Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tarina pedantista työmyyrästä ja täydellisestä sekopäästä

Urheilu
 
Arvio: kirja
Tuomas Nyholm: Jarkko Ruutu – Jumalainen näytelmä. Otava. 363 sivua.

 

Jotenkin tuntuu hyvältä, että kaikista suomalaisurheilijoista juuri Jarkko Ruutu halusi tehdä elämäkerran.

Toilailujensa jälkeen hän on urheiluväelle ikään kuin selityksen velkaa: kerro nyt viimeinkin omin sanoin, mitä ihmettä päässäsi oikein liikkui kaikki nämä vuodet.

Ja tämän Ruutu tekee.

Ruudun kaltaiset ihmiset pääsevät varmasti pitkälle elämässään ammatissa kuin ammatissa.

Ruutu on vasta alle 10-vuotias poikanen, kun hän ilmoittaa äidilleen, että hänestä tulee vielä NHL-pelaaja. Hieno juttu, mikähän se NHL mahtaa olla, otatko maitoa, tuumii äiti.

Poika ymmärtää jo varhain sen kaikkein tärkeimmän asian eli työnteon merkityksen. Hän ei ole kaikkein lahjakkain juniori, joten töitä on paiskittava muita enemmän.

Kun päätös on tehty, NHL-unelma on kirkkaana mielessä koko ajan. Junioreissa, HIFK:ssa, maajoukkueessa, Vancouver Canucksin harjoitusleirillä ja AHL:n farmijoukkueessa.

Periksi ei anneta, ja unelmansa eteen Ruutu on valmis tekemään mitä tahansa. Ja tässä ovat tarinan avainsanat: mitä tahansa.

Jarkko Ruutu värikkäästä kiekkourastaan: Ei oikeastaan kaduta mikään
Jarkko Ruutu värikkäästä kiekkourastaan: Ei oikeastaan kaduta mikään
Jääkiekkoilija Jarkko Ruutu pelasi yksitoista kautta NHL:ssä, saavutti MM- ja olympiahopeaa ja pääsi Pittsburghissa Stanley Cupin loppuotteluun. Kaikesta huolimatta Ruutu muistetaan kovasta pelistään, tappeluistaan ja rajuista taklauksistaan. ”Ei oikeastaan kaduta mikään”, Ruutu sanoi elämäkertakirjan julkistustilaisuudessa. ”Monia asioita olisi voinut tehdä erilailla.” Ruutu raivasi kovalla työllään itsensä NHL:ään. Se vaati hintansa. ”En ollut tarpeeksi hyvä tekemään maaleja. Minun piti löytää joku sellainen rooli, jossa erotun muista.”

Ruutu muistetaan sikailuista ja skandaaleista, mutta niiden takana hän on ennen kaikkea armoton treenaaja ja itsekurin mestari.

Matematiikka on selkeää: jos nuorena jättää joka perjantai treenit väliin ja lähtee ryyppäämään, menettää 104 treenikertaa vuodessa.

"Jos skippaan kesällä vielä yhden päivän lisää viikossa, koska on niin huikea keli ja mirkut Hietsussa sairaan hyvännäköisiä, lukema nousee 116:een. Jokaisena noista päivistä joku kehittyy urheilijana. Minä halusin olla yksi heistä."

Juniorina Ruutu on tehokas pelaaja, mutta aikuisiällä kiekolliset taidot eivät enää yksin kanna ja roolia on muutettava. Lujaan työmoraaliin yhdistyy laskelmoiva, suunnitteleva ja älykäs mieli: mitä ominaisuuttani pystyn parantamaan niin, että joukkue saisi siitä etua?

Ruutu on pedantti työmyyrä. Ensin rakennetaan huolellisesti fysiikkaa. Kun pitää tapella, hän opettelee tappelemaan. Ja kun hämmentäjän rooliin kuuluu vastustajien henkisen tasapainon järkyttäminen, Ruutu tekee senkin viimeisen päälle. Hän kaivaa tietoonsa vastustajien yksityiselämän juorut ja kipeät kohdat, ja käyttää sen jälkeen niitä julmasti hyväkseen.

Tämä kaikki saa kollegat hämmennyksiin.

