Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EM-paikka on edelleen todella kaukana Huuhkajilta

Jatkokarsintoihin pääsy vaatisi Suomen jalkapallomaajoukkueelta huippuonnistumisen ja Unkarilta pahan romahtamisen jäljellä olevissa otteluissa

Urheilu
 
HSTV:n Kottilat: Backe ei vie Huuhkajia arvokisoihin
HSTV:n Kottilat: Backe ei vie Huuhkajia arvokisoihin
HSTV:n Kottiloissa alkaa tänään uusi osio. Ensimmäisessä "Viikon väitteessä" Santtu Kottila ennustaa, ettei Huuhkajien uusi päävalmentaja Hans Backe vie Suomea arvokisoihin. Tuleva MM-karsintalohko on liian kova ja kahden vuoden päästä odottaa taas EM-karsinta, johon Suomella on aivan toisenlaiset lähtökohdat. Lisäksi Jari Litmanen käy valmentajakursseja.

Onko Suomella mahdollisuuksia ensi kesänä pelattavaan jalkapallon EM-turnaukseen?

Suomen EM-haaveet ehdittiin jo kertaalleen kuopata, kun karsinnat sujuivat päävalmentaja Mixu Paatelaisen alaisuudessa heikosti. Yksi viikko voi kuitenkin puhdistaa ilmapiiriä paljon.

Ensin Suomi kukisti viime perjantaina vieraissa Kreikan, ja myöhään maanantaina kaatui Helsingissä Färsaaret 1–0 Joel Pohjanpalon puskumaalilla. Karsintoja Paatelaisen potkujen jälkeen vetävän Markku Kanervan saldo on kaksi ottelua ja kaksi voittoa.

Samalla keskustelu pääsystä Ranskan lopputurnaukseen pyörähti uudelleen käyntiin.

Suomi on lohkossaan neljäntenä kerättyään kahdeksasta ottelusta kymmenen pistettä. Kolmantena olevalla Unkarilla on 13, kakkossijaa pitävällä Romanialla 16 ja lohkokärki Pohjois-Irlannilla 17 pistettä.

Lohkon kaksi parasta menee varmasti EM-kisoihin ja kolmonen jatkokarsintaan. Kun kaksi ottelua on jäljellä, Suomi on iskuetäisyydellä Unkarista.

Vai onko?

Optimisti sanoisi, ettei kolmen pisteen ero ole valtava, kun jäljellä on kaksi ottelua ja kuusi pistettä. Pessimisti sanoisi, että Unkarin ohittamista ei nähdä.

Useat seikat puhuvat pessimistin puolesta.

Unkarilla on jäljellä kotiottelu Färsaaria ja vieraspeli Kreikkaa vastaan lokakuussa. Vaikka Suomi voittaisi jäljellä olevat ottelunsa – Romania vieraissa ja Pohjois-Irlanti kotona – Unkari pysyy Kanervan miehistön edellä voittamalla edes toisen kamppailuistaan. Tasapisteissä Unkari on Suomen edellä keskinäisten pelien ansiosta.

Unkari on kotikentällään selkeä suosikki Färsaaria vastaan, joten Suomen EM-unelma saattaa haihtua jo seuraavalla pelikierroksella.

Suomi voi teoriassa nousta myös Romanian edelle. Se vaatisi ihmeen. Suomen pitäisi voittaa Romania vieraissa selvin lukemin, kaataa Pohjois-Irlanti ja luottaa siihen, että Romania häviää päätöskierroksella vieraissa Färsaarille.

Tasapisteissä keskinäisten otteluiden pisteet ja maalit ratkaisisivat Suomen ja Romanian järjestyksen. Suomi hävisi Romanialle Helsingissä 0–2, joten edes yhden maalin voitto Bukarestissa ei riittäisi Suomelle.

Romania pysynee Suomen edellä.

Vesa Moilanen Lehtikuva
Thomas Lam (vas.) seurasi katseellaan, kun Tim Sparv pukkasi palloa Färsaarten Hallur Hanssonin estelyistä huolimatta maanantaina pelatussa EM-karsintaottelussa. Sparv on pelikiellossa Suomen seuraavassa karsintapelissä.
Thomas Lam (vas.) seurasi katseellaan, kun Tim Sparv pukkasi palloa Färsaarten Hallur Hanssonin estelyistä huolimatta maanantaina pelatussa EM-karsintaottelussa. Sparv on pelikiellossa Suomen seuraavassa karsintapelissä.

Kun Suomi taisteli maanantaina voitosta Olympiastadionilla, samaan aikaan Pohjois-Irlanti ja Unkari iskivät yhteen Belfastissa. Unkari johti ottelua pitkään, mutta isäntien Kyle Lafferty iski 1–1-loppunumerot lisäajalla.

Tasoitusmaali otettiin Suomessa hymyillen vastaan, sillä se toi Suomen kolmen pisteen päähän Unkarista. Voitolla Unkari olisi pysynyt viiden pisteen päässä.

Asiassa on kuitenkin kääntöpuoli. Unkari-tasapelillä Pohjois-Irlanti karkasi Suomelta tavoittamattomiin. Häviämällä Unkarille Suomen ero Pohjois-Irlantiin olisi ollut kuusi pistettä.

Suomen kannalta suotuisassa vaihtoehdossa Kanervan miehistön EM-unelman kohtalo olisi ratkennut päätöspelissä Pohjois-Irlantia vastaan kotikentällä.

Kimuranttia lohkotilannetta voi pyöritellä loputtomiin, mutta muutama asia ei muutu.

Suomi on voittanut kaksi edellistä otteluaan, pelaajien itseluottamus on noussut, Pohjanpalo on vireessä ja kenties turhankin innokas optimismi on palannut EM-spekulaatioihin.

Kumpikin voittokamppailu oli Suomelta kokonaisuudessaan melko nihkeä. Färsaaria vastaan Suomi pelasi kontrolloidun avauspuoliajan, mutta toisen jakson alkupuolella isännät olivat yllättävissä vaikeuksissa vastustajan prässin alla.

Kanerva on tehnyt hyviä pelaajavalintoja ja taktiikkaratkaisuja, mutta kovat Romania- ja Pohjois-Irlanti-ottelut ovat suuri haaste. Lohkon kolmanneksi nousu ja jatkokarsintoihin pääsy ovat edelleen erittäin hentoisia unelmia.

 

Suomen jäljellä olevat karsintapelit: 8. lokakuuta Romania–Suomi ja 11. lokakuuta Suomi–Pohjois-Irlanti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!