Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mies, joka käänsi Mika Myllylälle selkänsä

Lillehammerin kuuluisa sauvarikko teki Per Nymoenista hetkessä julkkiksen – ja sylkykupin

Urheilu
 
Jussi-Pekka Reponen HS
Vierumäellä kansainvälisessä valmentajakongressissa esiintynyt Per Nymoen on työskennellyt Norjan hiihdossa 35 vuotta. Nyt hän on Norjan hiihtoliiton koulutuspäällikkö.
Vierumäellä kansainvälisessä valmentajakongressissa esiintynyt Per Nymoen on työskennellyt Norjan hiihdossa 35 vuotta. Nyt hän on Norjan hiihtoliiton koulutuspäällikkö. Kuva: Jussi-Pekka Reponen HS

Vierumäki. Norjalainen Per Nymoen muistaa 44-vuotissyntymäpäivänsä paljon paremmin kuin minkään muun merkkipäivänsä.

Sinä päivänä, 17. helmikuuta 1994, Nymoenista tuli tahtomattaan valtakunnanjulkkis – eikä ollenkaan myönteisessä valossa.

Tuona päivänä hiihdettiin Lillehammerin olympialaisissa miesten 10 km:n kilpailu. Norjan hiihtoliitossa jo tuolloin työskennellyt Nymoen oli saanut vastuullisen tehtävän huutaa väliaikoja Norjan hiihtäjille ja erityisesti suursuosikki Björn Dählielle.

Nymoenin asemapaikka oli noin puolimatkassa metsän siimeksessä, pitkän nousun yläpäässä.

Kun puoli minuuttia Dählien edellä startannut Mika Myllylä lähestyi Nymoenia, suomalaisen suksi lipsahti, hän kompuroi, ja siinä rytäkässä sauva katkesi.

Nymoen näki heti, mitä tapahtui, mutta hän ei antanut Myllylälle ehjää sauvaa. Niitä hänellä oli kolme kappaletta mukanaan ladun varressa. Sen sijaan hän käänsi Myllylälle selkänsä.

Juha Kärkkäinen Lehtikuva
Mika Myllylä (oik.) kuunteli kisan jälkeen, kuinka päävalmentaja Pekka Vähäsöyrinki näytti kartalta haaveripaikan ja Suomen joukkueen varasauvahuollon.
Mika Myllylä (oik.) kuunteli kisan jälkeen, kuinka päävalmentaja Pekka Vähäsöyrinki näytti kartalta haaveripaikan ja Suomen joukkueen varasauvahuollon.

Nykyään Nymoenilla, 65, ei ole ongelmaa muistella tapahtunutta. Hän tuntuu olevan sinut asian kanssa.

Nymoenin mukaan kilpailua edeltävänä iltana Norjan valmentajien ja huoltoryhmän palaverissa oli keskustelun jälkeen sovittu, että vastustajia ei auteta, vaikka heillä olisi kilpailussa ongelmia. Päätöstä perusteltiin sillä, että kaikki vastustajat halusivat lyödä Norjan.

Poiminta

Puoli kilometriä yhdellä sauvalla

Sauvarikon jälkeen Mika Myllylä joutui hiihtämään kympin (p) kilpailussa puolisen kilometriä yhdellä sauvalla, kunnes sai tuntemattomalta katsojalta uuden sauvan.

Alkumatkan väliajoissa neljäntenä ollut Myllylä sijoittui kilpailussa kuudenneksi. Hän menetti haaverin takia todennäköisesti vähintään neljännen sijan ja paremman lähtöaseman seuraavan päivän takaa-ajoon.

Kilpailun voitti Norjan Björn Dählie.

Takaa-ajossa Myllylä nousi neljänneksi.

Ennen sauvarikkoa Myllylä oli saanut Lillehammerin kisoissa pronssia 30 km:llä (v), ja kisojen lopussa hän sai hopeaa 50 km:llä (p). Lisäksi viestistä tuli pronssia.

