Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Showmies on täällä taas

Usain Bolt aikoo yhä olla maailman nopein ihminen sadalla metrillä. Nykykuntonsa hän on pitänyt piilossa.

Urheilu
 
Kim KyUng-Hoon Reuters
Usain Bolt oli ylivoimainen, kun Pekingissä juostiin olympiakullasta vuonna 2008. MM-kisoissa hänen kuntonsa on arvoitus.
Usain Bolt oli ylivoimainen, kun Pekingissä juostiin olympiakullasta vuonna 2008. MM-kisoissa hänen kuntonsa on arvoitus. Kuva: Kim KyUng-Hoon Reuters

Seitsemän vuotta sitten Usain Bolt voitti Pekingin olympiastadionilla, Linnunpesässä, kaiken mahdollisen. Kultaa 100 metrillä, kultaa 200 metrillä ja kultaa viestissä.

Bolt oli huumaavan ylivoimainen 2008 kesäolympialaisissa.

Nyt show-mies on tullut takaisin, mutta tällä kertaa enemmän muiden haastajana kuin suosikkina.

Jamaikalainen aikoo silti yhä olla maailman nopein ihminen, kun sadan metrin maailmanmestarin nimeä kuulutetaan Linnunpesässä sunnuntaina.

Nykyisen kuntonsa hän on pitänyt visusti piilossa.

Bolt jätti kesällä väliin maansa mestaruuskisat ja MM-karsinnat. Hallitsevana maailmanmestarina hänellä oli suora paikka 100 ja 200 metrille.

"Muistan vuoden 2008. Silloin minua jännitti pelkkä lento Pekingiin. Se oli hauskaa. Olen onnellinen, että saan olla täällä taas", sanoi Bolt satapäisen lehtimiesjoukon edessä.

Bolt täytti eilen perjantaina 29 vuotta. Pikajuoksijana hän on jo keski-ikäinen.

Olympialaisissa "Jamaikan salama" iski tulostaululle hämmentävän ME-ajan 9,69, joka ei silloin ollut lähelläkään hänen rajojaan, kuten seuraavana vuonna paljastui.

Sadan metrin juoksun tämänvuotisessa tilastossa Bolt on vasta kuudentena ajallaan 9,87. Hän juoksi sen kahdesti Lontoon Timanttiliigan kisassa 24. heinäkuuta.

"Silloin minusta tuntui pitkästä aikaa taas siltä, että vauhdissa oli minulle tuttua voimaa", sanoi Bolt.

Justin Gatlin
Justin Gatlin

Tilastoajoissa Boltin edellä ovat Justin Gatlin (9,74), Asafa Powell (9,81), Trayvon Bromell (9,84), Jimmy Vicaut (9,86) ja Keston Bledman (9,86).

Gatlinin ja seitsemäntenä olevan toisen yhdysvaltalaisen, Tyson Gayn juokseminen herättää kysymyksiä. Molemmat ovat kärsineet tuomiot dopingin käytöstä.

Gatlin on ollut kilpailukiellossa kaksi kertaa, mutta on kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n mukaan edustuskelpoinen.

Gay on kärsinyt yhden vuoden kilpailukiellon, ja hän juoksee MM-kisoissa ensi kertaa kuuteen vuoteen.

Yhdysvaltain MM-karsinnoissa 32-vuotias Gay kukisti 19-vuotiaan haastajansa Bromellin. Gay voitti maailmanmestaruuden 2007 Osakassa.

Kärkiseitsikosta myös Powell on ollut kilpailukiellossa piristeiden käytön takia. Puolentoista vuoden kilpailukielto lyheni sittemmin valituksen jälkeen kuuteen kuukauteen.

Millä silmällä Bolt katselee kaikkea tätä?

"Juoksen vain itseäni vastaan, en muita. Olen surullinen, että suurin osa kysymyksistä käsittelee vain dopingia. Tiedämme säännöt, ja meidän kaikkien pitää kestää ne", Bolt sanoi MM-Pekingissä eikä ollut kovin halukas jatkamaan aiheen käsittelyä.

Lontoon kahden satasen kisan lisäksi Bolt on juossut vain yhden kerran 200 metrillä. Bolt ei edes alittanut 20 sekunnin rajaa, joka on hänelle yleensä hölkyttelyä.

MM-kisojen tilastoissa hän on ajallaan 20,12 vasta 13. tilalla. Käytännössä sillä ei ole mitään merkitystä silloin, kun hän on kunnossa.

Boltilta kysyttiin, miten kovassa kunnossa hän on ennen kisoja.

"Olen harjoitellut kovaa viime viikot. En voi harjoitella sillä tavalla kolmea kuukautta. Nivelet ja kroppa eivät kestä. Lähtö on yhä heikko kohtani, kuten aina ennenkin", sanoi Bolt, joka hylättiin vilppilähdön takia 2011 MM-kisoissa Etelä-Koreassa.

Vastineeksi Bolt voitti 200 metrillä MM-kultaa loistoajalla 19,40.

Boltin ME sadalla metrillä on 9,58 ja 200 metrillä 19,19. Lyömättömiltä tuntuvat aikansa Bolt juoksi kuusi vuotta sitten Berliinin MM-kisoissa.

"Sytyn vasta suurkisoissa. Olen antanut aikaa itselleni. Don't worry – älkää olko huolissanne."

Ari Pusa HS
Peking

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!