"Mieti nyt. Sellainen ylimielinen katse ja leveä kusipäinen virne päällä koko ajan, ja lisäksi vielä huikea kyky aukoa päätä. – – Välillä mua jopa otti vaihtopenkillä päähän sen toisen pelaajan puolesta, kun Rudi päästeli menemään ilman mitään häpyä. – – Välillä Rudi käytti hyväkseen jopa asioita, jotka minusta ovat vähän pyhiä, joita ei pitäisi kaukalossa käyttää", sanoo pelaajakollega Mika Kortelainen.

Monien urheilijaelämäkertojen ongelma on, että niissä itse ihminen jää helposti sumuverhon ja otteluselostusten taakse.

Ruutu paljastaa itsestään paljon.

Millainen ihminen sitten on Jarkko Ruutu?

Ristiriitainen ja häikäilemätön. Ja jollakin erikoisella tavalla aivan pimeä.

Kuten Kimmo Kuhta sen muotoilee:

"Vaimoni tuntee Rudin yli 15 vuoden takaa. Sekin sanoi, että on aivan käsittämätöntä, miten noin terävä kundi voi olla noin v---n sekaisin."

Tai Steve Kariya:

"Luulen, että hänen ajoittaiset touhunsa ovat mysteeri kaikille, myös Jarkolle itselleen."

Tai agentti Markus Lehto:

"Kun Jarkon tuntee hyvin, sen näkee selkeästi ja kaukaa, koska päässä naksahtaa."

Tai nimetön tuomari erään NHL-ottelun tauolla:

"Ruutu - oikeasti? Jumalauta sä olet niin pahasti päästäsi vialla, ettei mitään järkeä."

Tällaiset sitaatit, joita on runsaasti ja joiden esittäjät ovat jääkiekkomaailman kermaa Sidney Crosbysta Peter Forsbergiin ja Jarmo Kekäläiseen, ovat kirjan säälimättömiä helmiä.

Paljon on myös kehuja. Ruutu on arvokas mies omalla puolella ja erittäin pidetty hengenluoja pukukopissa. Myös fanit NHL:ssä ajoittain rakastavat häntä. Näistä asioista Ruutu on syystäkin ylpeä. Eikä hän vaikuta tunnekylmältä. Ruutu itkee ja häpeää kun on syytä. Ja usein on.

Havainnot ovat tarkkoja ja vastapuoltakin ymmärtäviä. Urallaan hän on pitänyt toisinaan myös päiväkirjaa.

Pari kohtaa vähän ärsyttää lukijaa. Se, kun Ruutu vihjaa, millaista törkyä hän puhui vaikkapa NHL-sika Sean Averylle niin että tämä järkyttyi pahan kerran. Siis vihjaa, mutta ei kerro! Ei kuulemma kehtaa.

Vuoden 2004 World Cupin kuohuja käsittelevässä osiossa on sama kiusaus. Ruutu ei halua rikkoa joukkueen sisäistä luottamusta ja kertoa, mikä lopulta sai Janne Niinimaan lähtemään Raimo Summasen joukkueesta pois. Valintaa pitää kunnioittaa, mutta härnäämiseltä tämä silti tuntuu.

Mikään paljastuskirja ei ole kyseessä. Kirjassaan Ruutu ei sikaile eikä ajele vastustajiaan puun takaa. Se on tarina hänestä itsestään.

Dopingin käyttöä tämäkään NHL-kirja ei tunne. Ehkä mitään doping-ongelmaa ei NHL:ssä ole, tai sitten edes Ruutu ei tahdo käsitellä tätä asiaa.

Kirja on kirjoitettu minä-muodossa. Se on vaikea laji, mutta menee maaliin. Sanavalinnoissa ja tyylissä lukija saattaa kuulla välillä myös kirjan kirjoittajan, IS:n Videotuomareiden Tuomas Nyholmin puheenpartta.

Kirja päättyy kohuissa marinoidun ja sian leiman saaneen pelaajan pohdintaan. Kiitos vanhemmat, jotka tuitte kaikessa, toivottavasti saitte välillä olla myös ylpeitä.

Hämmentyneitä olivat varmasti. Niin kuin me muutkin.

Joten kiitos rehellisyydestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!