Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HJK:n ja HIFK:n poikkeuslahjakkuudet valmiina kohtaamaan toisensa Stadin derbyssä

Urheilu
 
vesa koivunen
Youness Rahimi (vas.) ja Matti Klinga tapasivat toisensa juniorivuosilta tutulla Ruoholahden kentällä ennen paikallisottelua.
Youness Rahimi (vas.) ja Matti Klinga tapasivat toisensa juniorivuosilta tutulla Ruoholahden kentällä ennen paikallisottelua.

Pihlajamäen kenttä Koillis-Helsingissä on toiminut vuosikausien ajan Timo Viljamaan, 72, elämän keskiössä. Viljamaa istuu Aava-kentän puiseen katsomoon ja rupeaa kertomaan poikkeuksellisesta juniorijoukkueesta hänen valmentajaurallaan.

Vuonna 2002 samassa Helsinki Cupin voittaneessa H-8-ikäluokan joukkueessa oli kolme lahjakasta pikkupoikaa, joista tuli myöhemmin ensin liigapelaajia ja sitten alle 21-vuotiaiden maajoukkueen pelaajia. Kaupunginosajoukkue PK-35 Cityssä kehittyivät nykyisin A-maajoukkueessa ja Fortuna Düsseldorfissa pelaava Joel Pohjanpalo, HJK:n Matti Klinga, 20, ja HIFK:n Youness Rahimi, 20.

"Helsinki Cupin voitosta ja Pohjanpalosta tuli iso juttu Hufvudstadsbladetiin. Kesän lopulla menimme Sipooseen turnaukseen. Siellä samanikäiset juniorit kävivät pyytämässä nimikirjoituksia Pohjanpalolta. Isä ajoi ne pois, ettei pojalle kihahda hattuun", Viljamaa nauraa.

On poikkeuksellista, että samasta nappulaikäluokan poikien pienestä joukkueesta tulee kolme tällaista lahjakkuutta.

PK-35 City perustettiin vuonna 2000 kaupunginosaseuraksi Helsingin Ruoholahteen. Vuonna -94 syntyneiden joukkue pelasi ensimmäiset ottelunsa kesällä 2001. Silloin ryhmään liittyi 6-vuotias Pohjanpalo, Klinga oli myös joukkueessa. Rahimi tuli mukaan seuraavana vuonna juuri ennen Helsinki Cupia.

Viljamaa kertoo huomanneensa aikoinaan heti, että Klinga ja Rahimi ovat hyviä pelaamaan.

"Ei kenestäkään voi sanoa, mitä pelaajasta tulee. Mutta lahjakkaita he olivat, ja taitotaso oli korkeammalla kuin muilla. Joel Pohjanpalo oli taas omaa luokkaansa. Hän oli täysin ylivoimainen ikäluokassaan", Viljamaa kertoo.

Joukkueesta tuli voittamaton kahden vuoden ajaksi. Se voitti vuonna 2002 Helsinki Cupin, kaksi viikkoa myöhemmin Kokkola Cupin ja kaikkiaan 12 junioriturnausta putkeen. Seuraavana vuonna tuon ikäiset eivät saaneet enää pelata Helsinki Cupissa voitosta, mutta joukkue voitti kuitenkin kaikki pelinsä turnauksessa.

Vuonna 2002 Pohjanpalo pelasi 61 ottelua ja teki 202 maalia, jotka kaikki löytyvät tarkkaan täytetyistä excel-tiedostoista Pohjanpalon perheen tietokoneella.

"Timo Viljamaalle iso kiitos, sillä kaikki pohjatyö on hänen ansiotaan", Pohjanpalo kommentoi allekirjoittaneelle huhtikuussa 2012, läpimurtokautensa alussa Veikkausliigassa.

