Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mörssärijätti pyörän satulassa – kuulantyöntäjä Conny Karlsson ajaa Tour de Helsingin

Urheilu
 
milla von konow
Entinen kuulahuippu Conny Karlsson polkee hyvän kunnon ja hyvän asian puolesta.
Entinen kuulahuippu Conny Karlsson polkee hyvän kunnon ja hyvän asian puolesta. Kuva: milla von konow

Huippupyöräilijät tunnetaan vinttikoiramaisesta ruumiinrakenteestaan. Suurten ympäriajojen sitkeälihaiset voittajat painavat järjestäen alle 70 kiloa.

Hieman toiselta näyttää, kun entinen kuulantyönnön ammattilainen, Conny Karlsson, nousee pyörän selkään. 195-senttinen ja 123-kiloinen Karlsson osallistuu tänään sunnuntaina ajettavaan Tour de Helsinki -maantiepyöräkilpailuun. Vuonna 1997 alle 23-vuotiaiden Euroopan mestaruuden voittaneella mörssärillä on edessään 140 kilometrin pituinen lenkki.

Fakta

Tour de Helsinki

 Tour de Helsinki on yhden päivän maantiepyöräilykisa, joka viettää tänä vuonna 10-vuotissyntymäpäiväänsä.

 Kilpailu alkaa tänään sunnuntaina kello 11 Käpylän olympiavelodromilta, jonne se myös päättyy.

 140 kilometrin pituinen reitti kiertää Helsingin ja lähikunnat. Idässä se yltää Siposeen, pohjoisimmillaan Jokelaan ja lännessä Nurmijärveen.

 Kilpailuun osallistuu niin huippupyöräilijöitä kuin kuntoilijoitakin. Yhteensä matkaan lähtee yli 2 000 ajajaa.

 Ympäriajossa kisataan naisten ja miesten sarjassa sekä joukkuesarjassa. Hallitsevat voittajat ovat Laura Vainionpää, Oskar Nisu ja Team Kivenlahden Pyörähuolto.

 Reittiennätys on virolaisen Nisun viimevuotinen 3.30.30 (43,9 km/h)

"Kauppias lupasi, että kyllä pyörä kestää allani", parhaimmillaan 20,78 metriä kuulaa pukannut Karlsson myhäilee. Kolminkertaiselle Suomen mestarille löytyi menopeli, jossa pitkätkin jalat saa sopivaan ajoasentoon.

"Mutta pahimmat kuopat tiessä pitää välttää."

Pyöräilyn Karlsson aloitti vasta tänä keväänä, kun Helsingin IFK:ssa kiekkoileva Teemu Ramstedt pyysi häntä mukaan perustamaansa IBD Cycling -talliin. Toukokuusta alkaen ajokilometrejä on kertynyt reilut 800. Pisimmällä lenkillään Karlsson on ajanut vähän alle 100 kilometriä.

Kestävyysurheilu ei kuitenkaan ole Karlssonille vierasta, sillä peruskuntoharjoitukset kuuluivat ohjelmaan jo kuulauralla. Erityisesti hiihto on ollut pitkään rakas harrastus. Aktiivivuosien jälkeen Karlsson on osallistunut Ruotsissa järjestettävään Vasaloppettiin kahdesti. Kisassa sivakoidaan 90 kilometriä.

"Etsin pari vuotta tapaa, jolla pitää kuntoa yllä myös kesäisin. Tähän asti ne ovat menneet golfia pelatessa", Karlsson kertoo.

Hän ei vielä ole täysin hurahtanut pyöräilyyn.

"Kun 'Ramu' (Ramstedt) otti yhteyttä, mietin, onko pyöräily minun juttuni. Kun kunto on parantunut, on sekin alkanut tuntua hauskalta."

IBD Cycling on hyväntekeväisyysjoukkue, jonka nimilyhenne tulee sanoista inflammatory bowel disease eli tulehduksellinen suolistosairaus. Joukkueella on kolme tavoitetta: Lisätä tietoisuutta IBD-luokitukseen kuuluvista sairauksista, saattaa niistä kärsiviä vertaistuen piiriin ja houkutella ihmisiä liikunnan pariin. Tour de Helsinkiin tallista osallistuu parikymmentä pyöräilijää. Osa heistä ajaa tosissaan kilpailun kärkitiloista, loput samassa ryhmässä Karlssonin kanssa.

Karlssonia ja Ramstedtia yhdistää sairaus – colitis ulcerosa eli haavainen paksusuolen tulehdus. Karlssonilla se diagnosoitiin aktiiviuran aikana vuonna 2003.

"Diagnoosi oli minulle helpotus. Sain tietää, mikä minua vaivasi ja pääsin hoitoon, joka tehosi nopeasti."

Kuulauralle tuli kuitenkin stoppi vuonna 2007, kun Karlsson joutui leikkaukseen, jossa hänelle tehtiin ohutsuoliavanne. Suolistossa oli havaittu solumuutoksia, jotka paljastivat syövän esiasteen.

"Oli suurempi sokki, että urani loppui kuin seinään kuin pelko siitä, mitä sairauden kanssa olisi saattanut käydä."

Nykyisin it-yrittäjänä toimiva Karlsson keskustelee sairaudestaan rohkaisevasti. Hän korostaa saavuttaneensa hoitojen avulla normaalin arjen. Kun sairaus on hiljaisessa vaiheessaan, hän on omien sanojensa mukaan melkein terve. Sunnuntain urakallekaan ei ole mitään terveydellisiä esteitä, kunhan pitää neste- ja ravintotasapainoon kunnossa.

"Lääkärit eivät välttämättä tykkäisi, jos he tietäisivät, mitä kaikkea teen avanteen kanssa. Se ei estä edes punttiharjoittelua tai kuulantyöntöä. Jos olisin saanut avanteen nuorempana, olisin voinut jatkaa uraani."

Tourissa Karlssonin tavoitteena on päästä maaliin 25 kilometrin keskituntivauhdilla ilman että sijoittuu viimeiseksi. IBD Cyclingin toiminnassa hänellä on kuitenkin korkeampia päämääriä.

"Olisi hienoa, jos joku nuori sairastunut urheilija saisi kauttamme tietoa ja tukea. Sairaus ei aina estä huippu-urheilua. Kaikki on mahdollista."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!