Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yleisurheilun MM-isäntä Peking sulkee tehtaita ja rajoittaa autoilua – sotilasparaatia varten

Sotilasparaatin valmistelut hyödyttävät yleisurheilijoita ensi viikolla

Urheilu
 
Mikko Paakkanen HS
Pekingiläiseen bussiin meno näyttää kaoottiselta, mutta kaikki mahtuvat kyytiin. Tungoksessa useimmat huomioivat muut ihmiset.
Pekingiläiseen bussiin meno näyttää kaoottiselta, mutta kaikki mahtuvat kyytiin. Tungoksessa useimmat huomioivat muut ihmiset. Kuva: Mikko Paakkanen HS

Yleisurheilun MM-kisojen aikana Pekingissä on odotettavissa ainakin ilmanlaadun paranemista. Suurin syy siihen eivät kuitenkaan yleisurheilukisat, vaan tulossa oleva sotilasparaati. Ja ilmakin puhdistuu ehkä vasta kisojen loppupuolella.

Peking ja sitä ympäröivät alueet useiden satojen kilometrien säteellä aikovat ottaa käyttöön mittavat toimet puhtaan ilman takaamiseksi.

Voimalaitoksia pannaan huoltoseisokkiin, yli 10 000 tehdasta pysähtyy tai vähentää tuotantoaan, ja lähes 9 000 rakennustyömaalla pidetään taukoa.

Asiasta kertoivat Pekingin viranomaiset tällä viikolla Kiinan virallisen uutistoimiston Xinhuan mukaan.

Asioiden tärkeysjärjestyksestä Kiinassa kertoo se, että nämä toimet alkavat vasta ensi viikon perjantaina. Silloin kisoja on jäljellä enää muutama päivä.

Toimien tarkoituksena on saada ilma kirkkaaksi 3. syyskuuta järjestettävää suurta sotilasparaatia varten. Tuolloin Pekingissä juhlitaan sitä, että Japanin-vastaisesta sodasta ja samalla toisesta maailmansodasta tulee kuluneeksi 70 vuotta.

"Puhdas ilma on olennaista paraatin menestykselle ja pääkaupungin julkikuvalle", totesi Kiinan ympäristöministeri Chen Jining Xinhualle.

Pekingissä ilmansaasteet ovat suuri ongelma. Tilannetta on kuitenkin viime vuosina pyritty korjaamaan, ja tilastojen mukaan alkuvuonna ilmanlaatu on ollut Pekingissä hieman parempi kuin aiempina vuosina.

Ilmanlaatu vaihtelee päivästä toiseen sään mukaan. Esimerkiksi tuulen suunta vaikuttaa ilman laatuun.

Yleisurheilukisojen alusta alkaen liikenne sujuu Pekingissä tavallista paremmin. Noin puolet yksityisautoista on poissa, ja bussi- sekä metrovuoroja on lisätty. Normaalisti liikenneruuhkat haittaavat Pekingissä liikkumista huomattavasti.

Myös liikennejärjestelyn yhtenä tarkoituksena on ilmanlaadun parantaminen. Uudet säännöt ovat voimassa eilisestä torstaista sotilasparaatipäivän loppuun asti.

Rajoitusten aikana parillisina päivinä saa ajaa vain autoilla, joiden rekisterinumero päättyy parilliseen lukuun.

Vastaavasti parittomina päivinä kaduilla saa näkyä parittomia rekisterikilpiä.

Samanlaisia ilmanpuhdistusmenetelmiä on käytetty Pekingissä aiemmin vuoden 2008 olympiakisojen sekä viime marraskuun Aasian ja Tyynenmeren talousyhteistyöjärjestön Apecin kokouksen aikaan.

David Gray Reuters
Yleisurheilun MM-kisojen turvallisuudesta vastaavat poliisit saavat käskynjaossa ohjeita esimieheltään.
Yleisurheilun MM-kisojen turvallisuudesta vastaavat poliisit saavat käskynjaossa ohjeita esimieheltään.

Pekingissä on kisojen alla myös tiukennettu monia turvatoimia sotilasparaatin jälkeiseen päivään asti.

Lentokentillä kannattaa varautua tavallista pidempään jonottamiseen, koska turvatarkastuksia tehostetaan, Kiinan valtion televisiokanava CCTV varoitti torstaina.

Myös Pekingiin tulevilla moottoriteillä on tavallista enemmän ja tavallista perusteellisempia poliisin tekemiä autojen tarkastuksia.

Lisäksi lennokkien ja kuumailmapallojen lennättäminen on tilapäisesti kielletty koko Pekingissä, ja paketteja lähetettäessä postin tai lähettipalvelujen kautta on kaikkien näytettävä henkilötodistus, toisin kuin normaalisti.

Myös kaupungin keskeisiin nähtävyyksiin kuuluva Kielletty kaupunki suljetaan lauantaina ja se pysyy kiinni paraatiin asti.

Kisapaikoilla asioiden voi olettaa sujuvan, sillä Pekingissä on kokemusta suurten tapahtumien järjestämisestä, ja työvoimaa on käytettävissä paljon.

Kisoissa on runsaat 2 800 vapaaehtoista pitämässä huolta yleisöstä, urheilijoista ja lehdistöstä.

Heistä valtaosa on yliopisto-opiskelijoita, valtiollinen China Daily -lehti kertoo.

Mikko Paakkanen HS
Peking

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!