Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikki Suomen puolesta

Kesäkuussa kansalaisuuden saaneen Jamar Wilsonin sydän sykkii perheelle, Suomelle ja maajoukkueelle

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Jamar Wilson (31) ajaa hanakasti korille. Maajoukkueharjoituksissa asian todisti taustalla Sasu Salin.
Jamar Wilson (31) ajaa hanakasti korille. Maajoukkueharjoituksissa asian todisti taustalla Sasu Salin. Kuva: Vesa Koivunen

Yksi etukäteen mielenkiintoisimmista pelaajista Suomen miesten koripallomaajoukkueessa on 31-vuotias Jamar Wilson. 185-senttinen takamiesväkkärä odottaa uransa ensimmäistä arvokisaturnausta ihan täpinöissään.

"All in", kuuluu Wilsonin vastaus kysymykseen, mitä hän yrittää tuoda EM-kisoissa Montpellierin alkulohkossa pelaavaan Susijengiin.

"Panen kentällä aina kaikki likoon Suomen puolesta. Annan maksimipanokseni joka ottelussa. Lupaan yrittää täysillä joka sekunti", Wilson täsmentää.

Jo vuosia kesäisin Suomessa maajoukkuemiesten kanssa harjoitellut yhdysvaltalainen sai Suomen passin kesäkuun alussa. Maajoukkuekaverit kutsuvat häntä kahdella lempinimellä.

Ensimmäinen on Jammu ja toinen Citizen (kansalainen) Wilson. Se on lainattu Orson Wellesin 1941 ensi-iltansa saaneesta Citizen Kane -elokuvasta.

Wilson rakastaa Suomea ja suomalaisia. Hän tuo seikan esiin usein ja pyytämättä.

New Yorkin Bronxissa syntynyt ja varttunut peluri on ollut vuodesta 2010 lähtien naimisissa suomalaisen ex-maajoukkuepelaajan Laura Wilsonin (o. s. Sario ) kanssa. Pariskunnalla on kaksivuotias Fiona -tytär.

Rakkaus roihahti aikoinaan yliopistossa. Pesueen nykyinen kiintopiste Suomessa on Espoo, missä sijaitsee perheen koti.

Perheensä lisäksi Wilson rakastaa Suomessa kesämökkiä, luontoa ja rehellisiä ihmisiä.

New Yorkin Bronx on usein kasvualustana rankka. Wilson selviytyi sieltä opiskelemaan ja sitä kautta ammattilaiseksi eri puolille maailmaa.

"Opin jo nuorena, että menestys tulee vain työnteon kautta", sanoo Wilson, joka on pelannut ammattilaisena vuosia Belgiassa, kauden Hongassa, Australiassa ja viime kaudella Ranskassa.

"Olen mielestäni onnistunut. Minulla on upea perhe, ja asun yhdessä maailman parhaista maista", Wilson sanoo maajoukkueharjoitusten päätteeksi Montpellierissä.

Wilson korvaa maajoukkueen pelinjohtajana pestiä vuosikaudet hallinneen Teemu Rannikon, joka on parannellut suven vammojaan. Wilson ei lähde matkimaan Rannikkoa, jolla sanotaan olevan aivojensa sopukoissa koripallotietokone.

"Pelaan omaa peliäni. Olen tottunut pelaamaan yli 30 minuuttia ottelussa. Maajoukkueessa peliaikaa tulee vähemmän, mutta käytän kaiken osaamiseni ja energiani maani puolesta."

Wilson on harrastanut Bronxissa suosittua katukorista. Se näkyy hänen otteissaan nopeina lähtöinä ja mielikuvituksellisina harhautuksina.

Suomen edustusjoukkue on ottanut Wilsonin avosylin vastaan. Päävalmentaja Henrik Dettmann yhtyy ylistäjiin.

"Wilson tuo ryhmään hyvää mieltä ja positiivisuutta. Pelillisesti hän on hyvä ajamaan korille ja pudottamaan oman vartijansa kyydistään. Se luo meille avopaikkoja", ykkösluotsi toteaa.

Dettmannin mukaan tuore suojatti on keskittyessään myös mainio vastustajan pallollisen pelaajan vartija, joka tuo ryhmään myös amerikkalaista kilpailuhenkisyyttä.

"Katukoris Bronxissa on erilaista kuin vaikkapa Haukilahdessa. Jenkeissä kilpailutilanne on olennainen osa jo ruohonjuuritasolla."

Suomi jahtaa kuuden joukkueen alkulohkossa sijoitusta neljän parhaan joukossa. Se veisi sikermän jatkopeleihin Lilleen.

"Vastassa on kovia maita, mutta meidän pitää lähteä joka otteluun positiivisella asenteella", Wilson evästää.

Wilson tapailee maajoukkuepelien avajaisjuhlallisuuksissa Maamme-laulun sanoja. Hän lupaa oppia ne.

"En todellakaan ole hyvä laulaja kuin korkeintaan suihkussa – mutta yritän parhaani."

Wilson keskittyi viime kesänä perhe-elämään ja maajoukkueeseen. Hänellä ei ole vielä seurajoukkuetta ensi kaudeksi.

"Tarjouksia on pöydällä. Yksi niistä on Saksasta."

Jarmo Färdig HS
Montpellier

Maajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann on rauhallinen ennen EM-kilpailujen alkua.
Maajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann on rauhallinen ennen EM-kilpailujen alkua.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?