Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS tapasi juoksijoiden mestarivalmentajan Etiopiassa: "Urheilijoiden menestys vaatii ohrapirtelöä ja seksistä pidättäytymistä."

Urheilu
 
Näin Etiopian mestarijuoksijat harjoittelevat nuorena
Näin Etiopian mestarijuoksijat harjoittelevat nuorena
Etiopialaisen Sentayehu Eshetun valmennettavat ovat voittaneet pitkänmatkanjuoksussa kymmeniä mitaleita arvokisoissa. HS tapasi Eshetun tämän kotikaupungissa Bekojissa. Videolla hän kertoo, miten nuoret juoksijat harjoittelevat. Toimittaja: Sami Sillanpää. Kuvaus ja editointi: Jukka Gröndahl.

Sade hakkaa pienen mökin peltikattoon. Katossa roikkuu hehkulamppu, jossa ei ole valoa.

Tämä on Valmentajan toimisto.

Hyllyn päällä seisoo rivi pokaaleita. Katonrajaan on kiinnitetty pieniä julisteita, joista hämärässäkin erottaa maailmankuuluja pitkänmatkan juoksijoita. Yksi kaikkien aikojen parhaista miesjuoksijoista Kenenisa Bekele ja hänen veljensä Tariku Bekele, kovat naiset Fatuma Roba, Tiki Gelana sekä sisarukset Tirunesh Dibaba ja Ejegayehu Dibaba ja heidän serkkunsa Derarte Tulu.

Kaikki seitsemän ovat olympiamitalisteja. He kaikki ovat kaikki lähtöisin täältä, Bekojin maalaiskaupungista Etiopian maaseudulta Afrikan koillisosasta. Ja kaikkien heidän valmentaja teini-iässä on ollut Sentayehu Eshetu, kutsumanimeltään Valmentaja.

Valmentaja, 58, istuu vajassa verkkarit päällä ja lenkkarit jalassa.

Montako arvokisamitalia valmennettavasi oikein ovat voittaneet?

"Jaa-a, en kyllä muista. Pitäisi oikein katsoa kirjoista", Eshetu sanoo.

Sentayehu Eshetu
Sentayehu Eshetu

Tilastokirjoista selviää, että Eshetun juoksijat ovat voittaneet olympialaisissa 16 mitalia ja maailmanmestaruuskisoissa yli 30 mitalia, jos maastojuoksun laskee mukaan.

Pelkästään olympiakultaa Bekojin pikkukaupungin juoksijat ovat vuodesta 1992 lähtien voittaneet kymmenen kertaa – kaksi kertaa enemmän kuin Suomi samassa ajassa kaikissa kesäolympialaisten lajeissa yhteensä.

"Ai?" Valmentaja sanoo. "Sehän on kiva tieto."

Kohta menestystä saattaa tulla lisää. Nyt lauantaina Pekingin MM-kisoissa kilpailevat naisjuoksijat Tirfe Tsegaye ja Genzebe Dibaba – molemmat Valmentajan kasvatteja.

Genzebe on Dibaban voittoisista siskoksista nuorin ja tämän kauden tähtiä. Heinäkuussa hän teki 1 500 metrin maailmanennätyksen.

"Hän taisi aloittaa kanssani 12-vuotiaana", Eshetu sanoo.

Valmentaja tarttuu kirjoituspöydällä makaavaan kirjaan. Samanlaisia paksuja ja leveitä kirjoja on toimistossa useita. Niiden sivuille Eshetu on kirjannut siistillä käsialalla, viivoittimella vedettyihin sarakkeisiin tiedot jokaisesta valmennettavastaan. Juoksijoita on ollut 150–200 vuodessa lähes 30 vuoden ajan.

Genzebe Didaban tiedot löytyvät nopeasti. Kirja kertoo, että hän tosiaan aloitti Eshetun opissa 12-vuotiaana. Hän oli silloin 135 senttiä pitkä ja painoi 30 kiloa.

Ensimmäinen aika 100 metriltä oli 16,18 sekuntia.

400 metriä meni aikaan 1.13,12, mutta jo seuraavalla yrityksellä ajasta lähti kolme sekuntia.

Eshetu näki heti lahjakkuuden. Se ei hänen mukaansa kuitenkaan olisi merkinnyt mitään ilman juoksijan hurjaa paloa voittaa.

"Kun hän oli noin 18-vuotias, tiesin, että hänestä tulee mestari."

