Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kanervan joukkue etsii askeleitaan

HS listaa viisi avainasiaa maajoukkueen Kreikka-voitosta

Urheilu
 
Martti Kainulainen lehtikuva
Joona Toivio (vas.) ja Joel Pohjanpalo kiittivät Kreikkaan saapuneita suomalaisfaneja.
Joona Toivio (vas.) ja Joel Pohjanpalo kiittivät Kreikkaan saapuneita suomalaisfaneja. Kuva: Martti Kainulainen lehtikuva

Suomen jalkapallomaajoukkueen tilapäisen päävalmentajan Markku Kanervan määräaikainen pesti alkoi riemukkaalla karsintavoitolla Kreikasta. Peliesitys oli kokonaisuutena kehno, mutta tulos hyvä. Suomen onneksi Kreikan maalintekokyky on täysin kateissa.

Joka tapauksessa voitto karsintalohkon ykköseksi sijoitetusta maasta oli hieno tulos, joka katkaisi maajoukkueen kolme päivää vaille vuoden mittaisen voitottoman kauden. Voitosta voi nostaa esiin viisi avainasiaa.

1 Suomella on nyt selvä ykkösmaalivahti, joka torjuu suurella itseluottamuksella. Saksan Bundesliigaan siirtynyt Lukas Hradecký oli hyvin mukana kaikissa Kreikan hyökkäyksissä. Hän torjui hyvin ne kerrat, kun Kreikka sai lauottua maalia kohti.

2 Vaihdos edellisen karsintaottelun 4–2–3–1-ryhmityksestä ja Paatelaisen ajan 4–3–2–1-ryhmityksestä perinteiseen 4–4–2-ryhmitykseen ei sujunut mutkattomasti. Se tuskin oli yllätys, että uusi valmennusjohto ja joukkue hakivat vielä askelmerkkejä ensimmäisessä yhteisessä ottelussaan.

Vastahyökkäyksissä Suomi ei onnistunut, kun Kreikan prässi esti Suomen murtavat syötöt. Jotain kohtalon ivaa oli siinä, että Suomi sai maalinsa 75. minuutilla Mixu Paatelaisen tyyliin rakennetulla hitaalla hyökkäyksellä, jossa vastustajaa liikuttamalla avattiin tilaa hyökkäykselle.

Tim Sparv kierrätti palloa alas ja sai Kreikan puolustuksen liikkeelle, silloin Kreikan puolustuksen ja keskikentän väliin syntyi tila Alexander Ringille, ja siihen tilaan Joona Toivio syötti hyvin ja löysi Ringin. Ring otti pallon välittömästi hyökkäyssuuntaan, ohitti prässäämään tulleen vastustajansa ja syötti pallon maalintekopaikkaan Berat Sadikille. Sadikin laukaus estettiin, mutta Joel Pohjanpalo viimeisteli kylmäpäisesti irtopallosta 1–0-voittomaalin.

3 Suomen keskikentän pelinrakentelu oli puutteellista, kun keskellä pelasi kaksi samantyyppistä puolustavaa pelaajaa, Tim Sparv ja Markus Halsti.

Kanerva kertoi halunneensa valita kaksi hyvin puolustavaa pelaajaa keskikentä keskustaan, mutta keskikenttä huusi Roman Eremenkon tai Rasmus Schüllerin kykyä rytmittää ja rakentaa peliä. Eremenkon kyvyt tiedetään, mutta Schüller ei ole vielä näyttänyt kykyjään kunnolla maajoukkueessa.

4 Puolustuksen pelinavaaminen oli ajoittain luokatonta. Toppari Toivio näytti ajoittain arkailevan pallon kanssa ja lahjoitti sen jo ensimmäisellä minuutilla vastustajalle. Kanerva myönsi pelinavaamisen puutteet.

"Siinä näkyi tietty pelkotila ja rohkeuden puute", Kanerva sanoi ottelun jälkeen.

Pelinavaaminen parani, kun Kanerva sai huudettua viestinsä kentälle. Sen jälkeen toppareiden väliin laskeutui toinen keskikenttäpelaaja hakemaan palloa.

Puolustuslinjaan tarvitaan hyvin peliä avaava toppari, kuten maajoukkueen loukkaantunut kapteeni Niklas Moisander.

5 Hyökkääjät vaihtoon. Kasper Hämäläinen ja Teemu Pukki ovat pelanneet EM-karsinnoissa yhteensä 13 ottelua ilman yhtään maalia. Hämäläinen on pelannut kuudessa ottelussa yhteensä 378 minuuttia ja Pukki seitsemässä pelissä 452 minuuttia.

Seitsemässä ottelussa vaihdosta sisään tullut Pohjanpalo on pelannut 148 minuuttia ja tehnyt yhden maalin. Sadik on tullut kentälle kahdessa ottelussa vaihdosta, pelannut 56 minuuttia ja tehnyt yhden maalin.

Johtopäätös on selvä. Sadikin ja Pohjanpalon pitäisi aloittaa seuraavissa otteluissa. Sadik tosin käveli lauantaina lentokentillä kyynärsauvojen avulla.

Kanervan kunniaksi voi sanoa, että hän tajusi tehdä vaihdot ajoissa Kreikkaa vastaan.

 

EM-karsintaottelu Suomi–Färsaaret maanantaina Olympiastadionilla kello 21.45.

Ari Virtanen HS
ari.virtanen@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!