Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pekingissä tarvitaan pipon sijasta suumaskia

Urheilu
 
Ari Pusa Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on urheilutoimituksen toimittaja.

Suomalaiset yleisurheilijat ovat saaneet tänä kesänä värjötellä kylmissään. Kaksissa heinäkuun isoissa kisoissa – nuorten EM-kisoissa Tallinnassa ja Kalevan kisoissa Porissa – urheiltiin osin jäätävissä oloissa.

Katsomossa tarvittiin toppatakkia ja pipoa.

Pekingin MM-kisoissa ei tarvita pipoa. Lämpötila kohoaa kisapäivinä 30 celsiusasteen molemmin puolin. Iltaa kohti vähän viilenee, joten sään puolesta edessä ovat huippukisat.

Myös moni vaiva helpottaa, kun on lämmintä ja lihakset rentoina. Etenkin nopeutta vaativissa lajeissa tuloksen tekeminen helpottuu.

Pipon sijasta kisaturisti ja varsinkin urheilija voi tarvita suumaskia. Ilmanlaatu Pekingissä vaihtelee huonon ja välttävän välillä. Se taas riippuu siitä, mistä suunnasta tuulee.

Suomalaisista urheilijoista ensimmäisenä joutuu tulikokeeseen Henri Manninen miesten maratonilla lauantaina.

Pekingin savusumu on astmasta kärsivälle Manniselle myrkkyä – tai ainakaan se ei mitenkään helpota hänen oloaan.

Manninen aikoo juosta sisukkaasti maaliin, vaikka lääkäri oli varoittanut häntä, että hänelle voi tulla Pekingissä vaikeuksia.

Urheilija ei kuitenkaan voi säätä eikä kisapaikkaa valita. Monelle – kuten Manniselle – arvokisat ovat ainutlaatuinen kokemus.

Kasvosuojuksen käyttö ei viehätä Mannista, jonka mielestä maskin käyttö olisi "aika rajunnäköistä". Mannisen mielestä suojuksesta olisi enemmän haittaa kuin hyötyä juoksemisessa.

Säätä enemmän Suomen joukkuetta on hermostuttanut Pekingin liikenne. Se on suomalaisille lievästi sanottuna kaoottista.

Tästä sai esimakua Suomen huoltojoukkoihin kuuluva Susanne Sundkvist. Entinen korkeushyppääjä – ennätys 187 senttiä – oli lähtenyt hakemaan urheilijoille marketista vettä, mutta kyyti sinne järjestyi vasta poliisiautolla.

Poliisit ajoivat muusta liikenteestä piittaamatta 100 kilometrin tuntivauhtia. Etupenkillä ilman turvavöitä istunut Sundkvist sanoi, ettei hän ollut koskaan pelännyt niin paljon.

Siinä vauhdissa pipokin olisi lentänyt päästä.

Ari Pusa ari.pusa@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n urheilutoimittaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!