Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keihään voitosta kilpailee 12 kovaa miestä

HS jakoi keihäänheiton finalistit kolmeen ryhmään. Yego, Veselý, Röhler, Pitkämäki ja Ruuskanen ovat mestariainesta. Kamppailu alkaa tänään klo 14.05.

Urheilu
 
Arri Pusa
Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva
Tero Pitkämäki hakee tänään uransa toista maailmanmestaruutta.
Tero Pitkämäki hakee tänään uransa toista maailmanmestaruutta. Kuva: Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva

Yhdessä lajissa Suomi on yleisurheilun MM-historian ylivoimaisesti menestynein maa. Se on tietysti miesten keihäänheitossa.

Suomalainen on voittanut neljä kertaa MM-kultaa ja neljä MM-hopeaa. Kun kaikki sijat lasketaan, Suomi on saanut keihäänheitosta 86 pistettä.

Seuraavaksi parhaat ovat Saksa (59 pistettä) ja Tšekki (50).

Entä millä sijoilla suomalainen ei vielä koskaan ole ollut MM-kisoissa?

Vastaus on MM-pronssilla ja seitsemäntenä.

"Vakuuttava tilasto", sanoo Tero Pitkämäen valmentaja Hannu Kangas, joka odottaa mitalien määrän kasvavan tänään keskiviikkona käytävässä Pekingin MM-finaalissa.

Heittoviivalla Linnunpesä-stadionilla on kaksitoista kovaa miestä.

"Kisa on täysin avoin", sanoo Thomas Röhler.

Saksalainen on yksi heittäjistä, joissa on HS:n arvion mukaan mestariainesta.

Samaan joukkoon kuuluvat Pitkämäki, Antti Ruuskanen, Vítezslav Veselý ja Julius Yego, jonka Pitkämäki noteeraa korkealle. "Yego on kova."

Kangas sanoo samaa. Yego on hyvä kilpailija, kun hän saa hengen päälle. "Yego heittää hyvällä rytmillä, ja keihäs lähtee oikeaan asentoon. Hänen vetonsa on terävä. Välillä hänkin on tosin ollut hukassa", sanoo Kangas.

Veselýon ollut arvokisoissa voittamaton este nimenomaan Pitkämäelle, joka on hävinnyt tšekille kuusi kertaa peräkkäin, kun mukaan lasketaan maanantain karsinta.

"Nyt on korkea aika iskeä takaisin", sanoo Pitkämäki, joka valmistautui finaaliin katsomalla heittojaan videolta ja "mietiskellen".

"Yritän myös lueskella ja katsoa elokuvia, että saa jotain muuta ajateltavaa. Finaalissa ei saa yrittää liikaa. Jokainen arvokisa on kohokohta."

Ruuskanen valmistautui finaaliin lepäillen ja toipui stressaavasta karsinnasta.

"Karsinta on kovempi kisa kuin finaali. Siinä on niin paljon painetta. Kummasti auttaa, kun pari yötä nukkuu. Voi olla taas kuin uusi mies. Ei saa päästää leijumaan."

Mitä suomalaisten pitää parantaa finaalissa, että MM-tilastot saavat täydennystä?

"Teron pitää saada keihäs oikeaan asentoon, ettei se nouse ylös. Antin heikko kohta on, että hänen jalkansa menevät helposti peräkkäin samassa kohdassa, jolloin keihäs lähtee huonosti", sanoo Kangas.

Linnunpesässä heitetään etusuoran vastaisesti moukarihäkin vierestä. Sillä ei sinänsä ole väliä. "Ainakaan karsinnassa heittopaikalla ei ollut minkäänlaista tuulta tai tuulen puuskaa", sanoi Ruuskanen.

Tyyni sää karsii tuuriheittoja.

Arri Pusa HS
Peking

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?