Sentayehu Eshetun valmennettavat ovat voittaneet vuodesta 1992 lähtien olympiakultaa kaksi kertaa enemmän kuin Suomi samassa ajassa kaikissa kesäkisojen lajeissa yhteensä.
Sentayehu Eshetun valmennettavat ovat voittaneet vuodesta 1992 lähtien olympiakultaa kaksi kertaa enemmän kuin Suomi samassa ajassa kaikissa kesäkisojen lajeissa yhteensä.

Jotkut taustasyyt selittävät Bekojin juoksijoiden menestystä. Bekoji sijaitsee 2 800 metrin korkeudessa. Eläminen on jatkuvaa korkean paikan leiriä.

"Ilma täällä on raskasta hengittää. Kun keuhkot kehittyvät kestämään sen, juokseminen muualla on helppoa", Eshetu sanoo.

Etiopian kuuluisin juoksija Haile Gebreselassie ei ollut Valmentajan kasvatti mutta on kyllä kotoisin Bekojin läheltä samalta ylänköseudulta. Ylänkö reunustaa Itä-Afrikan hautavajoamaa, jonka laidalta tulee myös suuri osa eteläisen naapurin Kenian mestarijuoksijoista.

Bekojin menestyjistä useimmat kuuluvat oromo-kansanryhmään. Valmentajan mukaan parhaat juoksijat ovat hoikkia ja pitkiä. Heidän askeleensa ovat pitkiä ja joutuisia.

Merkityksensä on silläkin, että juokseminen on Bekojissa elämäntapa. Kerrotaan, että arkiasioitaan hoitaessa ihmiset juoksevat vaikka naapurikaupunkiin.

"No ei nyt sentään", Valmentaja hymähtää. "Kyllä useimmat menevät hevosella."

Bekojin teillä liikkuu paljon eläimiä: lehmiä, lampaita, aaseja. Autonomistajia on nykyisin lähes 30.

Bekojissa on vajaat 30 000 asukasta.

Bekojin juoksijoiden harjoitukset alkavat aamuseitsemältä.
Bekojin juoksijoiden harjoitukset alkavat aamuseitsemältä.

Ylänköä ja hyviä geenejä maailmassa kuitenkin riittää. Ei ole sattumaa, että yksi mies on niin monien menestyjien takana.

Miten Valmentaja sen tekee?

Neljä asiaa, Eshetu sanoo. Tahto, oppiminen, ruoka ja lepo sekä kurinalaisuus.

Tärkeintä on tahto. Eshetun mukaan valmentajan tehtävä on sytyttää juoksijassa palo ja saada tämä uskomaan mahdollisuuksiinsa.

Hän työskenteli peruskoulun liikunnanopettajana, ennen kuin Oromian osavaltion liikuntavirasto palkkasi hänet juoksuvalmentajaksi 1980-luvun puolivälissä. Silloin Etiopia oli vasta toipumassa kammottavasta nälänhädästä, joka herätti koko maailman huomion.

Eshetu näytti nuorille mestarijuoksijoiden kuvia ja vakuutti, että nämä pystyvät samaan.

Ensimmäinen uskovaisista oli Derartu Tulu. Hän voitti 10 000 metrin olympiakultaa Barcelonassa vuonna 1992 ensimmäisenä etiopialaisena naisena.

"Sen jälkeen käytin häntä sytyttääkseni muita", Eshetu sanoo.

Toinen menestykseen vievä asia on oppiminen. Usein harjoitukset ovat eukalyptusmetsässä Bekojin kukkuloilla. Jokaisessa harjoituksessa Eshetu kirjoittaa muistiin juoksijoidensa virheet. Virhe voi olla vaikka asenteessa, tekniikassa tai venyttelyssä. Treenin jälkeen Valmentaja kertoo, missä.

"Samaa virhettä ei saa koskaan tehdä uudestaan", hän sanoo.

Kolmas opetus on: riittävästi ruokaa ja lepoa. Ruuassa pitää olla paljon hiilihydraatteja. Joka aamu Eshetun juoksijat heräävät kello 5 ja juovat bessoa, etiopialaista ohrapirtelöä.

Harjoitukset alkavat tasan kello 7 ja kestävät enintään kaksi ja puoli tuntia verryttelyineen ja palauteosioineen. Iltapäivällä saa korkeintaan käydä hölkällä. Harjoituksia on viitenä päivänä viikossa. Muu aika on lepoa.

