Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi Islanti kykeni jalkapalloihmeeseen? – taustalla hämmentäviäkin tosiasioita

Nykyinen pelaajasukupolvi on harrastanut lajia läpi vuoden

Urheilu
 
HSTV:n Kottilat: Backe ei vie Huuhkajia arvokisoihin
HSTV:n Kottilat: Backe ei vie Huuhkajia arvokisoihin
HSTV:n Kottiloissa alkaa tänään uusi osio. Ensimmäisessä "Viikon väitteessä" Santtu Kottila ennustaa, ettei Huuhkajien uusi päävalmentaja Hans Backe vie Suomea arvokisoihin. Tuleva MM-karsintalohko on liian kova ja kahden vuoden päästä odottaa taas EM-karsinta, johon Suomella on aivan toisenlaiset lähtökohdat. Lisäksi Jari Litmanen käy valmentajakursseja.

Islannin jalkapallomaajoukkue teki sen, mikä Suomelta on jäämässä vain haaveeksi.

Islanti varmisti sunnuntai-iltana paikkansa jalkapalloilun arvokisoissa – ensimmäistä kertaa maan historiassa ja asukasluvultaan kautta aikojen pienimpänä maana jalkapalloilun historiassa.

Maaliton tasapeli Kazakstania vastaan nosti islantilaiset EM-karsintalohkonsa kärkeen 19 pisteellä. Lohkon kaksi parasta joukkuetta menee suoraan EM-lopputurnaukseen, ja Islanti on seitsemän pistettä edellä lohkon kolmantena olevaa Turkkia. Karsintaotteluita on pelaamatta enää kaksi.

Matkalla EM-kisoihin Islanti kaatoi MM-kisojen kolmosen Hollannin – kahdesti.

Jalkapallopiireissä moni muukin kuin suomalaiset kysyvät nyt: miten ihmeessä?

Yksi selitys lienee tämä: Islanti jäi Brasilian MM-kisoista vain kahden ottelun päähän. Kroatia oli kaksiosaisessa jatkokarsinnassa parempi 2–0, mutta ennakko-odotuksiin nähden yläkanttiin menneet karsinnat nostivat joukkueen itseluottamuksen maailmanluokkaan.

Toiseksi Islantia valmentaa pätevä ja intohimoinen valmentajakaksikko – Ruotsin maajoukkueen pitkäaikainen valmentaja Lars Lagerbäck ja islantilainen Heimir Hallgrímsson, josta tulee yksinään päävalmentaja EM-kisojen jälkeen.

Lagerbäck on kokenut maajoukkueluotsi, joka työskenteli Ruotsin maajoukkueessa ensin apuvalmentajana ja myöhemmin päävalmentajana vuodesta 1998 vuoteen 2009. Islannin valmentajana hän aloitti 2012. Väliin mahtui vuoden pesti Nigeriassa. Hallgrímsson taas tuntee joukkueen pelaajat ja islantilaisen jalkapalloilun läpikotaisin. Valmentajina he täydentävät toisiaan ja ovat saaneet joukkueen pelaamaan vahvuuksillaan.

Pitemmälle luotaavia selityksiä Islannin ihmeelle voi etsiä muutamista hämmentävistäkin tosiasioista. Jalkapallosta on tullut Islannin suosituin urheilulaji, jonka eteen on tehty valtavasti töitä.

Islantilaiset ovat satsanneet junioreiden valmentamiseen ja valmentajakoulutukseen.

Ensimmäinen islantilainen Euroopan jalkapalloliiton (Uefa) B-koulutettu valmentaja valmistui tammikuussa 2004. Nyt maassa on 587 Uefa B-, 184 Uefa A- ja 10 Uefa pro -tason valmentajaa, Islannin jalkapalloliiton raportti kertoo.

Suomen luvut ovat 153 Uefa A- ja 652 Uefa B -koulutuksen saanutta valmentajaa. Asukkaita Suomessa on noin 17 kertaa Islannin väkimäärä.

Islannissa on rekisteröityjä pelaajia noin 20 000, Suomessa noin 120 000. Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan rankingissa Islanti on 23:s, Suomi sijalla 92.

Myös olot jalkapallon pelaamiseen ovat Islannissa parantuneet merkittävästi kymmenen viime vuoden aikana.

Entinen Chelsean ja Barcelonan pelaaja, Eidur Gudjohnsen, 36, kertoi taannoin The Guardianin haastattelussa, että nykymaajoukkueen pelaajat ovat Islannin ensimmäistä pelaajasukupolvea, joka on voinut harrastaa jalkapalloa ympäri vuoden juniorista saakka.

Pelaajakehityksen kannalta kotisaaren jättäminen on ollut islantilaisille välttämätöntä. Maan liiga on amatöörisarja, jonka taso ei yksin riitä tuottamaan kansainvälisen vertailun kestäviä maajoukkuepelaajia.

EM-karsinnoissa joukkueen tehokkain ja tärkein pelaaja on ollut Gylfi Sigurdsson, 25. Valioliigaa Swanseassa pelaava hyökkäävä keskikenttämies on tehnyt viisi maalia. Kaksi maaleista syntyi Hollantia vastaan.

Sigurdssonkin lähti ulkomaille harjoittelemaan. Hän liittyi 16-vuotiaana Readingin akatemiaan ja pelasi siellä pari vuotta ennen kuin sai ammattilaissopimuksen 2007.

Readingista tie vei Bundesliigan Hoffenheimin ja Swansean kautta Tottenhamiin ja taas takaisin Swanseaan. Islannin maajoukkueessa Sigurdsson on pelannut yli 30 kertaa.

Euroopan pääsarjoissa islantilaisia pelaa nyt 67 ja nuorisoakatemioissa 18.

Ennusteiden laatiminen islantilaisen jalkapalloilun tulevaisuudesta ei tällä hetkellä näyttäisi olevan kovin vaikeaa: maan jalkapalloyhteisö pääsee nauttimaan työnsä hedelmistä vielä monesti. Ensimmäiset juhlat alkavat ensi kesäkuussa, kun EM-lopputurnaus alkaa.

EM-kisojen jälkeen alkavat MM-karsinnat. Lohko I:ssä Islanti kohtaa Kroatian, Ukrainan, Turkin – ja Suomen.

Ironiaa ja kohtalon ivaakin voi nähdä siinä, että Islannin jalkapallomaajoukkueen kaikkien aikojen ensimmäinen voitto tuli Suomea vastaan. Lukemat olivat 2–0 ja päivämäärä 2. heinäkuuta 1948.

Michael Kooren Reuters
Lars Lagerbäck (edessä) ja Heimir Hallgrímsson ovat rakentaneet henkisesti vahvan joukkueen, jonka itseluottamus on kova.
Lars Lagerbäck (edessä) ja Heimir Hallgrímsson ovat rakentaneet henkisesti vahvan joukkueen, jonka itseluottamus on kova.
Gylfi Sigurdsson
Gylfi Sigurdsson
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?