Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uskomaton Bolt

"Salama" piti vauhtinsa piilossa ja pesi muut kolme metriä ennen maalia: "Olin vähän ruosteessa"

Urheilu
 
dylan martinez reuters
Usain Bolt halasi kilpailun jälkeen Justin Gatlinia, joka hävisi hänelle finaalissa yhden sadasosasekunnin.
Usain Bolt halasi kilpailun jälkeen Justin Gatlinia, joka hävisi hänelle finaalissa yhden sadasosasekunnin. Kuva: dylan martinez reuters

Sadan metrin maailmanmestaruuden ottaneen Usain Boltin kaikkien aikojen yhdeksäs MM-kulta oli mannaa häntä rakastavalle kiinalaiselle yleisölle. Samoin häntä jumaloiville jamaikalaisille faneille, joita oli paikalla Pekingissä runsaasti.

Kun stadionin kovaäänisistä kuului reggaelaulaja Bob Marleyn tunnettu kappale "One Love", jamaikalaiset lauloivat sen muodossa "One Bolt – yksi Bolt." Bolt palkitsi yleisön ja faninsa kertomalla, että hän rakastaa heitä.

Showmies oli palannut seitsemän vuoden jälkeen Linnunpesään voittajana. Vuoden 2008 olympialaisissa Bolt voitti stadionilla kolme kultaa ja juoksi satasella ME:n.

Bolt oli sadan metrin finaalissa uskomaton. Kerrankin lähtö onnistui, ja kiihdytys sujui hyvin. Yhdysvaltain Justin Gatlin pysyi hänen edellään 97 metriä, mutta sitten iski salama.

Gatlin sai päänsä ensimmäisenä maaliin, mutta sitä ei laskettu. Boltin kroppa tuli ensin.

Voittoaika 9,79 oli Boltin kauden paras. Gatlin hävisi yhden vaivaisen sekunnin sadasosan.

Monen mielestä Boltin voitto oli myös voitto oikeudenmukaisuudelle, koska Gatlin on jäänyt kahdesti kiinni dopingrikkeestä.

Boltin oma katse juoksun jälkeen oli täynnä ihmetystä. "Voitinko minä?" tuntui Bolt kysyvän itseltään sadan metrin MM-juoksun jälkeen.

Bolt halasi hetken Gatlinia, jonka ilme oli yhtä kysyvä. Eihän tässä näin pitänyt käydä. Ei pitänytkään. Gatlin oli suurin suosikki maailman nopeimmaksi ihmiseksi.

Tällä kaudella vain kolme kertaa kilpaillut Bolt oli pitänyt vauhtinsa piilossa. Alku- ja välierien perusteella Bolt ei vaikuttanut siltä, että jamaikalainen kamppailisi MM-kullasta.

BBC:lle juoksua kommentoinut Michael Johnson sanoi Gatlinin sortuneen yliyrittämiseen kymmenen metriä ennen maalia. Hän puristi liikaa, ja rentous katosi.

"Gatlin menetti tasapainonsa. Hän teki virheen ja menetti todennäköisesti elämänsä ainoan mahdollisuuden voittaa Bolt. Tämä oli ehkä Boltin uran paras juoksu", hehkutti entinen mestarijuoksija.

Bolt teki tuttuun tapaansa säkenöivän kunniakierroksen, mutta lehdistötilaisuudessa häneltä pääsi helpotuksen huokaus.

"Tämä [voitto] merkitsi minulle paljon. Minulla on ollut paljon hankaluuksia kroppani kanssa. Nyt olen vain onnellinen", sanoi Bolt, joka hakee tuplaa 200 metrillä.

"Haluan olla maailman ykkönen, kunnes lopetan. Tämä ei ollut parastani. Olin vähän ruosteessa. Huonon välierän jälkeen valmentajani sanoi, että älä ajattele liikaa. Rentoudu."

Kaikkiaan Bolt on voittanut yksitoista mitalia MM-kisoissa. Ainoa virhe tuli Daegussa 2011, jolloin hänet hylättiin sadalla metrillä vilppilähdön takia. Olympiamitalit ovat erikseen.

Pekingin finaalissa oli Gatlinin lisäksi kolme yhdysvaltalaista. Gatlin oli saanut paikkana bonuksena voitettuaan Timanttiliigassa 100 metrin kokonaiskisan.

Trayvon Bromell otti pronssia samalla ajalla (9,92) kanadalaisen Andre de Grassen kanssa. Molemmat juoksivat sekunnin tuhannesosiltaan saman ajan.

Mike Rodgers oli viides (9,94) ja Tyson Gay kuudes (10,00).

Finaalin yllätysnimi oli kiinalainen Su Bingtian, joka jäi yhdeksän miehen kisassa viimeiseksi. Erikoista kyllä, mutta Su ja ranskalainen Jimmy Vicautkin saivat tismalleen saman ajan välierissä. Selvää oli, ettei kiinalaista juoksijaa voinut jättää ulos finaalista.

Ari Pusa HS
Peking

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?