Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tyttö jolla on voimaa – 14-vuotias Emmi Viljanen on tehtaillut tänä vuonna 28 Suomen ennätystä

Emmi Viljanen on harjoitellut voimanostoa tosissaan vasta tämän vuoden alusta. Silti jo 14-vuotiaana hän on tehnyt ennätyksiä 23-vuotiaiden ikäluokassa.

Urheilu
 
Emmi Viljanen on 14-vuotias voimanostaja
Emmi Viljanen on 14-vuotias voimanostaja
14-vuotias Emmi Viljanen aloitti voimanoston vuoden alussa, mutta on tehnyt jo 28 Suomen ennätystä. 43-kiloinen tyttö nostaa maasta 73 kiloa. Toimittaja: Tuomas Hämäläinen, kuvaus ja leikkaus: Rio Gandara

Vanhaan pommisuojaan rakennetulla kuntosalilla rauta on kevyttä. Emmi Viljanen, 14, nostelee painoja varmaotteisen eleettömästi, vaikka hän aloitti saliharjoittelun vasta vuoden alussa.

Viljanen on turenkilaisella kuntosalilla omassa ympäristössään, poissa ylimääräisestä hälinästä. Keskittymässä oikeaoppisiin, teräviin suorituksiin.

"Täällä on kivaa. Paljon rennompaa kuin olisi jossain uudessa hienossa salissa", Viljanen toteaa kolkon klassisissa puitteissa.

Viljanen ei erotu katu- tai salikuvassa 155 sentin varrellaan, mutta siihen on pakattu voimaa enemmän kuin kellään samankokoisella ja -ikäisellä suomalaisella tytöllä.

Rio Gandara HS
Emmi Viljasen mittasuhteet ovat kohdillaan voimanostoon. Hän hyötyy lyhyistä vipuvarsistaan pienemmän nostomatkan myötä penkkipunnerruksessa ja kyykyssä, joskin maastavetoa lyhyet kädet hankaloittavat.
Emmi Viljasen mittasuhteet ovat kohdillaan voimanostoon. Hän hyötyy lyhyistä vipuvarsistaan pienemmän nostomatkan myötä penkkipunnerruksessa ja kyykyssä, joskin maastavetoa lyhyet kädet hankaloittavat.

Toukokuussa Viljanen asteli ensimmäisiin voimanostokisoihinsa ja täräytti alkajaisiksi 24 uutta Suomen ennätystä. 17-vuotiaiden tyttöjen 43-kiloisten sarjassa kilpailleen Viljasen tulos kyykyssä oli 73, penkkipunnerruksessa 35,5 ja maastavedossa 71,5 kiloa. Yhteistulos 180 kiloa oli Suomen ennätys kolmessa ikäluokassa: 17-, 20- ja 23-vuotiaissa.

Viljanen teki tuloksensa klassisessa voimanostossa, mutta koska välinevoimanostossakaan ei ollut pystytty samaan, noteeraukset hyväksyttiin myös välinevoimanoston Suomen ennätyksiksi. Julkisuutta tuli useiden sanomalehtien urheilusivuilla.

"Olihan se aluksi vähän outoa, kun näki oman nimen lehdessä, mutta kyllä siihen sitten niin sanotusti tottui. Oli kuitenkin hienoa ja kivan tuntuista päästä heti ennätysten makuun", rauhallinen voimatyttö pohtii.

"Jännitin kyllä ennen kisoja, mutta oli toisaalta pieni tieto, että jos nostan perustulokseni, tulee ennätyksiä."

Elokuun puolivälissä Viljanen vieraili Ylöjärvellä penkkipunnerruksen SM-kisoissa. 47-kiloisten sarjaan siirtynyt turenkilainen tehtaili tuolloin 41,5 kilon tuloksella Suomen ennätykset sekä 17- että 20-vuotiaiden sarjaan.

Ilman lisävarusteita syntyneet tulokset olivat sekä klassisen penkkipunnerruksen että välinepenkkipunnerruksen uusia ennätyksiä.

