Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jääprinsessan jäähyväiset

Kilpauransa lopettava taitoluistelija Kiira Korpi muuttaa Milanoon ja siirtyy ammattilaisnäytöksiin

Urheilu
 
Markus Jokela HS
Kilpauransa päättävä taitoluistelija Kiira Korpi puhkesi torstaina tiedotustilaisuudessa kyyneliin kertoessaan, kuinka kiitollinen hän on lähipiiriltään saamasta tuesta.
Kilpauransa päättävä taitoluistelija Kiira Korpi puhkesi torstaina tiedotustilaisuudessa kyyneliin kertoessaan, kuinka kiitollinen hän on lähipiiriltään saamasta tuesta. Kuva: Markus Jokela HS

Se tapahtui joskus heinä-elokuun vaihteessa. Taitoluistelija Kiira Korpi soitti pitkäaikaiselle fysioterapeutilleen, pilatesohjaaja Jarmo Ahoselle, joka oli tehnyt hänelle harjoitusohjelman.

"Jami hei. Nyt on sellainen tilanne, että olen täynnä energiaa, mutta treeni ei vain lähde", Korpi sanoi.

Kuka?

Taitoluistelija Kiira Korpi

 Tampereella 26. syyskuuta 1988 syntynyt taitoluistelija.

 Saavuttanut kolme EM-mitalia (hopeaa 2012, pronssia 2007 ja 2011), viisi Suomen mestaruutta ja kaksi GP-osakilpailun voittoa (2010 ja 2012).

 Sijoittui MM-kisoissa parhaimmillaan yhdeksänneksi (2008 ja 2011) ja olympialaisissa sijalle 11 (2010).

 Ansaitsi ensimmäisenä suomalaisnaisena paikan GP-finaalissa 2012. Finaalissa hän sijoittui neljänneksi.

 Harjoitteli viime vuodet Yhdysvalloissa ja Saksan Oberstdorfissa.

 Aloittaa syksyllä pilatesohjaajan ja italian kielen opinnot. Opiskellut aiemmin kauppatieteitä Tampereen yliopistossa.

 Seurustelee mallina työskentelevän Arthur Borges Seppälän kanssa.

Ahosen vastaus oli hänen mukaansa: "Hyvä, ei siinä sitten mitään."

Tuo puhelinsoitto oli yksi niistä hetkistä, joka konkretisoi kolminkertaisen EM-mitalistin lopettamispäätöksen.

Suomen valovoimaisimpiin urheilijoihin kuuluva Korpi oli kärsinyt pitkään loukkaantumisista ja alkoi puntaroida kilpauransa jatkoa jo keväällä epäonnistuneiden Shanghain MM-kisojen jälkeen.

Kesän aikana hän huomasi, että suurin palo harjoitteluun oli hiipunut. "Jäällä oleminen ei tuntunut vastenmieliseltä. Rakastan edelleen luistelua, mutta en halua enää kilpailla", Korpi kertoi torstaina Helsingissä.

Kun tuli aika kiittää tukena olleita ihmisiä, Tapparan taitoluistelijoita edustava Korpi purskahti itkuun.

"Nämä ovat ilon kyyneleitä. Olen kiitollinen, iloinen ja onnellinen, että saan tavallaan suljettua tämän sivun elämästäni. Nyt aukeaa uusia mahdollisuuksia."

Syyskuussa 27 vuotta täyttävä Korpi ei lyö luistimia kokonaan naulaan vaan siirtyy ammattilaisjäille näytösluistelijaksi.

Artikkeliin liittyvät

"Olen yhä taitoluistelija, vaikka en ole huippu-urheilija. Toimin nyt enemmän freelancer-taiteilijan tapaan. Tilannetta voisi verrata kilpatanssijaan, joka päättää tehdä omia näytöksiä tai produktioita."

Jäägaalat ovat suosittuja erityisesti Yhdysvalloissa ja Aasiassa, ja niihin osallistuu entisiä kilpahuippuja ympäri maailman. Näytöksiin ei voi ilmoittautua vaan pitää saada kutsu.

"Uskon, että näytöksiä tekemällä tienaa elantonsa. Kilpailemisesta ei saa juuri mitään. Siksi on hienoa, että pääsee esiintymään ja siitä vielä maksetaan."

Suomessa jäänäytöksiä järjestetään harvoin. Korpi iloitsee saadessaan esiintyä ensimmäisen kerran nimenomaan kotiyleisön edessä Finlandia Trophyssä Espoossa lokakuun alussa.

Hänet on jo kutsuttu venäläisen olympiavoittajan Jevgeni Pljuštšenkon näytöksiin Tallinnaan ja Romaniaan.

Kesän alussa Korpi kävi Torontossa laatimassa uuden lyhytohjelman, joka soveltuu myös jäägaaloihin.

"Ehkä jokin osa minusta jo silloin arvasi, että näin voi käydä. On siistiä päästä luistelemaan ilman rajattua mallia, kuten tiettyjä elementtejä. Enää ei tarvitse väkisin pakottaa kroppaa vääntäytymään luonnottomiin, kipua tuottaviin asentoihin, vaikka siihenkin oli jo tottunut."

Hän sanoo, ettei ole erityisesti valmistautunut huippu-urheilu-uran lopettamiseen. "Tunteet pitää elää läpi. Vaikka nyt olen vapautunut ja onnellinen, toki on ollut rankkoja vaiheita: kipua, tuskaa, kärsimystä."

Fyysinen tuska tuli Korvelle tutuksi erityisesti kolmen viime vuoden aikana, kun akillesjännevammat pitivät hänet sivussa kilpajäiltä lähes kaksi kautta. Väliin jäivät esimerkiksi Sotšin olympiakisat 2014.

Korpi palasi jäille joulukuussa 2014 Zagrebissa. Viimeisiksi jäävät maaliskuun MM-kilpailut päättyivät 31. sijaan ja uran ensimmäiseen karsiutumiseen vapaaohjelmasta.

"Siinä vaiheessa olin henkisesti aika uupunut. Jos olisin halunnut vasemman jalan ponnistusvoimat samalle tasolle kuin ennen, olisi pitänyt tehdä älyttömästi töitä. Loukkaantumisten rooli ei ollut ratkaiseva, vaikka niilläkin oli vaikutusta."

Seuraavaksi Korpi aikoo opiskella pilatesohjaajaksi. Hän on jo muuttanut Milanoon poikaystävänsä luo ja aloittaa siellä italian opinnot. Samalla kauppatieteiden opiskelu Tampereella jää.

"Perheen perustamissuunnitelmia ei ole tällä hetkellä, sillä elämä muuttuu muutenkin aika paljon. Sille löytyy varmasti oikea aika, mutta se ei ole nyt."

Vesa Moilanen Lehtikuva
Helsingin EM-kisoissa 2009 mitalihaaveet kariutuivat dramaattisesti vapaaohjelman alussa, kun Korpi törmäsi kovalla vauhdilla laitaan.
Helsingin EM-kisoissa 2009 mitalihaaveet kariutuivat dramaattisesti vapaaohjelman alussa, kun Korpi törmäsi kovalla vauhdilla laitaan.
Sari Gustafsson Lehtikuva
Poliisin asu kohahdutti EM-kisojen loppunäytöksessä 2010.
Poliisin asu kohahdutti EM-kisojen loppunäytöksessä 2010.

Sari Gustafsson Lehtikuva
Korpi luisteli EM-hopealle Sheffieldissä 2012.
Korpi luisteli EM-hopealle Sheffieldissä 2012.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!