Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Entinen maajoukkuehiihtäjä löysi pyöräilyn: "Tämä on pelinä ihan törkeän kivaa"

Urheilu
 
Rio Gandara HS
Niklas Colliander kilpaili hiihdossa maailmancupissa ja saavutti useita SM-mitaleita. Tour de Helsingissä hän kiri maaliin sijalla 17.
Niklas Colliander kilpaili hiihdossa maailmancupissa ja saavutti useita SM-mitaleita. Tour de Helsingissä hän kiri maaliin sijalla 17. Kuva: Rio Gandara HS

Runsaat kaksi vuotta sitten vantaalainen Niklas Colliander lopetti maajoukkuehiihtäjän uransa 28-vuotiaana.

Yksi merkittävä syy päätökseen oli se, että edellisenä talvena hän oli kesken kilpailun tuupertunut ladulle ja joutunut sairaalaan sydämen rytmihäiriön takia.

Myöhemmin keväällä 2013 rytmihäiriö iski uudelleen kilpailussa. Se pohjusti päätöstä lopettaa.

Sunnuntaina Colliander ajoi 140 km:n Tour de Helsinki -pyöräilyssä maaliin sijalla 17, pääjoukon alkupäässä ja 22 sekuntia voittajalle hävinneenä.

"Sydänvaiva oli tosi iso tekijä ja osasyy hiihdon lopettamiseen, mutta se ei ollut ratkaiseva tekijä. Olisin voinut sen puolesta jatkaa. Kävi niin, että kadotin sen oikean intohimon huippu-urheiluun. Nyt nautin paljon enemmän urheilusta tällä tavalla kuin nautin viimeisinä hetkinä maajoukkueessa ja huipun tavoittelussa. Nyt nautin samalla tavalla kuin aloittaessani urheilun", Colliander sanoi HS:lle haarukoidessaan maaliintulon jälkeen kisamättöä Helsingin Olympiavelodromin tekonurmella.

Pyöräilyharjoittelun Colliander aloitti vasta viime maaliskuussa "ihan nollista". Hän ynnäilee, että kilometrejä on kertynyt noin 4 500.

"Kun lopetin hiihdon, en tehnyt yhtään mitään – muuta kuin lihoin. Muutaman kerran kokeilin jotain, mutta se tuntui kauhealta. En löytänyt tapaa liikkua. Keväällä tuli sellainen olo, että haluan kokeilla, onko kilpaurheilu se tapa liikkua. Huomasin, etten osaa pelkästään kuntoilla, vaan on pakko olla jonkinlainen tavoite."

Nyt Colliander pitää itseään kilpakuntoilijana. Tour de Helsingissä hän keskittyi auttamaan joukkuekaveriaan Juhana Hietalaa, joka sijoittui kuudenneksi.

Kevään jälkeen Colliander on ajanut kymmenkunta kilpailua. Sunnuntain saavutus on hänen parhaitaan. Keskeytyksiä on kertynyt useita, kun hän on muita auttaessaan ajanut itsensä puhki.

"Lähdin tähän auttamaan muita ja tekemään jotain tiimin [Kivenlahden Pyörähuolto] hyväksi. Se on suurin mielenkiinto tässä, koska pyöräily on joukkuelaji. Tämä on pelinä ihan törkeän kivaa, siitä nautin", sanoi 30-vuotias Colliander, joka nykyään tekee työkseen liikuntaan ja hyvinvointiin liittyviä videoita.

Keväällä Colliander aloitti pyöräilyn käsi paketissa. Se oli peruja viime syksyn motocrossonnettomuudesta.

"Meni tosi kauan kuntoutumisen kanssa. Minulla oli murtumia solis- kylki- ja lapaluussa. Vasta tammikuussa olin leikkauksessa."

"Se crossi oli sellaista kokeilua, että saisi jostain ehkä kicksejä. Siinäkin huomasi nopeasti, ettei sitäkään osaa vain ajella, vaan oli pakko yrittää. Vaikka siinä kehittyi nopeasti, tuli ajettua nopeammin kuin taidot edellyttivät. Se loppui siihen onnettomuuteen."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?