Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikan jalkapallokriisi löi kiilan Ateenaan

Apollon Smyrnis yrittää jalkapallon sisäpiirin ulkopuolelta nousua pääsarjaan. Seuran mukaan sen nousu estettiin kabinettipelillä.

Urheilu
 
MARTTI KAINULAINEN LEHTIKUVA
Apollon Smyrnan (oikealla) ja Kifisia FC:n pelaajat marssivat Apollonin Georgios Kamaras –stadionille keskiviikon harjoitusottelussa. Kapteeni Michalis Kyrgias (oik.) käveli kentälle viimeisenä.
Apollon Smyrnan (oikealla) ja Kifisia FC:n pelaajat marssivat Apollonin Georgios Kamaras –stadionille keskiviikon harjoitusottelussa. Kapteeni Michalis Kyrgias (oik.) käveli kentälle viimeisenä. Kuva: MARTTI KAINULAINEN LEHTIKUVA

Ateena. Kreikan jalkapalloilu on skandaalien lokaama ja sekä taloudellisessa että moraalisessa kriisissä. Ateenalaisseura Apollon Smyrnis on esimerkki siitä, miten käy seuralle, joka on jäänyt systeemin ulkopuolelle.

"This is bullshit. Tällainen Kreikka on", Apollonin urheilutoimenjohtaja Dimitris Kottaras, 40, sanoo kiukkuisena.

Kottaraksen mukaan Apollon on nyt yksin systeemin ulkopuolella. Apollonin tiistaiset harjoitukset ovat alkamassa Rizoupolin kaupunginosassa Apollonin Georgios Kamaras -stadionilla. Stadion on ehkä vanhahko, mutta seura on pyrkinyt pitämään siitä hyvää huolta – samalla tavalla kuin seuran maineesta.

"Apollon on jalkapallon ulkopuolinen Kreikassa. Yritämme tehdä parhaamme faneille, pelaajille ja seuralle. Emme halua osallistua mihinkään salaiseen. Olemme puhdas seura", Kottaras kertoo.

Apollonin kapteeni Michalis Kyrgias (vas.) taisteli pallosta Kifisian pelaajan kanssa harjoitusottelussa.
Apollonin kapteeni Michalis Kyrgias (vas.) taisteli pallosta Kifisian pelaajan kanssa harjoitusottelussa.

Apollonin piina alkoi viime keväänä. Seura sijoittui viime kaudella Kreikan toiseksi ylimmällä sarjatasolla kolmanneksi, sijoituksen piti lopulta oikeuttaa nousuun Superliigaan, mutta toisin kävi.

Kreikan jalkapalloliiton vetoomustuomioistuin päätti elokuussa, että pääsarjan häntäpään seura Levadiakos sai pitää sarjapaikkansa, ja Apollon joutui jäämään toiselle sarjatasolle. Apollonin mukaan jalkapalloliitto muutti tulkintaansa omista säännöistään.

Artikkeliin liittyvät

"Näin kävi, koska Levadiakos on sisäpiirissä", Kottaras sanoo.

Apollon ei Kottaraksen mukaan kuulu Kreikan jalkapallon sisäpiiriin, ja se saattoi maksaa sarjanousun.

"Otimme riskin sen kanssa emmekä saaneet sarjanousua. Yritämme nousua hyvillä keinoilla", Kottaras kertoo.

Kottaras viittaa Kreikan jalkapallon pimeään puoleen. Vuonna 2011 maassa paljastui Koriopolis-niminen ottelumanipulaatioskandaali.

Skandaalissa on epäiltynä seurojen toimihenkilöitä, niiden omistajia, jalkapalloliiton toimihenkilöitä, pelaajia ja erotuomareita, joiden kaikkien epäillään manipuloineen ottelutuloksia omien intressiensä mukaan.

Skandaalin tunnetuimpiin epäiltyihin kuuluu kreikkalaisen suurseuran Olympiakoksen omistaja ja entinen Superliigan puheenjohtaja Evangelos Marinakis.