Viljasen painoluokka nousi penkkipunnerruskisoihin neljällä kilolla, mutta hän ei ollut sinänsä hankkinut tarkoituksellisesti massaa. Viljanen kilpailee ennemminkin nyt luontaisessa painoluokassaan, kun toukokuussa hän pudotti painoa aavistuksen päästäkseen 43-kiloisiin.

Rio Gandara HS
Emmi Viljasen valmentajaisä Marko sanoo, että harjoittelussa tekniikka on kaikki kaikessa.
Emmi Viljasen valmentajaisä Marko sanoo, että harjoittelussa tekniikka on kaikki kaikessa.

"On varmaan massaakin tullut lisää. Harjoittelu näkyy varsinkin ylävartalossa, johon on tullut jäntevyyttä puolen vuoden aikana. Joka tapauksessa 47 kiloa on Emmin oma sarja, ja siinä varmasti pysytään", Emmin valmentajaisä Marko Viljanen arvioi.

Emmin nousu ennätystytöksi ei tapahtunut vähäisestä saliharjoittelusta huolimatta hetkessä. Nuoren urheilijan jalkoihin oli tarttunut voimaa kahdeksan vuoden jalkapallotaustalla, ja hän kyykkäsi heti 60 kiloa olemattoman saliharjoittelun jälkeen. Voimanostossa oli hyötyä myös valmiiksi hyvästä keskivartalon hallinnasta.

Jalkapallo ja voimanosto kulkevat Viljasella yhä käsi kädessä ja tukevat vielä tässä vaiheessa toisiaan. Kova harjoittelija on nostanut salitreeneillä räjähtävyyttä jalkapallossa usein juostaviin 30 metrin spurtteihin. Myös yksi vastaan yksi -pelaamiseen Viljanen on saanut lisää itseluottamusta ja vääntövoimaa, ja hänen sivurajaheittojensa pituus on kasvanut reilusti.

Viljasella on sekä jalkapallo- että saliharjoituksia kolmesti viikossa, ja niiden päälle tulevat jalkapallopelit. Salitreenit ovat niinä päivinä, kun jalkapalloa ei ole ohjelmassa.

"Saliharjoittelumme on aika vapaata ja fiilispohjaista. Voimme valita päivän ja kellonajan vaivatta, koska asumme samassa osoitteessa. Kysytään: 'Mennäänkö nyt?' Mennään tai sitten ei, jos ei huvita", Marko Viljanen kuvaa parin filosofiaa.

Emmin saliohjelmaan kuuluvat tukevien liikkeiden kera maastaveto-, penkki- ja jalkapäivät. Viljanen tekee yhteen päivään yleensä kolme kohtuukovaa sarjaa 5–8 toistolla.

Näin varhaisessa treenivaiheessa Viljasen perustaa rakennetaan kuntoon tekniikka edellä. Kaasu ei ole vielä pohjassa.

"Harjoitteluvolyymia voi lähteä lisäämään, kunhan tekniikka on ensin kunnossa. On kaiken a ja o, että tehdään asioita oikealla tavalla. Vähän harjoitelleella rasitus ei voi olla samanlaista kuin vuosia tehneellä. Totta kai harjoittelumäärää voidaan myöhemmin lisätä hurjasti", Marko Viljanen korostaa.

Mutta aikooko Emmi satsata tulevaisuudessa täysipainoisesti voimanostoon, vai viekö jalkapallo voiton?

"Periaatteessa kumpikaan ei ole päälaji. Kumpaakin on tarkoitus jatkaa niin pitkälle, kuin tuntuu kivalta", jalkapallossa laitapakin ja laitalinkin paikoilla pelaava Viljanen sanoo. Ainoana tavoitteenaan hänellä on kehittyä molemmissa lajeissa.

Tuomas Hämäläinen HS
Turenki

Rio Gandara HS
Emmi Viljasen voimanosto- ja jalkapalloharrastus tukevat toisiaan.
Emmi Viljasen voimanosto- ja jalkapalloharrastus tukevat toisiaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!