Nämä olivat Myllylän ensimmäiset arvokisamitalit. Kaikkiaan hän saavutti urallaan olympia- ja MM-kisoissa viisi kultaa, neljä hopeaa ja kuusi pronssia.

Mika Myllylä kuoli 41-vuotiaana heinäkuussa 2011.

"Sitten tämä tapahtui edessäni. Ensin ajattelin, että oho, minun täytyy antaa Mikalle uusi sauva. Sitten muistin, mitä oli sovittu, ja pysähdyin. Jos kyseessä olisi ollut Italian tai Saksan hiihtäjä, olisin toiminut samoin. Usko tai älä, mutta en tiennyt, että tämä kaikki tapahtui tv-kuvissa", Nymoen kertoi HS:n haastattelussa Vierumäellä, missä hän esiintyi viime viikolla kansainvälisessä valmentajakongressissa.

Dählie sai väliajat, ja sauvat kourassaan Nymoen palasi metsästä hiihtostadionille ajatellen, että hän oli tehnyt työtä käskettyä.

Mutta sitten alkoi härdelli.

"Ihmiset tulivat heti sanomaan, että olen aiheuttanut skandaalin. Olin aluksi hämmentynyt, kunnes tajusin, mistä on kyse."

Seuraavaksi Nymoenin kimppuun hyökkäsi media. Illalla hän sai selitellä tapausta myös Norjan yleisradioyhtiön NRK:n olympiastudiossa.

"Siellä minulta kysyttiin, mihin unohdin olympiahengen. Vastasin jotenkin niin, että ei minulla ollut siinä tilanteessa aikaa ajatella olympiahenkeä."

Pian kilpailun jälkeen Nymoen tapasi Myllylän ja Suomen silloisen päävalmentajan Pekka Vähäsöyringin, joka Nymoenin mukaan sanoi ymmärtävänsä hänen toimintansa.

Martti Kainulainen Lehtikuva
Mika Myllylä oli alkumatkan väliajoissa neljäs mutta maalissa kuudes.
Mika Myllylä oli alkumatkan väliajoissa neljäs mutta maalissa kuudes.

"Kerroin myös Mikalle, miksi toimin niin. Hän oli väsynyt kilpailusta mutta sanoi, että ok. Myöhemmin tavatessamme olimme kuin hyvät kaverit."

Episodi oli omiaan lisäämään Myllylän suosiota Norjassa. Parhaina vuosinaan hän oli Norjan median lemmikki ja tunnetuimpia ulkomaisia urheilijoita vuonomaassa.

Tuohon aikaan Norjan hiihtoliiton toimistossa työskenteli suomalaissyntyinen nainen, joka seurasi myös Suomen median raportointia tapahtuneesta.

"Hän kertoi, että Norjan lehdissä kritiikki oli negatiivisempaa kuin Suomessa."

Kun Nymoen liikkui kohun jälkeen kisamaisemissa, ihmiset tunnistivat hänet kaikkialla.

"Sain kymmeniä kirjeitä, mutta en lukenut niitä kaikkia. Myös Suomesta tuli kirjeitä, joissa oli aika rumaa tekstiä. Onneksi silloin ei ollut sosiaalista mediaa."

Ensimmäisen puolen vuoden aikana Nymoen joutui asian kanssa tekemisiin päivittäin useita kertoja, mutta sitten tahti alkoi harventua.

"Heti samana päivänä mietin, mitä pitäisi tehdä. En voinut tappaa itseäni enkä saanut asiaa tekemättömäksi. Päätin hymyillä ja jatkaa eteenpäin. Ihme kyllä, en menettänyt yöuniani", Nymoen hymähti.

Nymoen on vieraillut myöhemmin Suomessa lähes vuosittain, eikä jupakka ole tullut pitkään aikaan esille.

"Aluksi ajattelin, että ehkä olisin voinut kertoa tapauksesta yleisölle täällä kongressissa. Sitten muutin mieleni, koska ehkä se ei olisi ollut sopiva puheenaihe sen takia, mitä Mikalle tapahtui vuoden 2001 jälkeen. Olen pahoillani siitä, että hänelle kävi niin kuin kävi."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?