Laivanvarustuksessa omaisuutensa rakentanut miljardööri on toistuvasti kiistänyt epäilykset ja sanonut, että todisteita häntä vastaan ei ole.

Kaikkiaan tutkinnan aikana 83 ihmistä on ollut pidätettynä tai säilöön otettuna. Tutkinta on edelleen kesken. Syyttäjä on kutsunut oikeuteen todistajia kertomaan tietojaan. Yksi heistä oli Apollonin entinen puheenjohtaja Stamatis Vellis, joka kertoi syyttäjälle mielellään tietonsa.

Apollon Smyrnan urheilutoimenjohtaja Dimitris Kottaras.
Apollon Smyrnan urheilutoimenjohtaja Dimitris Kottaras.

"Korruptio alkaa jalkapalloliitosta. Jos liitto noudattaisi eettisiä sääntöjään ja haluaisi tukea jalkapalloa, silloin seurojen omistajilla tai puheenjohtajilla ei olisi tilaa tehdä, mitä haluavat riippumatta siitä, miten korruptoituneita he olisivat", Vellis kertoi insideworldfootball.com-sivustolle keväällä.

Apollonin nykyinen johto toimii entisen puheenjohtajansa linjoilla.

Kottaraksen mukaan Apollonin nykyinen puheenjohtaja on käyttänyt paljon rahaa pelaajien palkkaamiseen ja mahdollisen nousun jälkeen lisää.

"Ainoa este on sarjanousu. Jos onnistumme siinä, olemme varmasti parhaimpia joukkueita Kreikassa", Kottaras sanoo.

Vuonna 1891 perustettu Apollon Smyrnis on yksi Kreikan vanhimmista urheiluseuroista. Sen jalkapallotoiminta alkoi vuonna 1910. Seura perustettiin nykyisen Turkin puolella Smyrnassa, joka tunnetaan nykyään Izmirinä, mutta vuosina 1919–1922 käydyn Kreikan ja Turkin sodan jälkeen seura muutti Ateenaan.

Vuonna 1923 Turkki ja Kreikka sopivat väestöjen pakkosiirroista. Jako oli uskonnollinen. Jo ennen sopimuksen allekirjoittamista Turkista oli paennut yli miljoona kristittyä Kreikkaan. Väestövaihdon dokumenttien mukaan Kreikkaan tuli sopimuksen jälkeen vajaat 200 000 kreikkalaista, ja Turkkiin karkotettiin noin 350 000 muslimia.

Apollonista tuli Ateenassa näiden Turkista paenneiden kreikkalaisten ja kristittyjen pakolaisten seura. Apollonin alasarjavuosien aikana sen kannattajat siirtyivät kannattamaan AEK Ateenaa, joka on niin ikään siirtolaisten seura.

"Meillä ei ole nyt paljon kannattajia. Yritämme jälleen rakentaa seurasta suurempaa", Kottaras kertoo.

Kottaraksen mukaan seuran pitäisi ideaalitilanteessa tuottaa rahaa eikä vain vastaanottaa rahaa puheenjohtajalta. Nyt kahden miljoonan euron budjetti tulee pitkälti puheenjohtajalta.

Kreikkalainen jalkapalloilu on paikallisten näkemyksen mukaan pitkälti samassa tilanteessa kuin Kreikan talous ja politiikka.

"Kaikki on tuhottu. Meillä on hyviä sääntöjä, joita kukaan ei kunnioita. Kaikki tekevät, mitä haluavat suhteidensa avulla", Kottaras sanoo.

Kauas on tultu siitä, kun Kreikka voitti Euroopan mestaruuden vuonna 2004. Silloin Kreikalla oli vielä Olympiakos, Panathinaikos ja AEK Ateena mukana Mestarien liigassa. Nykyään vain Olympiakos, joka on voittanut 17 mestaruutta viimeisen 19 vuoden aikana.

Keskikenttäpelaaja Panagiotis Lagos (vas.) jutteli tauolla päävalmentaja Alekos Vosniadisin kanssa.
Keskikenttäpelaaja Panagiotis Lagos (vas.) jutteli tauolla päävalmentaja Alekos Vosniadisin kanssa.

