Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hamilton tiukilla vasta kisan jälkeen

Mercedes-kuski oli ylivoimainen Monzassa, mutta hylkäys uhkasi häntä. Kimi Räikkösen kisa meni pilalle heti lähdössä.

Urheilu
 
Max Rossi Reuters
Lewis Hamilton juhli jälleen korkeimmalla korokkeella ja on karkumatkalla mestaruustaistelussa.
Lewis Hamilton juhli jälleen korkeimmalla korokkeella ja on karkumatkalla mestaruustaistelussa. Kuva: Max Rossi Reuters

Italian Grand Prix -kisan jännitys tiivistyi vasta alkuiltaan – kaksi ja puoli tuntia sen jälkeen, kun ruutulippu oli heilahtanut Mercedeksen Lewis Hamiltonin voitolle.

Ferrari-fanit villiintyivät Sebastian Vettelin kavuttua kakkosena palkintopallille, ja kiiteltyä kaikkia italiaksi. Sen jälkeen italiaiskannattajia kutkutti tieto, että Hamilton mahdollisesti hylättäisiin uuden rengaspainesäännön rikkomisesta. Tällainen rangaistus olisi nostanut Vettelin ja Ferrarin Monzan voittajiksi.

Artikkeliin liittyvät

Lopulta ruotsalaisen Lars Österlindin johtama tuomarineuvosto painoi tapauksen villaisella. Hamilton ja Nico Rosberg ajoivat kisan liian pienillä psi-määrillä, mutta voittaja Hamiltonin 0,3 psi:n minimirajan alitus ei johtanut rangaistukseen.

Rosbergin tilanne ei olisi muuttunut miksikään, sillä hän joutui keskeyttämään kisan ensimmäisen kerran tällä kaudella, kun moottori hajosi kolme kierrosta ennen maalia. Kauden seitsemännen voittonsa kaapannut Hamilton karkasi näin jo 53 pisteen päähän tallikaveristaan MM-taistossa.

"Tämä oli katastrofi mestaruuskamppailulleni", tuskaili Rosberg, jolle Monzan viikonloppu oli pelkkää painajaista.

Uudesta päivitysmoottorista petti lauantaina jäähdytys. Tilalle vaihdettiin lähes elinkaarensa päähän ehtinyt kuudennen kisan voimanlähde. Se räjähti Rosbergin yrittäessä haastaa Vetteliä kakkossijasta.

Jo startti meni Rosbergiltä huonosti, mutta varsinainen tyrmäys se oli palkintojahtiin valmistautuneelle Kimi Räikköselle. Eturiviin ensi kertaa 2,5 vuoteen päässyt suomalaiskuski hapuili kytkimen vapauttamisessa. Vaihteisto meni vapaalle moottorin sammumisen estävän anti-stall -järjestelmän lauettua. Toisen kytkimen asetukset eivät olleet kohdallaan, ja Räikkönen putosi kakkospaikalta viimeiseksi.

Itse kisan Räikkönen ajoi vahvasti, hänelle kirjattiin seitsemän ohitusta niin sanotuilla lentävillä kierroksilla. Maaliin hän tuli viidentenä. Se ei suomalaisveteraania lämmittänyt.

"Kun päästin ensimmäisen kytkimen, syystä tai toisesta anti-stall -systeemi hyppäsi päälle. Ymmärtääkseni tein kaiken oikein. On se pettymys, kun on toisena startissa, ja sitten parissa sekunnissa koko muun joukon perässä viimeisenä ensimmäisessä mutkassa. Tein parhaani. Viides sija oli maksimitulos sen startin jälkeen, mutta tietenkin odotin paljon enemmän tästä kisasta", Räikkönen totesi.

Williamsin Valtteri Bottas sai erittäin hyvän startin, ja hyötyi edellään takkuilleiden Räikkösen ja Rosbergin vaikeuksista. Bottas ajoi palkinnosta tallikaveriaan Felipe Massaa vastaan. Tallijohto antoi kaksikolle vapauden ajaa viimeiset kierroksen vastakkain kilpaa.

"Vähän loppui matka kesken. Olin viimeisellä kierroksella jo Felipen lähellä, kun siellä suoralla kineettisen energian kerääjäsysteemi petti, ja moottorista lähti teho juuri ratkaisevalla hetkellä. Kieltämättä ärräpäät siinä lentelivät. Joka tapauksessa kolmas ja neljäs sija on tiimille erittäin hyvä tulos, emmekä menettäneet pisteitä tuon tehopudotuksen vuoksi", Bottas sanoi.

Heikki Kulta
Monza

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?