Helsinki Cupin mestarit asettuivat yhteiskuvaan vuonna 2002. Eturivissä vasemmalta Matti Klinga, Joel Pohjanpalo, Youness Rahimi, Ilmari Innanen sekä takarivissä Timo Viljamaa, Aleksi Räikkönen, Valter Sarnesto, Aydarus Muse, Janos Tuunanen ja Anssi Klinga.
Helsinki Cupin mestarit asettuivat yhteiskuvaan vuonna 2002. Eturivissä vasemmalta Matti Klinga, Joel Pohjanpalo, Youness Rahimi, Ilmari Innanen sekä takarivissä Timo Viljamaa, Aleksi Räikkönen, Valter Sarnesto, Aydarus Muse, Janos Tuunanen ja Anssi Klinga.

Viljamaa kertoo opettaneensa kolmikolle perustekniikkaa ja perusharjoituksia ja antaneensa heidän pelata paljon harjoituksissa.

"Usein aloitin harjoitukset lyhyellä pelillä, että sain pahimman hälinän pois ja pelaajat saivat purkaa energiaansa. Sitten parikymmentä minuuttia teknisiä harjoitteita ja sitten taas peliä", Viljamaa kertoo.

Kolmikko pelasi kolme vuotta samassa joukkueessa. Sitten PK-35 Cityn toiminta loppui, ja ikäluokan edustusjoukkue siirtyi Pihlajamäkeen. Silloin Pohjanpalo ja Rahimi siirtyivät HJK:hon ja Klingan perhe muutti Lahteen, jolloin hänestä tuli Reippaan pelaaja.

Pelaajat päätyivät seuraavan kerran samaan joukkueeseen alle 15-vuotiaiden maajoukkueessa, kun se kohtasi Tallinnassa Viron.

"Tunsin suurta ylpeyttä. Hyppäsin heti laivaan ja menin paikalle", Viljamaa sanoo.

Pohjanpalo oppi pelitaitonsa Ruoholahden vihreäksi kentäksi kutsutulla nappulakentällä, ja samaan paikkaan Klingan vanhemmat kuljettivat poikaansa Vantaalta ja Rahimin vanhemmat Pohjois-Helsingistä.

"Timo oli aika intohimoinen koutsi. Muutaman kerran tuomari ajoi hänet ulos kentältä. Olimme 6–7-vuotiaita pikkupoikia silloin. Minulla on hänestä hyviä muistoja. Teimme heti hommia tosissaan", Matti Klinga kertoo.

Rahimin mukaan Viljamaa antoi poikien toteuttaa itseään kentällä.

"Hän ei puuttunut paljon peliin, vaan kaikki saivat tehdä, mitä halusivat. Meillä oli aika hyviä yksilöitä siinä joukkueessa, ja siksi pärjäsimme", Youness Rahimi kertoo.

Rahimi muistaa olleensa pienenä todella ujo ja itsepäinen lapsi, jolta kesti kauan tutustua muihin. Klingan mukaan joukkue rupesi kasvamaan yhteen Helsinki Cupin aikana. Rahimin mukaan hän ei heti tajunnut, miten iso juttu turnausvoitto oli.

"Oli mieletön juttu pelata finaali Olympiastadionilla. Turnauksessa oli yli 90 joukkuetta, ja kaupunginosajoukkueelle sen voittaminen oli aika uskomatonta", Klinga sanoo.

Klinga muistelee, että Pohjanpalo olisi tehnyt turnauksessa 36 maalia 10 ottelussa.

"Hän oli itse päättänyt, että hän on kapteeni siinä joukkueessa. Hän ilmestyi aina välillä peleihin teipistä tehty kapteeninnauha kädessä", Klinga kertoo.

Kolmen pelaajan tiet ovat kulkeneet 11-vuotiaista lähtien eri reittejä kohti jalkapallon huippua. Maanantaina Klinga ja Rahimi kohtaavat taas toisensa Veikkausliigassa, kun HJK ja HIFK taistelevat pääkaupungin herruudesta kauden kolmannessa Stadin derbyssä.

 

HJK–HIFK Sonera-stadionilla maanantaina kello 18.30.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!