Euroopan mestaruuden jälkeen Kreikan jalkapalloilussa koitti hullut vuodet. Seurat ottivat velkaa rahoittaakseen toimintaansa ja nimekkäiden pelaajien hankintoja.

Peloponnesoksen yliopistossa tehdyn talousselvityksen mukaan 17 selvityksessä mukana olleen seuran yhteenlaskettu velkamäärä kasvoi vuosina 2004–2005 23 miljoonasta eurosta 172 miljoonaan euroon. Selvityksessä olivat mukana seurat, jotka olivat pääsarjaseuroja vuosina 1993–2004.

Kreikan jalkapalloseurojen talouskriisin ainekset rakentuivat 15 vuoden aikana hallitsemattoman taloudenpidon seurauksena.

Eikä taloudenpitoa helpottanut valtion turvaverkko. Vuonna 2004 AEK oli lähellä konkurssia, mutta valtio päätti auttaa seuraa järjestelemään velkansa. Avun epääminen olisi voinut laskea poliitikoiden suosiota AEK:n valtavassa kannattajakunnassa.

Aurinko laskee iltakahdeksalta Aigaleosvuoren taakse, ja lopulta Apollonin pelaajat harjoittelevat hämärässä. Stadionin valot pysyvät pimeinä. Vain silhuetit enää erottuvat loppuverryttelyn aikana kentältä. Kaskaiden siritys yltyy pimeässä.

Joukkueen kapteeni, toppari Michalis Kyrgias, 26, tulee harjoitusten jälkeen kentän laidalle. Kyrgiasin mukaan seura on yksi parhaiten organisoiduista Kreikassa.

"Saamme palkkamme ajallaan toisin kuin monissa muissa seuroissa", Kyrgias kertoo.

Kyrgiasin ohitse kävelee Kreikan maajoukkueessakin pelannut Panagiotis Lagos, joka tulee kehumaan suomalaista lääkäriosaamista.

" Ilkka Tulikoura. Paras lääkäri. Olen ollut kahdesti hänen leikattavanaan Suomessa", Lagos kertoo.

Kyrgiasin mukaan talouskriisi on vaikuttanut Kreikan jalkapalloon tasoon.

"Jalkapallo on yhteiskunnan peili. Kun yhteiskunnassa on taloudellisia ongelmia, ne heijastuvat jalkapalloon. Kreikkalainen jalkapalloilu ei pysty enää houkuttelemaan ulkomailta pelaajia. Ehkä se on hyvä nuorille kreikkalaisille, mutta toisaalta ulkomaiset pelaajat parantavat sarjojen tasoa", Kyrgias sanoo.

Kyrgiasin mukaan kreikkalaisesta jalkapallosta puuttuu kärsivällisyyttä ja osaamista.

"En ole varma, rakastammeko jalkapalloa", Kyrgias sanoo.

Seuraavana päivänä, keskiviikkona Apollon pelaa harjoitusottelun lähiöseura Kifisia FC:tä vastaan muutaman sadan katsojan edessä.

Rukousnauhat kalisevat, muovipullot rätisevät ja katsomoselostajat pitävät tasaista pulinaa, jonka katkaisee ajoittain terävä bravo-huuto.

Pelin taso ei häikäise. Näitä pelejä Apollon joutuu nyt pelaamaan – toistaiseksi. Viime vuonna kauden alku viivästyi seurojen taloustilanteen takia, ja sama on edessä tänä syksynä.

"Kukaan ei tiedä, milloin kausi alkaa, koska vetoomustuomioistuimella on niin paljon käsiteltävää [seurojen valituksia]", Kottaras sanoo ja levittelee käsiään.

Lähteet: Greek Reporter, The Press Project, Reuters, Ekathmerini, BBC.
EM-karsintaottelu Kreikka-Suomi Pireuksessa alkaa kello 21.45 Suomen aikaa. Yle TV2 näyttää ottelun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!