Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Entistä nopeampi ja vahvempi Pohjanpalo

Kesällä on hiottu maajoukkueen hyökkääjän viimeistelytaitoa

Urheilu
 
Martti Kainulainen Lehtikuva
Joel Pohjanpalo sanoo Suomen keskittyneen Ateenassa aiempien pelien ongelmakohtiin, kuten keskustan puolustamiseen.
Joel Pohjanpalo sanoo Suomen keskittyneen Ateenassa aiempien pelien ongelmakohtiin, kuten keskustan puolustamiseen. Kuva: Martti Kainulainen Lehtikuva

Uuvuttavan kuuma helle hiostaa Kreikan pääkaupunkia Ateenaa tällä viikolla. Suomen jalkapallomaajoukkue harjoitteli huomenna perjantaina pelattavaa EM-karsintaottelua varten keskiviikkona jo aamulla. Lämpötila ei ollut vielä kivunnut päivän korkeimpiin lukemiin, sinne 36 asteen paikkeille.

Hyökkääjä Joel Pohjanpalo on tottunut Saksassa pelatessaan helteeseen.

Kuka?

Joel Pohjanpalo

 Syntynyt Helsingissä 13. syyskuuta 1994.

 Saksan kakkosbundesliigan Fortuna Düsseldorfin hyökkääjä.

 Pelasi Veikkausliigassa 50 ottelua, joissa teki 16 maalia.

 Kakkosbundesliigassa 56 ottelua, joissa tehnyt 16 maalia.

 Maajoukkueessa 12 ottelua, joissa 1 maali.

 Lainasopimuksella HJK:sta Bayer Leverkusenissa, joka on lainannut hänet edelleen Fortuna Düsseldorfiin. Sopimus HJK:n kanssa päättyy vuoden 2018 lopussa.

 Aiemmat seurat: PK-35 City, Klubi-04, HJK, Vfr Aalen.

"Kyllähän siinä pystyy harjoittelemaan, mutta ei se mukavaa ole", Pohjanpalo sanoi harjoitusten jälkeen Suomen joukkueen hotellilla.

Pohjanpalon mukaan Suomen joukkueen harjoitukset ovat olleet Ateenassa hyviä, ja niissä on menty lujaa.

"Kaikilla tuntuu olevan hyvä vire, ja pelaajat ovat taas innoissaan maajoukkuematkalla. Toivottavasti sama vire jatkuu otteluun asti", Pohjanpalo sanoi.

Suomen ottelussa Kreikkaa vastaan on poikkeuksellinen asetelma. Molemmat joukkueet ovat käytännössä jo menettäneet mahdollisuutensa päästä lopputurnaukseen kompuroituaan pahemman kerran aiemmissa peleissä, ja Suomi pelaa tilapäisen päävalmentajan, Markku Kanervan, johdolla. Uudeksi päävalmentajaksi valittu ruotsalainen Hans Backe aloittaa tehtävässään vasta ensi vuonna.

Kreikka-ottelu on Suomen maajoukkueelle välivaihetta, mutta samalla se on uusi alku. Entisen päävalmentajan Mixu Paatelaisen suosimaan joulukuuseksi nimettyyn 4–3–2–1-ryhmitykseen ei varmasti palata.

Mitä se mielestäsi merkitsee, jos ja kun pelaatte tutummalla ryhmityksellä?

"Tottakai se helpottaa. Oli sitäkin [joulukuusiryhmitys] tullut pelattua toistakymmentä maaottelua, eikä siinä sinänsä ongelmaa ollut. Ei sillä ole suurta merkitystä", Pohjanpalo sanoi.

Kumpi sinulle sopii paremmin 4–3–3 vai 4–4–2?

"Sitä olen miettinyt. Tärkeintä on, että joku pelaaja on lähellä, koska ylhäällä on yksin hankala painia."

Pohjanpalo uskoo, muutokset näkyvät kahdessa seuraavassa pelissä Kreikkaa ja Färsaaria vastaan.

Mihin asioihin olette keskittyneet Ateenassa?

"Niihin, joissa olemme olleet aiemmissa peleissä huonoja. Keskustan puolustaminen pitää olla parempaa, ja erikoistilannepuolustamisen pitää olla parempaa. Meidän pitää luoda enemmän maalipaikkoja ja tehdä niistä maaleja. Muutenhan peli sujuu, mutta bokseissa maalit tehdään ja päästetään", Pohjanpalo kertoi.

Viime keväänä Pohjanpalolle tuli takaiskuja kahdella rintamalla. Maajoukkue epäonnistui karsintaotteluissaan, eikä seurajoukkue Fortuna Düsseldorf onnistunut nousuyrityksessään Bundesliigaan.

"Nyt pitäisi kääntää kelkka niin kotipuolessa kuin myös täällä. Samat kuviot", Pohjanpalo kertoi.

Fortunassa Pohjanpalolla on uudet valmentajat, ja harjoitusten taso ja tempo ovat hänen mukaansa nousseet.

"Huomaan, että luen otteluissakin peliä nopeammin, kun harjoituksissamme on menty lujempaa. Olen parin kuukauden ajan treenannut maalintekoa kakkosvalmentajamme kanssa joukkueen harjoitusten lisäksi. Toistoja on tullut paljon", Pohjanpalo kertoo.

Viime kaudella 11 maalia Saksan toisella sarjatasolla viimeistellyt Pohjanpalo on joutunut aloittamaan kautensa viidessä ensimmäisessä ottelussa vaihtopenkillä ja pelaamaan vain jämäminuutteja. Mikset ole ollut aloituskokoonpanossa?

"Se on hyvä kysymys, johon en ole kuullut itsekään vastausta", Pohjanpalo sanoo.

Pohjanpalo kertoo kehittyneensä fyysisesti kahden Saksassa vietetyn kauden aikana.

"Kaksinkamppailuissa ei tarvitse enää pelätä, että joku tulisi selkään ja työntäisi sivuun. Perparim [ Hetemaj ] sanoi just, että olen käynyt salilla. Ihan hyvä huomio. Fyysiset ominaisuuteni ovat nyt sellaiset kuin pitääkin olla", Pohjanpalo sanoi.

Kuluvan kauden Pohjanpalo pelaa vielä Fortuna Düsseldorfissa. Sen jälkeen suunnitelmana on siirtyä pääsarjaseura Bayer Leverkuseniin, josta hän on ollut lainalla toisen sarjatason seuroissa.

"Lähtökohta on se, että Leverkusen ottaa minut. Tällä hetkellä näyttää hyvältä. He sanoivat, että vielä vuosi Fortunassa, ja sitten Leverkuseniin pelaamaan. Kahden vuoden lainasopimus tehtiin ihan tarkoituksella", Pohjanpalo kertoo.

 

EM-karsintaottelu Kreikka–Suomi pelataan Pireuksessa perjantaina kello 21.45. Yle TV2 näyttää ottelun.

Ari Virtanen HS
Ateena

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?