Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Doping ja hallinto kuriin – IAAF:n uusi puheenjohtaja Sebastian Coe kovassa paikassa

Urheilu
 
Damir Sagolj Reuters
Kansainvälisen yleisurheiluliiton uusi puheenjohtaja Sebastian Coe kannusti 800 metrin juoksijoita Pekingissä lauantaina.
Kansainvälisen yleisurheiluliiton uusi puheenjohtaja Sebastian Coe kannusti 800 metrin juoksijoita Pekingissä lauantaina. Kuva: Damir Sagolj Reuters

Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n uusi puheenjohtaja, lordi Sebastian Coe on saanut urallaan vetoapua suomalaisilta.

Nykyinen liikuntaneuvos Heino Lipsanen juoksi ainoana suomalaisena samassa kisassa 1981 Oslon Bilsettillä, jossa Coe teki tuhannen metrin maailmanennätyksen. Coen aika 2.12,18 pysyi ME:nä kolmetoista vuotta. Lipsanen oli juoksussa kuudes ajalla 2.19.

Artikkeliin liittyvät

Ihan heti Lipsanen ei olisi arvannut, että kilpakumppani nousee jonain päivänä koko yleisurheilevan orkesterin kapellimestariksi.

"Coe oli kaikin puolin päämäärätietoinen jo silloin. Hän tuntui tietävän, mitä halusi. Mukava ja hillitty kaveri. Jotain siinä juteltiinkin", muisteli Lipsanen puhelimessa.

Nykyinen puheenjohtaja Lamine Diack lopettaa tähän kauteen. Yleinen mielipide on, että vihdoinkin.

IAAF:sta on tullut 82-vuotiaan Diackin aikana yksi rikkaimmista kansainvälisistä urheiluliitoista – kiitos hyvien tv- ja mainossopimusten.

Senegalilaisen valtakaudella 1999–2015 IAAF:n hallinto on kuitenkin ollut pöhöttynyttä ja korruptoitunutta.

Silti kukaan ei tohtinut kunnolla haastaa Diackia, ennen kuin entinen pituushyppääjä ymmärsi itse väistyä.

Entinen huippujuoksija Coe odotti taustalla neljä vuotta varapuheenjohtajana.

Dopingkäryjä on paljastunut tasaisella tahdilla, kun testaus ja testimenetelmät ovat parantuneet.

Linja- ja vaalipuheessaan Pekingissä Coe vaatii dopingiin nollatoleranssia lajin tulevaisuuden turvaamiseksi.

"Sen mukaiset toimet pitää ottaa käyttöön", sanoo Suomen Urheiluliiton puheenjohtaja Vesa Harmaakorpi, joka äänesti Coeta viime viikon kokouksessa,

Englantilaisen vastaehdokkaana oli seiväshypyn entinen suurmies, ukrainalainen Sergei Bubka. Coe voitti äänin 115–92. Bubkasta tuli varapuheenjohtaja.

Miksi äänestit Coeta?

"Hänen linjansa on oikea. Hän on luvannut kitkeä dopingia sekä tuoda liittoon ja sen hallintoon läpinäkyvyyttä. Coen arvot sattuvat samaan suuntaan kuin meillä", sanoo Harmaakorpi.

Isoista urheilun lajiliitoista esimerkiksi kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa on ollut esillä lahjontaskandaalien takia. Jupakka päättyi toistaiseksi usean Fifan pomon ja puheenjohtajan Sepp Blatterin eroon.

IAAF ja Wada ovat kehittäneet biologista passia, jossa on tiedot urheilijoiden testi- ja veriarvoista. Passin avulla on mahdollisuus paljastaa dopingin käyttö, vaikkei aine näkyisi veri- tai virtsatesteissä.

"IAAF on ollut etulinjassa dopingia vastaan yhdessä Wadan kanssa. IAAF panee omaa rahaansa kaksi miljoonaa euroa vuodessa dopingtyöhön", sanoo Antti Pihlakoski, joka valittiin Pekingin kokouksessa IAAF:n hallitukseen.

"Mikä on juridinen tapa tuomita biopassin perusteella dopingista? Pitää löytää ero, onko kyse manipuloinnista vain lahjakkuudesta", valottaa Pihlakoski Coen ajatuksia.

Coen johtamassa hallituksessa on 27 jäsentä, joiden työnkuva selviää syksyllä.

Pienempinä seikkoina Coe on muun muassa esittänyt, että heittolajeissa sallittaisiin arvokisoissa vain neljä heittoa.

Se olisi radikaali muutos, koska mitalit ratkotaan usein kahdella viimeisellä kierroksella.

Muutosta on kokeiltu vaihtelevalla menestyksellä, eikä se nauti urheilijoiden suosiota.

"No, sillä ei maailma paranisi. Ratkaisun avaimet ovat yleisessä johtamistaidossa. IAAF on epäonnistunut kommunikoinnissa. Kyse ei ole yksittäisistä tempuista, vaan kokonaisuudesta, ja miten sitä hallitaan", sanoo Pihlakoski.

Ari Pusa HS
Peking

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!