyppääminen on toki paljon vaikeampaa ja vaatii hyvät sääolot.

"Minna hyppäsi ennätyksensä tähän asti isoimmalla seipäällään. Hän on kertonut ottavansa MM-kisoihin yhden uuden seipään mukaan. Jos kaikki osuu kohdalleen, voi tulos parantua paljon", Salomäki sanoo.

Hän lisää, että stadion on vaikea paikka hypätä, koska tuulet pyörivät siellä hankalasti. Olot ovat toki kaikille samat.

Myös seiväshypyssä tulos on pienestä kiinni. Yksi virhe voi kertautua moninkertaisesti.

"Ensimmäinen virhe on, että juoksee liian kovaa tai hiljaa. Silloin ei saa koko hyppyä aikaiseksi. Toinen virhe on, että seiväs lasketaan kuoppaan liian aikaisin tai liian myöhään", Salomäki listaa.

Elämänsä kunnossa olevan Nikkasen vahvuutena ovat suoritusvarmuus, kokemus ja juoksu. Suomen urheiluliiton seiväshypyn lajikonsultti Steve Rippon ennustaa, että Nikkanen selvittäisi tuloksella 460 tiensä kahdeksan joukkoon.

"Minna rikkoi kisarajan jo heinäkuussa, joten hän pääsi valmistautumaan kisoihin hyvissä ajoin. Kuntopiikin pitäisi osua Pekingiin", Rippon uskoo.

Seiväshypyn karsinnat käydään maanantaina, ja finaali on vuorossa keskiviikkona. Neziri kisaa 100 metrin aidoissa torstaina, ja välierät ja finaali käydään perjantaina.

Timo Aalto Lehtikuva
Nooralotta Neziri on asettanut MM-kisoihin tavoitteekseen parantaa SE-tulostaan 12,98.
Nooralotta Neziri on asettanut MM-kisoihin tavoitteekseen parantaa SE-tulostaan 12,98.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!