Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Susijengin Erik Murphy on uudestisyntynyt ja lommoposkinen

Susijengin laituri löysi tehonsa ja itseluottamuksensa NBA:n kehitysliigasta

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Erik Murphyllä (oik.) ja Shawn Huffilla oli hauskaa Suomen viimeistelyharjoituksen jälkeen.
Erik Murphyllä (oik.) ja Shawn Huffilla oli hauskaa Suomen viimeistelyharjoituksen jälkeen. Kuva: Vesa Koivunen

Kun Erik Murphy liittyi vuosi sitten kesällä Suomen koripallomaajoukkueeseen, moni lajifani odotti nyt 24-vuotiaasta amerikkalaisesta sateentekijää.

Toisin tapahtui, totuus oli tarua karumpaa.

Murphy, 208-senttinen laituri, oli keskenkuntoinen ja vailla itseluottamusta. Takana oli risainen ja vähän peliminuutteja tarjonnut debyyttikausi NBA-liigassa.

Nyt meininki on toinen. Murphy pelasi viime kauden NBA:n kehitysliigassa, sai rutkasti peliaikaa ja onnistumisia.

Murphy on kuin uudestisyntynyt. Hänen olemuksestaan paistaa terve itseluottamus.

Pelurin posket ovat lommolla. Painosta on pudonnut seitsemisen kiloa.

"Ai, mikä on ollut dieettini. Ei mikään, olen saanut pelata paljon ja harjoitellut hyvin. Paino on pudonnut itsestään", Murphy sanoi Montpellierissä EM-kisojen aattona.

Murphy esiintyi toistaiseksi ainoalla kaudellaan NBA:ssa 24 ottelussa, joissa peliaikaa kertyi keskimäärin 2,6 minuuttia ja pinnoja syntyi 0,3 ottelua kohden.

Tulokas koki ammattilaisurheilun arjen. Hänet värvännyt Chicago Bulls kauppasi toisen kierroksen varauksensa Utah Jazziin, mistä matka jatkui Cleveland Cavaliersin kautta huutolaispoikana Boston Celticsiin.

"Kun en saanut tulokaskaudella peliaikaa, ottelurytmi katosi. Sen myötä kaikkosi myös itseluottamus", Murphy kertoi.

Hänen kohdallaan siirtyminen NBA:n kehitysliigaan ja Austin Spursiin oli oikea ratkaisu. Iso laitahyökkääjä sai viime sesongilla kosolti peliaikaa, teki yhdessä ottelussa ennätyksensä 31 pistettä ja kahmi 19 levypalloa.

Murphyn otteet kiinnostivat NBA-joukkueita, mutta voiton vei kesällä Eurooppa, turkkilainen suurseura Besiktas ja sen päävalmentaja Henrik Dettmann.

"Dettmann pyysi minua jo keväällä, mutta halusin puntaroida ratkaisuani ja pelata kauden loppuun D-liigassa", sanoi Murphy, joka solmi istanbulilaisseuran kanssa kahden vuoden kontrahdin.

Maajoukkueen valmistavissa peleissä ennen EM-kisoja Murphy on ollut kuin eri ihminen viime syksyyn verrattuna.

Pisteitä on syntynyt läheltä ja kaukaa, levypalloja on tarttunut hyppysiin ja hän on kunnostautunut myös heittojen torjujana.

"Murphy on nykyaikainen nelospaikan pelaaja, joka levittää peliä ja tarjoaa tilaa myös muille. Hän on atleettinen luonnostaan ja hemmetin hyvässä kunnossa", Suomen maajoukkueen valmennusjohtoon kuuluva Pekka Salminen totesi.

Murphy odottaa innoissaan toisia arvokisojaan Suomi-paidassa. Hän lähtee turnaukseen paineitta.

"Meidän on turha kasata niitä. Edessä on kovia pelejä, mutta meillä on hyvät mahdollisuudet menestyä, jos pelaamme hyvin ja kovaa."

Murphyn Päivi -äiti pelasi aikoinaan Suomen naisten maajoukkueessa. Hänen Jay -isänsä pelasi ammattilaisena Ranskassa ja Italiassa yhteensä kuusi vuotta sekä neljä kautta NBA:ssa.

Erik Murphy on syntynyt Lyonissa, mutta Ranskan kansalaisuutta hän ei havittele.

"Minulle riittävät Suomen ja Yhdysvaltojen passit", hän naurahti.

Perheen nuorimmista Alex opiskelee ja koripalloilee viimeistä vuottaan Floridan yliopistossa. Tomas Murphy on lukion viimeisellä luokalla, ja hänellä on jo tukku tarjouksia maan parhailta koripalloyliopistoilta.

Alex Murphy, 22, on edustanut Suomea nuorisomaajoukkueissa. Hän olisi halunnut osallistua Susijengin viimeistelyleirille ja hakea paikkaa EM-kisamiehistöön, mutta yliopiston päävalmentaja vaati hänen läsnäoloaan opinahjon leirillä.

Monien mielestä Tomas on veljestriosta lahjakkain. Erik Murphy virnuilee moiselle väitteelle, mutta lämpenee ajatukselle siitä, että Susijengissä olisi joskus samaan aikaan kolme Murphyä.

"Se olisi tosi mukavaa ja ainutlaatuista."

Jarmo Färdig HS
Montpellier

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!