Neljäs tärkeä asia on kurinalaisuus. Se tarkoittaa: ei alkoholia, ei seksiä. Jos seksiin ryhtyy, sen on tapahduttava "ohjelmoidusti", eli harjoittelukalenterin ehdoilla.

"Parasta on pidättäytyä kokonaan."

Monet Eshetun valmennettavista ovat menneet naimisiin etiopialaisittain iäkkäänä – vasta ensimmäisten mestaruuksiensa jälkeen.

Menestyksen myötä Bekojin alueelle on kehittynyt urheilukulttuuri, jossa juokseminen on nyt yleisesti hyväksytty uravalinta.

Eshetun valmennettavat ovat 12–18-vuotiaita. Nyt heitä on noin 150. Nuoret tulevat Bekojista ja lähialueilta. Monet muuttavat pois perheidensä luota ja asuvat vuokralla yhteisasunnoissa.

Kaikkien tavoite on maajoukkue ja ammattilaisura. Usein se tarkoittaa myös opintojen unohtamista.

"He omistautuvat juoksemiselle ja urheilijan elämälle. Jokaisen on tehtävä valintansa", Eshetu sanoo.

Bekoji on köyhää seutua mutta ei umpikurjaa. Monet kodit ovat kunnon kivitaloja, joissa on sähköt ja vedet. On wifi-yhteyden tarjoava kahvila, johon nuorukaiset kerääntyvät käyttämään internetiä kännyköillään. Pääkaupunki Addis Abebaan johtaa komea päällystetty tie.

Raha on kuitenkin merkittävä innoittaja, Eshetu sanoo. Maailman huippujuoksija voi tienata palkintorahoina satojatuhansia euroja kaudessa.

Valmentajalle rahaa ei ole tullut. Hän on virkamies, jonka palkka on 2 000 birriä, vajaat 100 euroa kuussa. Juoksijat eivät maksa hänen valmennuksestaan. Monet nuoret ovat niin köyhistä perheistä, että he aloittavat harjoittelun ilman juoksukenkiä.

Tilanne parani kolme vuotta sitten, kun brittiläinen dokumenttielokuva Juoksijoiden kylä (Town of Runners) ilmestyi. Sen seurauksena Eshetu saa nyt Britanniasta ja muualtakin Euroopasta lahjoituksina käytettyjä lenkkitossuja, joita hän jakaa valmennettavilleen.

Sentayehu Eshetun mukaan menestykseen vaadittavia asioita ovat tahto, oppiminen, ruoka ja lepo sekä kurinalaisuus.
Sentayehu Eshetun mukaan menestykseen vaadittavia asioita ovat tahto, oppiminen, ruoka ja lepo sekä kurinalaisuus.

Nyt on sadekausi, joten Eshetun juoksijat ovat tauolla. Valmennuskausi alkaa aina etiopialaisen uudenvuoden jälkeen syyskuussa. Aluksi on talkoot: juoksijat kitkevät Bekojin urheilukentän soraradan rikkaruohoista.

Rahaa kunnon juoksurataan ei ole saatu Etiopian valtiolta eikä Bekojin mestarijuoksijoilta.

Bekelen veljekset, Dibaban sisarukset ja muut ovat jo muuttaneet pääkaupunkiin. Käydessään Bekojissa he tulevat kyllä tervehtimään Valmentajaa, mutta muuten tämä näkee kasvattejaan vain televisiosta.

Genzebe Dibaba, siro nainen Bekojin rupuiselta kentältä, on nyt edennyt urallaan Pekingin olympiastadionille maailman tv-yleisön eteen. Hän on suuri ennakkosuosikki MM-kisojen 1 500 metrin ja 5 000 metrin matkoilla.

Kotona Bekojissa kaupunkilaiset kokoontuvat usein baariin katsomaan arvokisajuoksuja yhdessä. Eshetulla on nyt kotona oma televisio. Katsoessaan hän hermoilee ääneen.

Kiristä vauhtia tällä kierroksella! Nyt ota irti, nyt on hetkesi!

"Minun palkintoni on nähdä juoksijani maailmalla kisoissa", Eshetu sanoo. "Mutta kyllä minua joka kerta jännittää."

Valmentajalla on muistikirjoissaan tarkat tiedot kaikista urheilijoistaan.
Valmentajalla on muistikirjoissaan tarkat tiedot kaikista urheilijoistaan.

Sami Sillanpää HS
Kuvat Jukka Gröndahl HS
Bekoji, Etiopia

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!